Alla inlägg under augusti 2015
Ingredienser:
5 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
1.5 tsk cayennepeppar
1 tsk oregano
1 tsk timjan
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitpeppar
1 tsk vitlökssalt
1 tsk lökpulver
Gör så här:
Blanda alla kryddorna och förvara dem i en burk med tättslutande lock.
Ingredienser:
2 st (2-3) schalottenlökar eller rödlökar
1 dl rött vin, matlagningsvin går bra
100 g smör
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Finhacka löken.
Lägg löken i en liten kastrull.
Tillsätt vinet, koka upp och sjud tills det kokat in.
Låt svalna.
Vispa upp smöret med elvisp.
Blanda med löken och smaka av med salt och peppar.
Spritsa ut smöret på bakplåtspapper på en bricka och ställ kallt (i frysen) att stelna.
Toppa köttskivorna med aromsmöret vid servering.
Örtkryddor & kryddgrönsaker, som är färska eller torkade delar av örtkryddor eller kryddgrönsaker.
Till gruppen hör persilja, dill, kryddkrasse och pepparrot.
De färska örtkryddorna har så fin arom att man oftast kan vara generös vid kryddningen.
Torka örter smulas lätt i handen innan de tillsätts.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 medelstora morötter
1 grön paprika
2 selleristjälkar
1 msk olja eller flytande margarin
3 tomater
1 syrligt äpple
1-1½ msk curry
1 msk pressad citron
2½ dl grönsaksbuljong
2 msk vetemjöl
½ dl vatten
2 krm salt
½ krm svartpeppar
Gör så här:
Skala och skär morötterna i tunna skivor.
Skölj och finhacka paprikan.
Skiva sellerin.
Blanda grönsakerna med fettet i en rund form.
Täck över och laga på full effekt 5 minuter.
Skåra under tiden tomaterna och doppa dem i kokande vatten så att skalen kan dras av.
Skär tomaterna i små tärningar.
Skala, kärna ur och skär äpplet i tärningar.
Blanda tomat och äpple i formen med grönsakerna.
Tillsätt curry, citron och het buljong.
Täck över och tillaga på full effekt ytterligare 5 minuter.
Ingredienser:
100 gram smör
1 msk pesto
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Basilika, färsk
Gör så här:
Mixa smör och pesto i matberedaren.
För att förstärka färg och smak kan man ta lite extra färsk basilikablad och blanda ner i smöret.
Krydda med salt och peppar.
Antal: 70 stycken
Ingredienser:
3 dl socker
1½ dl sirap
1½ dl grädde
2½ msk smör
1 tsk salt
Gör så här:
Blanda alla ingredienserna i en tjock bottnad kastrull.
Låt koka upp och rör om då och då.
Låt koka till 124 grader eller tills smörkaramellen håller ett kulprov.
Häll smörkaramellen på en smord plåt.
Låt den svalna något.
Bearbeta massan 5-10 minuter med en spatel genom att vika den mot mitten.
När manssan svalnat av så den går att hålla med händerna skall den arbetas ytterligare med händerna.
Vik och drag massan i luften till sen successsivt ljusnar och stelnar en aning.
Drag till sist massan till en längd och klipp genast till karameller, som får svalna på bakplåtspapper.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
100 gram smör (eller margarin)
2 msk Schalottenlök, finhackad
2 msk limesaft
1 tsk sambal oelek
1 tsk citronpeppar
1 nypa salt
Gör så här:
Fräs löken på svag värme med 1 msk smör, låt svalna, blanda sen alla ingredienser i en skål.
Klicka ut på ett bakplåtspapper och rullla ihop o in i frysen eller i en liten skål.
Egentliga kryddor, som är torkade växtdelar från kryddörter.
Det kan vara rot, stam, blad, blomma, frukt eller frö som ger kryddan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|