Alla inlägg under juni 2015
Antal: 6-8 portioner på buffébord
Ingredienser:
420 g inläggningssill på minuten
½ dl ättikssprit
1 dl strösocker
1 dl balsamvinäger
1 msk flytande honung
½ liten rödlök
½ dl skalad mandel
Gör så här:
Låt sillen rinna av väl och skär den i bitar.
Blanda 1½ dl vatten med ättikssprit, socker, balsamvinäger och honung.
Rör så att sockret löser sig.
Lägg ner sillen i lagen och låt den ligga i kylskåp några timmar.
Skala och skiva löken.
Rosta mandeln i en torr het panna och hacka den grovt.
Lägg upp sillen och häll över marinaden.
Garnera med lök och mandel.
Servera sillen med kokt potatis och knäckebröd.
Mängd: 2 burkar
Ingredienser:
225 g färska eller frysta hallon
225 g frysta tranbär
3½ dl syltsocker med pektin
½ dl portvin
Gör så här:
Blanda bär och socker i en kastrull.
Låt koka upp och låt koka i 5-7 minuter.
Tillsätt portvinet.
Häll på rena burkar och låt svalna.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 port pasta
200 g broccoli, fryst
3 st vitlöksklyftor
1 dl oliver, urkärnade
2 tsk oregano, torkad
1 tsk svartpeppar
2 dl créme fraiche
1 dl vatten
5 dl svarta bönor, kokta
Olja att steka i
75 g fetaost
Gör så här:
Tina broccolin och koka upp pasta vattnet.
Tillsätt pastan när vattnet kokar.
Gör under tiden såsen:
Skala och finhacka vitlök.
Skär broccolin i mindre bitar.
Hacka oliverna grovt.
Stek vitlöken på medelvärme i lite olja tillsammans med oreganon, i ett par minuter.
Tillsätt broccoli, oliver och svartpeppar.
Låt steka ytterligare ett par minuter.
Rör ner créme fraiche, vatten och de svarta, kokta, bönorna.
Låt sjuda i några minuter tills bönorna är varma.
Servera den färdigkokta pastan med såsen och toppa med smulad fetaost.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 1½-2 timmar
Ingredienser:
1½ kg lammbringa med ben
4-5 klyftor vitlök
4 urkärnade paprikor
½ citron, skal och juice
4 cm färsk ingefära, skalad
½ dl buljong, tärning/fond
1 msk farinsocker
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
Servering:
3 msk hackad persilja
Ris/korn/matvete/couscous
Gör så här:
Lägg grytan i kallt vatten.
Skär köttet i stora bitar och varva med hackad vitlök, paprika i bitar, citron och finhackad ingefära.
Slå över buljongen blandad med socker, sambal och salt.
Lägg på lock och ställ grytan mitt i den kalla ugnen.
Sätt värmen på 225 grader och tillaga i 1½-2 timmar.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
Ca 250 g hel urtagen salt sill eller strömming eller ca 150 g sillfiléer
1 liten gul lök
4 kokta kalla potatisar
1½ dl kokta eller stekta köttrester
1 msk potatismjöl
½ dl mjölk
Vitpeppar
Ev salt
Panering:
3-4 msk grovt rågmjöl eller ströbröd
Stekning:
3 msk margarin
Gör så här:
Vattlägg sillen eller saltströmmingen.
Filea och flå sillen.
Rensa och bena strömmingen.
Skala löken.
Mal sill eller saltströmming, potatis, kött och lök genom köttkvarn eller finfördela i matberedare.
Blanda det med potatismjölet och mjölken.
Krydda med vitpeppar och ev. salt.
Forma smeten till runda bollar och platta till dem lite.
Vänd dem i rågmjöl eller ströbröd.
Stek dem gulbruna på båda sidor.
Måndag:
Pyttipanna, stuvad spenat, ägg och rödbetor
Tisdag:
Fläskfilégryta med rotfrukter och öl
Onsdag:
Kycklingfilé, ugnsrostade grönsaker och cheddarsås
Torsdag:
Panerad fisk, spenatrisotto och grönsaker
Fredag:
Pulled pork med bröd och tillbehör
Lördag:
Söndag:
Måndag:
Kycklingschnitzel, pasta, ärtpesto, tomater, paprika och gurka
Tisdag:
Fiskpinnar, potatismos, lingonsylt, ärtor, rivna morötter och tomat
Onsdag:
Fylld paprika, ris, blandsallad och guacamolea
Torsdag:
Grönsakssoppa och varm ostmacka
Fredag:a
Linsbiffar, ris, currysås och blandsallad
Lördag:
Pizza
Söndag:
Stekt kassler, kokt potatis, grönpepparsås, morötter, paprika och majs
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | ||||||||
|