Alla inlägg under juli 2016

Av Maria - 3 juli 2016 08:33


Antal: 4-6 portioner


Ingredienser:

Ca 600 g fisk & skaldjur (vit fiskfilé, laxfilé, färska räkor av modell större, musslor utan skal)

1 gul paprika

1 röd paprika

1 lök

Saften av 2 lime

50 g smält smör

Salt

Peppar

5-12 bambupinnar


Gör så här:

Blötlägg bambupinnarna i kallt vatten en halvtimme så att de hinner suga åt sig fukt och därmed inte brinner så lätt.

Skär fiskfiléerna i kuber om ca 1½ cm.

Skär paprika och lök i samma storlek.

Blanda fisk och skaldjur och lägg der i en plastpåse eller bunke/skål.

Pressa över limesaft och krydda med salt och peppar.

Låt vila i kylskåp tills det är dags att trä upp råvarorna på spett.

Varva då fisk, skaldjur, paprika och lök och använd dubbla spett om det verkar bli ostadigt.

Pensla spetten med smält smör.

Grilla dem hastigt ca 1 minut per sida och inte över den hetaste glöden.

Servera gärna med tryffelaioli.




ANNONS
Av Maria - 3 juli 2016 08:01




Antal: ca 85 stycken

Ugn: 175 grader, 12-15 minuter


Ingredienser:
300 g smör eller margarin

130 g (ca 1½ dl) socker

1 äggula

2 tsk vaniljsocker

400 g (ca 6½ dl) vetemjöl


Till garnering:
Pärlsocker

Sylt


Gör så här:

Rör ihop fett och socker.

Tillsätt äggula, vaniljsocker och vetemjöl och arbeta ihop en smidig deg.

Dela den i 3 delar och rulla ut till längder, ca 2½ cm tjocka.

Rulla längderna i pärlsocker och ställ dem kallt.

Skär längderna i skivor och lägg dem på smord plåt.

Gör en fördjupning i mitten (går bra med skaftet av en trägaffel) och lägg en liten klick sylt.

Grädda i 175 grader tills kakorna har svagt ljusbrun färg, 12-15 minuter.




ANNONS
Av Maria - 3 juli 2016 07:22


Ingredienser:

½ kg äpplen

½ kg rabarber

3 dl vatten

500-600 g (6-7 dl) socker per liter saft

1 krm natiumbensoat per liter saft


Gör så här:

Skölj rabarbern och skär den i bitar.

Den behöver inte skalas.

Skölj äpplena och skär dem i klyftor.

Lägg rabarber och äpplen i en syltgryta och häll på vatten.

Koka under lock op svag värme ca 10 minuter.

Häll upp i en silställning och låt saften självrinna.

Mät saften.

Blanda saft och socker i grytan och låt koka långsamt ca 10 minuter.

Skumma saften väl tills den är alldeles klar.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.

Häll upp saften på varma flaskor.

Korka.




Av Maria - 3 juli 2016 06:58


Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 minubaguetter

275 g grillkål (savoykål, mangold och purjolök)

2 msk rapsolja

1 vitlöksklyfta

½ citron, sla och 1½ msk pressad citronsaft

2 dl créme fraiche

3 msk majonnäs

Salt

Svartpeppar

2 förpackningar (á 240 g) Kabanoss

1 dl rostad lök


Gör så här:
Grädda baguetterna enligt anvisningen på förpackningen.

Fräs kålen ca 3 minuter i oljan i en het panna.

Den ska få lite färg för att kålsalladen ska få en grillad smak.

Låt svalna något.

Skala och riv vitlöken.

Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur saften.

Blanda kålen med vitlök, créme fraiche, majonnäs, citronskal och saft.

Smaka av med salt och nymald peppar.

Grilla korven och servera i bröden med coleslaw och rostad lök.




Av Maria - 2 juli 2016 13:45


Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

4 majskycklingbröstfiléer

2 msk smör- & rapsolja

Salt

Svartpeppar


Primörer:

8 gröna sparrisar

1 knippe haricots verts

4 knipplökar

1 knippe späda morötter

200 g färsk potatis


Sås:

3 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 dl créme fraiche

1/4 dl kycklingfond, koncentrerad

1 knippe bladpersilja

Salt

Svartpeppar


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.

Koka potatisen.

Ansa sparris, bönor, morötter och knipplök.

Koka i lättsaltat vatten 2-3 minuter.

Kyl i iskallt vatten.

Krydda kycklingen med salt och peppar.

Stek gyllenbrun i smör och olja.

Stek klar i ugnen, ca 15 minuter.

Häll grädde, mjölk, créme fraiche och kycklingfond i en kastrull, sjud ihop ca 5 minuter.

Plocka persiljan och mixa tillsammans med såsen till slät och grön.

Smaka av med salt och peppar.

Skiva kycklingen och servera med grönsaker och persiljegräddsåsen.




Av Maria - 2 juli 2016 08:15


Antal: 4 portioner


Ingredienser:

3 vita brödskivor

1½ dl vatten

1 msk potatismjöl

500 g bland- eller nötfärs

1 tsk salt

1 tsk mald ingefära eller ½ dl finstrimlade basilikablad

1 ägg


Tomatsås:

1 gul lök i tärningar

1 msk olivolja

100 g skivade champinjoner

1 förpackning, ca 500 g, krossade tomater

1 tärning köttbuljong

1 tsk salt

1 krm malen svartpeppar

1 tsk dragon

2 msk tomatpuré


Tillbehör:

Kokt pasta


Gör så här:

Bryt sönder brödet i vatten.

Tillsätt potatismjöl och låt stå medan du blandar färsen.

Arbeta färsen med salt, ingefära och ägg.

Rör ner brödblandningen och arbeta färsen smidig.

Forma den till valnötsstora köttbullar och lägg dem på en skärbräda.

Fräs lök och champinjoner i en kastrull.

Tillsätt tomater och köttbuljong, smaksätt med salt, peppar, dragon och tomatpuré.

Låt koka ca 5 minuter.

Späd ev. med lite vatten.

Lägg i köttbullarna och sjud på svag värme ca 5 minuter.

Servera med nykokt pasta.




Av Maria - 2 juli 2016 08:00


Antal: 60 stycken

Ugn: 175 grader, ca 12 minuter


Ingredienser:
200 g margarin eller smör

4½ dl vetemjöl

2  msk vaniljpulver


Garnering:
3 msk strösocker


Gör så här:

Blanda snabbt samman ingredienserna till degen.

Forma degen till rullar och låt dem ligga på sval plats en stund.

Dela längderna i bitar och forma bitarna till avsmalande bollar och läg dem på smord plåt.

Grädda i 175 grader omkring 12 minuter.

Rulla de heta kakorna i strösocker.




Av Maria - 2 juli 2016 07:15


Ingredienser:

½ kg hallon

½ kg röda vinbär

½ kg äpplen

500-600 g (6-7 dl) socker

1 krm natriumbensoat per liter saft


Gör så här:
Rensa hallonen.

Skölj vinbär och äpple.

Skär äpplena i klyftor.

Varva bär och socker i silduken.

Koka upp 2 liter vatten i konserveringskitteln.

Sätt ner silställningen med bunke i kitteln.

Lägg på locket.

Täpp till hålet på locket med en kork.

Ånga kraftigt tills bären ser utsaftade ut, ca 30-45 minuter.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite saft.

Häll upp saften på varma flaskor.

Korka.




Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Foodish med Blogkeen
Följ Foodish med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se