Alla inlägg under februari 2020
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Antal: ca 24 stycken
Jäsning: ca 1 timme +ca 20 minuter
Kokning: 2-3 minuter
Ugn: 225 grader, 12-15 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl vatten, ljummet
½ dl ljus sirap
2 tsk salt
1 msk olja, neutral
13-14 dl vetemjöl
Kokning:
ca 3 liter vatten
4 msk strösocker
Garnering:
1 ägg uppvispat
Sesamfrön
Vallmofrön
Riven ost
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i ljummet vatten.
Tillsätt ljus sirap, salt och olja.
Arbeta ner vetemjölet, lite i taget.
Knåda degen i ca 5 minuter på lätt mjölat bakbord.
Lägg tillbaka degen i bunken och låt den jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Ta upp degen och dela den i 24 lika stora delar.
Rulla ut varje del till en längd som är något smalare i ändarna.
Lägg ihop dem till runda kransar och fäst ihop ändarna.
Lägg kransarna på mjölat bakplåtspapper (så att de inte fastnar under jäsningen).
Låt jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Koka upp vatten och strösocker i en vid kastrull.
Lägg i 2-3 kransar och låt dem sjuda i 2-3 minuter.
Vänd dem någon gång under kokningen.
Ta upp bröden med en hålslev.
Pensla dem med ägg och doppa dem i frön eller strö över riven ost.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda bröden mitt i ugnen i 12-15 minuter.
Måndag:
Spenat- och getostcanneloni:
Fräs hackad lök och vitlök med bladspenat i olja. Tillsätt hackade soltorkade tomater, smulad getost, honung, sambal oelek och tomatsås så att det blir en tjock kräm. Fyll cannelonirör och lägg i en smord ugnsform. Häll på mer tomatsås över, plus riven ost. 20 minuter i 200 grader.
Blanda skurna jordgubbar med mascarpone, pistagenötter och honung.
Tisdag:
Linsgryta:
Skär potatis, morot, gul lök och palsternacka i bitar. Fräs i olja i kastrull, täck med buljong och tillsätt 1 burk tomatkross och 2 dl röda linser. Låt puttra 20 minuter. Smaka av med örtsalt och chilipasta. Gott bröd till.
Färsk frukt i säsong.
Onsdag:
Blodpudding stekt i ugn, bacon och äppelmos smaksatt med pepparrot.
Skiva apelsiner i ugnsform, strö över mjölkchoklad över. 10 minuter i 225 grader.
Torsdag:
Wienerschnitzel (dubbelpanerade tunna skivor kalvinnanlår). Stek schnitzlarna gyllene och servera med citron, ansjovis, kapris och potatis.
Smoothie på konserverad persika, fryst mango och yoghurt.
Fredag:
Moules mariniéres - grädd- och vitvinskokta musslor. Nybakat surdegsbaguette och ugnsgratinerad brietårta.
Lördag:
Bryn strimlad fläskfilé, salta, peppra och pressa 1 vitlöksklyfta i pannan. Smält 125 g gorgonzola på svag värme i 1 dl grädde. Vänd nykokta pastaskruvar med ostsåsen, köttet, babyspenat och halva körsbärstomater.
Mangosorbet.
Söndag:
Torskkotlett, vitvinssås, vildris och smörfräst bladspenat med pressad citron.
Måndag:
Kåldolmar med rårörda lingon.
Fruktsallad.
Tisdag:
Skivor av svampfylldfärslimpa, stekt potatis och uppfrästa rotsaker.
Semlor och het mjölk, choklad eller kaffe.
Onsdag:
Stekt fläsk och bruna bönor.
Ost och färsk frukt.
Torsdag:
Torskrom, stekt i skivor, citron och kapris, potatismos och sallad.
Lätt ostkaka med fruktsorbet ur frysdisken.
Fredag:
Snabba räkriset:
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen, men i buljong istället för vatten. Fräs strimlad purjolök och finhackade paprikor, blanda i rikligt med skalade räkor och vänd ner i riset. Smaksätt med dill och ev curry.
Ost, päron och valnötter, glass till barnen.
Lördag:
Lunch:
Kokt blomkål med smörfräst svamp och rikligt med persilja.
Middag:
Rostbiff, rejäl bit med tanke på måndag middag, helstekt lök, potatis och blandad sallad.
Ugnstekta bananer och hackade valnötter östa med lönnsirap. Mjuk vaniljglass.
Söndag:
Lunch:
Rågsmörgåsar med kalvsylta, persilja och inlagda rödbetor.
Middag:
Laxpudding med skirat smör, citronklyftor och fint strimlad råkostsallad.
Slättbonus:
Stekta skorpsmulor smaksatta med vanilj, varvade med äppelmos. Servera med vispad grädde.
Måndag:
Bruna bönor och stekt fläsk.
Färsk frukt.
Tisdag:
Färdigköpt fiskfärs, kokt potatis och hollandaise från påse, gröna ärter.
Fruktsorbet.
Onsdag:
Varagårdsskolans jättebiff, kokt potatis, vitkålssallad.
Nyponsoppa med biskvier.
Torsdag:
Ostkaka med sylt.
Fredag:
Paj med ostfyllning, rökta musslor och sallad.
Kaffe och chokladrulltårta.
Lördag:
Lunch:
Kokt ägg, sill och hårt bröd med smör.
Middag:
Fernandos skinkspaghetti, riven ost och tomatsallad.
Söndag:
Lunch:
Dubbelsmörgåsar, het buljong med klippt persilja:
Smöra lätt två vita brödskivor per person. Bred på mjukost, strö över hackad lök och fördela 1 burk kaviar på hälften av bröden. Lägg ihop dubbelmackor och stek dem gyllene i lite smör.
Middag:
Orientalisk currygryta och sallad.
Fastlagsbullar med varm mjölk och kanel.
Måndag:
Spaghetti med köttfärssås på nytt sätt (se länken).
Fruktkräm och mjölk.
Tisdag:
Isterband, rödbetor och kokt potatis.
Färsk frukt.
Onsdag:
Foliekokad saltsill:
Lägg sköljda och väl avrunna saltsillfiléer på dubbla folieark.
Täck med hårdkokt hackat ägg, kryddgrönt och smörklick.
Vik ihop paketen och koka med potatisen de sista 10 minuterna.
Lätt ostkaka med glass och sylt.
Torsdag:
Lättstekt falukorv, stuvade grönsaker och potatismos.
Skivad kiwi och päron.
Fredag:
Spenatsoppa på hela blad, smaksatt med muskot, ägghalvor och prinskorv.
Limepaj med vindruvor (se länken).
Lördag:
Lunch:
Kalvsylta, rödbetor och stekt potatis.
Middag:
Avokadohalva med rökor och citronklyftor. Skomakarlåda (se länken).
Kaffe och äppelmarängtårta (se länken).
Söndag:
Lunch:
Gratinerade svamppannkakor-crêpes, sallad
Middag:
Stekt kyckling med gräddsås, potatispuffar, inglagd gurka och gelé.
Chokladpudding.
Måndag:
Sallad med skivade apelsiner och bananer.
Tisdag:
Currystuvade fiskbullar, kokt potatis och ärter:
Fräs lätt 1 tsk curry och 1½ msk margarin, tillsätt 3 msk vetemjöl och späd med 4 dl mjölk. Salta och koka några minuter. Värm fiskbullarna i stuvningen.
Grapefrukthalvor.
Onsdag:
Lever Anglais, grönt potatismos:
Stek skivad lever och garnera med knaperstekt bacon, hackad rödbeta och kapris. Blanda potatismoset med finklippt persilja.
Frukt.
Torsdag:
Ost, bröd, frukt.
Fredag:
Stekt spätta med citronhack, kokt potatis och gräddfil:
Skär hel citron i fina tärningar och blanda med tomat- och paprikatärningar.
Lördag:
Spaghetti med italiensk köttfärssås.
Ost och päron.
Söndag:
Lunch:
Tonfisktortilla, grönsallad, grovt rågbröd:
Låt en liten burk tonfisk rinna av och dela fisken i små bitar, som blandas med 4-5 ägg, 1 msk sköljd och hackad kapris och litet salt. Grädda omeletten i smör eller margarin i en stekpanna. Servera genast med sallad till.
Middag:
Burgundisk gryta, kokt ris.
Glasscoupe:
Skeda upp vaniljglass i glas eller skålar. Lägg på ananas, skuren i bitar, halvtinade hallon och en gräddklick.
Skivade apelsiner.
Ugn: 175 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 krm salt
2 dl råsocker
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g rumsvarmt margarin
2 ägg
150 g rostade, skalade nötter, grovhackade
150 g mörk choklad, grovhackad
Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser utom nötter och choklad.
Rör margarin och ägg pösigt, vänd ner blandningen.
Rör väl, degen får inte bli för kladdig.
Rör i nötter och choklad.
Forma degen i 5 cm tjocka längder, kyl dem någon timme.
Skiva längderna i cm-tjocka bitar, lägg på bakpappersklädd plåt och grädda dem gyllenbruna i 175 grader, ca 10 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | ||||
|