Direktlänk till inlägg 24 augusti 2020
Måndag:
Köttbullar med rödbetor:
Blanda 500 g köttfärs, 2 msk hackad lök, 4 msk hackade inlagda rödbetor, 4 tsk potatismjöl, 1 ägg, salt och peppar och rulla köttbullar.
Stek i 2 msk smör eller margarin, ca 10 minuter, tills de fått fin färg och är genomstekta.
Ta upp köttbullarna.
Häll i 2 dl vatten, 2 dl matlagningsgrädde och 2 msk kalvfond.
Koka upp och red av med 4 tsk maizena.
Koka i 3 minuter.
Salta och peppra.
Servera med potatis och kokta grönsaker.
Tisdag:
Senapslax med yoghurtsås:
Lägg 4 bitar laxfilé à 120 g i en smord ugnsfast form.
Bred på 2 msk ströbröd.
Baka i ugnen på 200 grader i 10 minuter.
Yoghurtsås:
Blanda 2 dl grekisk eller turkisk yoghurt, 2 pressade vitlöksklyftor och 4 msk hackad dill.
Salta och peppra.
Servera med kokt potatis, ärter och citronklyftor.
Onsdag:
Carbonara med svamp och ärter:
Koka 400 g spaghetti och låt rinna av.
Strimla 250 g kotlettbacon.
Hacka 1 gul lök.
Skär 400 g skogschampinjoner i bitar.
Fräs bacon, lök och svamp i 2 msk smör eller margarin.
Blanda i 2 dl frysta ärter, pastan och rör ner 1 dl matlagningsgrädde, 4 äggulor och 2 dl riven ost.
Salta och peppra.
Strö över 2 msk persilja vid servering.
Torsdag:
Squashsoppa med oliv- och kesosnittar:
Skär 2 små squash i bitar.
Strimla 1 purjolök.
Fräs squash, purjolök och 4 msk strimlad färsk basilika i 2 msk olja.
Tillsätt 1 liter vatten och 2 grönsaksbuljongtärningar.
Koka i 10 minuter.
Mixa soppan nästan slät.
Tillsätt 2 dl grädde, koka upp.
Salta och peppra.
Oliv- och kesosnittar:
Fördela 2 dl keso och 4 msk hackade gröna oliver med pimento på 4 skivor grov formfranska.
Lägg på 4 brödskivor och tillaga i våffeljärn tills de fått fin färg.
Dela på diagonalen och servera till soppan.
Fredag:
Kyckling peperonata:
Salta och peppra 4 kycklingfiléer (500 g).
Bryn runt om i 2 msk smör eller margarin.
Lägg över i en ugnsfast form och stek klart i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter tills innertemperaturen är 70 grader.
Peperonata:
Strimla 4 paprikor i olika färg och fräs dem i 2 msk olja.
Tillsätt 2 hackade vitlöksklyftor, 4 dl krossade tomater och 4 msk färsk timjan eller 4 tsk torkad.
Låt puttra i 5 minuter.
Servera pasta och couscous till.
Lördag:
Söndag:
Varma grönsaker med valnötsdressing:
Borsta 500 g små rödbetor och 250 g färskpotatis.
Koka dem i var sin kastrull med lättsaltat vatten tills de är mjuka, 15-20 minuter.
Skala rödbetorna under rinnande kallt vatten.
Skrapa och koka 1 knippe små morötter mjuka i lättsaltat vatten, 10-15 minuter.
Koka 100 g haricots verts, 50 g sugar snaps och 1 knippe färsk salladslök i lättsaltat vatten, ca 5 minuter.
Låt rinna av.
Lägg upp på tallrikar eller ett stort serveringsfat.
Dressing:
Mixa 1 dl kallpressad rapsolja, 2 msk pressad citronsaft, 50 g valnötskärnor och 1 tsk honung till en slät dressing.
Smaka av med 2 krm örtsalt och peppar.
Servera med lufttorkad skinka och garnera med färsk timjan.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|