Direktlänk till inlägg 12 november 2020
Antal: 3 bröd
Jäsning: 40 minuter + 20 minuter
Ugn: 200 grader, 45 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
2½ dl mjölk
5 dl svagdricka
1½ dl mörk sirap
0,5 dl rapsolja
1½ tsk salt
2 tsk malda brödkryddor (valfritt)
5 dl vetemjöl
1½ liter rågsikt
1 msk mörk sirap att pensla med
1 msk kaffe att pensla med
Gör så här:
Värm mjölk, svagdricka, sirap, rapsolja, salt och brödkryddor under omrörning till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke.
Häll över lite av den fingervarma degvätskan och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan samt vetemjöl och rågsikt och rör ihop till en deg.
Arbeta degen smidig i 10 minuter på bakbord eller knåda den i degblandare 5 minuter.
Låt sedan bröddegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den någon minut.
Dela bröddegen i 3 delar och lägg i avlånga smorda (med smör) brödformar eller forma limpor eller stora runda bröd och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa övertäckta i 20 minuter.
Pensla bröden med sirap utrört i lite kaffe i en kopp.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
Akta så att de inte blir för brända på toppen.
Börjar de bli för brända så täck med bakplåtspapper.
Ta ut och låt bröden kallna på galler.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|