Direktlänk till inlägg 12 november 2020
Antal: 3 bröd
Jäsning: 40 minuter + 20 minuter
Ugn: 200 grader, 45 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
2½ dl mjölk
5 dl svagdricka
1½ dl mörk sirap
0,5 dl rapsolja
1½ tsk salt
2 tsk malda brödkryddor (valfritt)
5 dl vetemjöl
1½ liter rågsikt
1 msk mörk sirap att pensla med
1 msk kaffe att pensla med
Gör så här:
Värm mjölk, svagdricka, sirap, rapsolja, salt och brödkryddor under omrörning till 37 grader.
Smula sönder jästen i en bunke.
Häll över lite av den fingervarma degvätskan och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt resten av degvätskan samt vetemjöl och rågsikt och rör ihop till en deg.
Arbeta degen smidig i 10 minuter på bakbord eller knåda den i degblandare 5 minuter.
Låt sedan bröddegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den någon minut.
Dela bröddegen i 3 delar och lägg i avlånga smorda (med smör) brödformar eller forma limpor eller stora runda bröd och lägg på bakplåt med bakplåtspapper.
Låt bröden jäsa övertäckta i 20 minuter.
Pensla bröden med sirap utrört i lite kaffe i en kopp.
Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 45 minuter.
Akta så att de inte blir för brända på toppen.
Börjar de bli för brända så täck med bakplåtspapper.
Ta ut och låt bröden kallna på galler.
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Pyttipanna på finstrimlad rostbiff, blandad med wok coconut lime med nudlar och grönsaker (finns i frysdisken) Färsk frukt. Tisdag: Ansjovisströmming, potatismos med kryddgrönt: Putsa 600 g strömmingsfiléer och lägg ihop dem...
Måndag: Rotfruktsgratäng: Skala och strimla ca 800 g rotfrukter, tex potatis, morot, rotselleri och palsternacka. Hacka 1 gul lök, varva rotfrukter, lök och 1 tsk oregano i en smord form. Häll 6 dl grönsaksbuljong över rotfrukterna. Blanda ...
Måndag: Mustiga soppan: Strimla 150 g rimmat stekfläsk och fräs med 1 hackad gul lök. Lägg 2-3 skivade morötter, 1 skivad purjo och ca 400 g strimlad vitkål. Häll på 8-9 dl buljong, ½ msk äkta soja och 1½ msk timjan. Koka 15-20 minuter. ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|