Alla inlägg under augusti 2020
Antal: beror på storleken av kakorna
Ugn: 175°C
Ingredienser:
4 ägg
4 dl socker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Smör
Ev. 2 äpplen
Mandelspån
Pärlsocker
Kanel
Gör så här:
Vispa ägg och socker pösigt och blanda i mjöl och bakpulver.
Bred ut smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper.
Skala äpplena, skiva dem tunt och lägg dem ovanpå smeten (eller utelämna dem).
Hyvla över smör med osthyvel (om det fastnar doppa osthyveln i hett vatten).
Strö över mandelspån, pärlsocker och kanel.
Grädda i 175°C tills kakan fått fin färg.
Skär den i rutor när den svalnat.
Ingredienser:
½ kg nektariner
½ kg plommon
1 st citron (saft o rivet skal)
3 cm (knappt) färsk ingefära
550 gram syltsocker med pektin
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skär ett kryss i toppen av nektariner och plommon.
Koka upp en gryta med vatten.
Lägg ner den snittade frukten i ca en halv minut.
Ta upp dem med hålslev och spola på kallt vatten.
Dra av skalet.
Kärna ur och lägg fruktköttet i en tjockbottnad gryta.
Skär nektarinköttet i ganska tunna skivor.
(Är plommonen svåra att urkärna, så räkna dem och plocka upp kärnorna under kokningen.)
Skrubba citronen väl.
Riv eller zesta skalet ner i grytan.
Pressa ur saften och se till att inte kärnorna åker ner i grytan.
Skala ingefäran och riv ner köttet i grytan.
Häll ner en bottenskyla vatten i grytan.
Koka upp och låt sjuda i 30 min.
Rör om då och då.
Tillsätt socker och rör om till det smält.
Låt sjuda ca 3 min.
Kolla om färdigt via marmeladprov.
Häll lite marmelad på ett litet fat och ställ i frys eller kyl en stund.
Dra en sked genom.
Rinner inte fåran igen så är det klart.
(OBS! Det får ej koka längre än 10 minuter med sockret för det kan bli segt.)
Lös upp natriumbensoat i lite av massan och rör sen ner det i grytan.
Häll upp på väl rengjorda och sköljda (med Atamon el. ren sprit) glasburkar.
Sätt på locken och vänd dem upp och ner, så att vakuum bildas.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 35 minuter
Ingredienser:
1 kg potatis, halverade
1 msk olivolja
2 tsk flingsalt
Neutral olja, till stekning
2 dl majonnäs
2 tsk sriracha
70 g salladsmix
Squashbiffar:
1 förpackning vita bönor, (400 g) avsköljda
2 dl saltade cashewnötter
1 squash, grovriven
1 vitlöksklyfta, finriven
1 dl riven ost
½ dl ströbröd
1 ägg
½ msk torkad oregano
1 tsk salt
½ tsk cayennepeppar
Gör så här:
Blanda potatis, olja och salt på en plåt med bakplåtspapper.
Rosta mitt i ugnen ca 35 minuter.
Mixa bönorna slätt, tillsätt cashewnötter och mixa lite till.
Blanda ner resten av ingredienserna till biffarna.
Hetta upp olja i en stekpanna och klicka ut smeten i små högar.
Stek biffarna till fin färg på båda sidor.
Blanda majonnäs med sriracha till en sås.
Servera biffarna med klyftpotatis, sås och salladsmix.
Till 3 bröd:
50 g jäst
5 dl ljummet vatten (37ºC)
1 msk olivolja
2 tsk salt
13-14 dl vetemjöl (780-840 g)
Gör så här:
Rör ut jästen i lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olja och salt.
Arbeta in ca 13 dl av mjölet till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk ca 1 timma.
Häll upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i tre delar.
Forma till längder, vrid dem och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa ca 20 minuter under bakduk.
Sätt ugnen på 225ºC.
Grädda mitt i ugnen ca 25 minuter.
Låt svalna på galler
Antal: ca 30 stycken
Ugn: 200 grader (varmluftsugn = 175 grader), ca 15 minuter
Ingredienser:
125 g margarin eller smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
1-2 äpplen, skurna i tunna klyftor
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl grädde eller mjölk
½ tsk kanel + 1 msk socker, blandas
Gör så här:
Smörj muffinsformar av metall väl, eller ställ veckade pappersformar i en långpanna.
Rör matfett och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver.
Rör ner det i äggsmeten omväxlande med vätskan.
Häll smeten i formarna.
Stick ner några äppelklyftor varje muffins och strö över kanel och socker blandningen.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
Ingredienser:
1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja
1 msk vitlök, finhackad
1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad
Gör så här:
Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.
Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.
Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.
Ingredienser:
2 liter körsbär
6 dl vatten
1 liter socker
4 st kanelstänger
Atamon
Gör så här:
Koka bären med vatten under lock i ca 15 minuter tillsammans med kanelstängerna.
Plocka ur stängerna och häll massan i en silduk och låt saften självrinna.
Häll saften och sockret i kastrull och låt koka i ett par minuter, tills sockret lösts upp.
Skumma av noga och tillsätt Atamon, enligt förpackning.
Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
320 g pasta, gärna fusilli
500 g kycklingfilé
Smör, till stekning
1 tsk salt
½ tsk svartpeppar
2 vitlöksklyftor, finhackade
3 dl grädde
3 dl grovriven parmesan
2 dl frysta gröna ärtor
Parmesan till servering
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
Strimla kycklingen och stek i smör tills den är genomstekt med fin färg.
Krydda med salt och peppar och lägg på ett fat.
Fräs vitlöken i smör i en större panna eller kastrull.
Tillsätt grädde och ost.
Låt osten smälta under omrörning på svag värme.
Lägg kycklingen i såsen och häll i ärtor.
När pastan är klar, ta ca 1 dl av pastavattnet och häll i såsen.
Häll av resten av pastavattnet och vänd ner pastan i såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Låt puttra ihop och servera direkt med riven parmesan.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|