Alla inlägg under augusti 2020

Av Maria - 9 augusti 2020 15:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 rödbetor

2½ dl grekisk yoghurt

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk olivolja

Salt

Malen svartpeppar

Färsk oregano


Gör så här:
Skölj, skala och riv rödbetorna grovt på ett rivjärn.

Blanda rödbetorna med yoghurt, vitlök och olivolja.

Smaka av med salt och malen svartpeppar.

Garnera med färsk oregano.

Av Maria - 9 augusti 2020 10:45

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

600 g kycklingfilé
1 grön paprika
2 dl matlagningsbas (typ Milda 4%)
1 klyfta vitlök
1-2 tsk curry
1 tsk sambal oelek
1 dl mango chutney
2 dl ris


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kyckling i bitar och lägg i en ugnsfast form.

Strimla paprika och lägg över kycklingen.
Blanda matlagningsbas med pressad vitlök, curry, sambal och mango chutney.

Häll blandningen över kycklingen.

Sätt in i ugnen tills kycklingen är klar, ca 20-30 minuter.
Koka ris enligt anvisning på förpackningen och servera till.

Av Maria - 9 augusti 2020 08:15

Ugn: 125 grader, 10-20 minuter


Ingredienser:

100 g smör eller margarin

4 äggvitor

2 dl strösocker

10-15 droppar cedroolja

2 tsk hjorthornssalt

11-12 dl vetemjöl

Karamellfärger till dekoration


Gör så här:

Smält matfettet.

Vispa äggvitorna pösiga med sockret.

Rör ner matfettet i skummet tillsammans med cedroolja och den mindre mängden vetemjöl blandat med hjorthornssalt.

Ta upp degen på mjölat bakbord.

Dela den i två halvor och kavla varje deghalva till 3 mm tjocka plattor.

Grädda en provkaka.

Om den inte håller formen behövs det mer mjöl i degen.

Ta ut figurer och grädda dem mitt i ugnen i 125 grader 10-20 minuter.

Figurerna ska vara alldeles torra.

Låt dem svalna på plant underlag.

Måla kakfigurerna efter egen fantasi.

Ta ut små hål om du vill ha breda band att hänga kakorna i.

Annars trär man igenom sytråd med en nål.

Bakat · Jul
Av Maria - 8 augusti 2020 21:30

Ingredienser:

6 st gula kiwis
1 st citron
1 st vaniljsocker
3 dl syltsocker


Gör så här:

Skala kiwin och skär dem i små bitar.

Tvätta citronen och skär ner den i små bitar (jag finhackade citronen och hälften av skalet fick följa med).

Mät upp socker, kiwi och citron i en kastrull, mosa lite lätt med en gaffel.

Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och ha i stång och frön i kastrullen.

Koka upp och låt småputtra i ca 20 minuter.

Skumma av marmeladen under tiden som den kokar.

Diska glasburkarna & sätt in de i ugnen i 200 grader i ca 5 minuter.

Ta ur vaniljstången och häll upp marmeladen i väl rengjorda varma burkar och sätt på locket direkt (burkarna blir mer tätslutna när de är varma).

Av Maria - 8 augusti 2020 15:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

½ gurka

½ tsk salt

2½ dl grekisk yoghurt

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 tsk olivolja

Salt

Malen svartpeppar

Färsk oregano


Gör så här:

Riv gurkan grovt på ett rivjärn.

Lägg den i ett durkslag eller i en sil och strö över salt.

Vänd runt och låt gurkan ligga i silen i ett par timmar.

Pressa ut vattnet ur gurkan med en sked.

Blanda gurkan med yoghurt, vitlök och olivolja.

Smaka av med salt och malen svartpeppar.

Garnera med färsk oregano.

Av Maria - 8 augusti 2020 09:15

Antal: 2 glas


Ingredienser:
1 stor mango

1 ananas

2 passionsfrukter

Några droppar limesaft

1 dl kokosmjölk

Ca ½ dl vatten


Gör så här:

Skala och skär mango och ananas i bitar.

Lägg fruktköttet i en mixer och tillsätt passionsfruktinnanmätet, ingefära, limesaft och kokosmjölk.

Späd med vatten.

Av Maria - 8 augusti 2020 09:00

Antal: 4 portioner

Ung: 180 grader (Varmluft), ca 15 minuter


Ingredienser:

8 kycklinglårfiléer, med skinn
flingsalt
svartpeppar, nymald
10 soltorkade tomater, i olja
1 klyfta vitlök 

0,5 röd chilifrukt, utan kärnor
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad oregano
3 dl kycklingbuljong

1,5 dl vispgrädde
1 dl parmesanost, fint riven


Servering:

8 körsbärstomater
0,5 kruka basilika
4 port pasta, kokt


Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader, varmluft.
Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
Fräs kycklingen på medelvärme tills den får lite färg runtom, i cirka 5 minuter.

Salta och peppra.

Lägg över i en ugnsform. 

Strimla de soltorkade tomaterna.

Skala och finhacka vitlöken.

Finhacka chilin.

Fräs tomaterna, vitlöken och chilin i cirka 2 minuter, tills det börjar dofta härligt.
Krydda med timjan och oregano och häll i buljongen.

Tillsätt grädden och parmesanosten.

Låt det sjuda försiktigt tills osten smälter.
Skeda såsen över kycklingen i formen.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.


Dela körsbärstomaterna i halvor.

Plocka basilikabladen.
Ta ut formen.

Lägg ut körsbärstomaterna i formen och toppa med färsk basilika.

Servera gratängen direkt med pasta.

Av Maria - 8 augusti 2020 08:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 korvar av bratwursttyp och med hög kötthalt


Currycoleslaw:

1 rejäl klyfta vitkål

1 stor morot

1 rödlök

4-6 msk majonnäs utan socker

2-4 msk gräddfil eller crème fraiche

1 msk citronsaft

1 tsk currypulver

1 tsk gurkmeja

Salt

Peppar


Gör så här:

Currycoleslawen: 

Strimla vitkål, lök och morot.

Använd kniv, rivjärn, osthyvel eller gör det i maskin.

Lägg alltsammans i en bytta. Slå ett par deciliter kokande vatten.

Häll av det varma vattnet och spola kål, morot och lök kall.

Låt det rinna av väl. Rör ner majonnäs, gräddfil och kryddor.

Vill du ha extra "fart" på curryn så rör du ut den i 1 msk kokande vatten och slår det över kålen.

Smaka av med salt och peppar.


Grilla korven och servera med kall coleslaw och en klick osötad fransk senap.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards