Alla inlägg under augusti 2020
Ingredienser:
250 gram krossad tomat med basilikasmak
250 gram färska körsbärstomater
5 dl syltsocker
½ msk salt
2 tsk vaniljsocker
2 msk ättiksprit 12%
Gör så här:
Skölj och dela de färska körsbärstomaterna i kvartar.
Koka samman allt tills det börjar tjockna.
Ättiksprit är för syrans skull jag tog 2 korkar, vet inte vad det blir exakt men man kan ta 1-2 msk ättiksprit eller 2-3 tsk valfri vinäger eller citron.
Smaka av vad du tycker är bäst.
Häll i 1/2 tsk Atamon.
Häll på väl rengjorda glasburkar.
Mängd: Ca 1 3/4 dl liter
Ingredienser:
1½ kg äpplen
1 liter vatten
1 tsk askorbinsyra
1 msk citronsyra
2 krm natriumbensoat
2 dl socker per liter avrunnen saft
Gör så här:
Skölj frukten och skär bort skadade delar.
Skal och kärnhus ska vara kvar.
Riv äpplena i matberedaren.
Blanda vatten och askorbinsyra i en bunke.
Rör ner de rivna äpplena.
Täck över och låt stå kallt ca 1 dygn, rör om då och då.
Häll fruktmassan i en silställning.
Låt självrinna ca 30 minuter.
Mät upp saften, tillsätt sockret och rör tills det är löst.
Rör ut citronsyra och natriumbensoat i lite av saften och tillsätt det i saftbunken.
Häll upp i rena kalla flaskor upp till kanten.
Sätt på kork och förvara i kylen.
Håller 2-3 månader.
Antal: 6 glas
Ingredienser:
7½ dl äppelmust, till exempel Kiviks
3 msk råsocker
5 kardemummakapslar
1 kanelstång
½ vaniljstång
1 msk pressad citron
1½ dl calvados
1 rött äpple
Gör så här:
Koka upp must, socker, kardemumma, kanelstång, uppsnittad vaniljstång och citronsaft.
Låt dra i 15 minuter.
Koka upp igen.
Ta av värmen och tillsätt calvados.
Dela äpplet i klyftor och fördela i glasen.
Fyll på med den varma drycken.
Antal: 1-2 glas
Ingredienser:
1 stor mogen mango, ca 500 g
3 passionsfrukter
ca 3/4 dl vatten
Gör så här:
Skala och skär mangons fruktkött i bitar.
Dela passionsfrukterna och ta ur innanmätet.
Mixa mango och passionsfrukter.
Tillsätt vatten tills konsistensen är lagom.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g torskfilé
1 röd paprika
1 gul paprika
1 medelstor zucchini
Smör eller kokosfett att steka i
2 vitlöksklyftor
2 burkar kokosmjölk
1-2 msk sambal oelek
3 msk tomatpuré
100 g Philadelphiaost
250 g cocktailtomater
1 kruka koriander
Salt
Peppar
Gör så här:
Tina fisken och skär i tärningar.
Skär röd och gul paprika och zucchini i bitar och stek i smör eller kokosfett.
Riv eller pressa vitlöken och låt steka med.
Tillsätt kokosmjölk, sambal oelek och tomatpuré.
Låt det hela koka ihop och rör sedan ner Philadelphiaosten.
Halvera cocktailtomaterna och lägg dem i grytan tillsammans med den tärnade fisken i grytan.
Hacka koriandern och smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
2 liter (ca 1kg) vindruvor, tex röda (bären borttagna från klasen)
2 st kiwifrukter (eller mango)
4 dl vatten
9 dl syltsocker
½ tsk (eller 1 tsk) ev. Multi gelésocker för fastare gelé
2 tsk Atamon (flytande) till burksköljning
Gör så här:
Skölj druvklasarna.
Rensa druvorna från klasarna och mät/väg upp 2 liter /1 kg rena bär.
Koka bär och vatten ca 10 min.
Mosa sönder bären mot grytans kant.
Häll massan i silduk med skål/kastrull under.
Låt självrinna i 30-40 min.
Mät saften och häll tillbaka i ren gryta.
Tillsätt syltsocker och ev. gelésocker.
Rör om och låt stormkoka i 1 min.
Gör geléprovet:
Häll lite gelé på ett fat.
Dra ett finger genom massan.
Rinner det ej ihop utan kvarstår "benan", så är det klart.
Skumma väl.
Blanda 2 tsk Atamon med 1 dl varmt vatten och skölj burkar och lock med det.
Häll upp gelén i burkarna och sätt på locken.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 stycken hamburgerbröd
Tacoburgaren:
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Smör
4 salladsblad
2 tomater
Solrosskott
Guacamole:
2 mogna avokador
1-2 vitlöksklyftor
1 liten lök
1 msk citronsaft
3 msk gräddfil
Salt
Svartpeppar
Ev lite hackad röd chili
Gör så här:
Gör först guacamolen:
Ta bort kärnan från avokadon.
Mosa fruktköttet och rör i finhackad vitlök, lök, citronsaft och gräddfil.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt eventuellt lite hackad röd chili.
Tacoburgaren:
Lägg färsen i en bunke och tillsätt ägg, kryddor, salt och peppar.
Forma färsen till fyra hamburgare och stek dem i smör på medeltemperatur ca 5 minuter per sida.
Lägg ett salladsblad på varje hamburgerbröd och toppa med skivad tomat.
Lägg en hamburgare i varje bröd och en rejäl klick guacamole ovanpå.
Dekorera med några solrosskott innan du lägger ihop hamburgaren.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 dl solrosskott eller groddar
½ knippa persilja
½ grönsalladshuvud
10 cm gurka
Ev. ½ avokado
En bit (½-1 cm) skalad och skivad ingefära
Vatten
Gör så här:
Ansa och skär allt det gröna i mindre bitar.
Mixa det gröna och ingefäran med vatten så att konsistensen blir lagom.
Tips!
Variera gärna smaken på drycken genom att tillsätta en selleristjälk.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|