Alla inlägg under augusti 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 liter äpplejuice
1 msk råsocker
1 msk pressad citron
1 kanelstång
2-3 stjärnanis
Gör så här:
Låt allt puttra på låg värme i kastrull i ca 30 minuter.
Ta ur kanelstång och stjärnanis.
Servera het.
Ugn: 200 grader, 8-10 minuter
Ingredienser:
300 g smör eller margarin
2 dl mörk sirap
3½ dl strösocker eller brunt farinsocker
2 tsk mald kanel
2 tsk mald ingefära
1 tsk mald nejlika
2 tsk stötta kardemummakärnor
2 dl filmjölk
1 stort ägg eller 2 små
2 tsk bikarbonat
ca 18 dl vetemjöl
Gör så här:
Smält matfettet i en stor kastrull.
Häll i sirap, socker och kryddor.
Koka upp under omrörning.
Ställ kastrullen i kallt vatten och rör om tills smeten svalnat.
Tillsätt då filmjölk, uppvispat ägg och bikarbonat utrört i lite vatten.
Rör sedan ner vetemjölet, men ta undan ett par deciliter till utbakningen.
Lägg degen svalt att vila i en plastpåse till dagen efter.
Kavla den inte för tunt.
Grädda en provkaka, om den flyter ut behövs mer mjöl i degen.
Ta ut kakfigurer och grädda dem mitt i ugnen i 200 grader 8-10 minuter.
Ingredienser:
750 gram frostnupna (annars beska) aroniabär
1½ dl Cointreau (apelsinlikör) el. liknande
½ dl vatten
3 dl ljust muscovadosocker
1 st vaniljstång
1 st kanelstång
1 st citron, saften av
½ krm natriumbensoat (om ej kall förvaring)
Gör så här:
Tina bären något om de varit djupfrysta.
Lägg bären i en kastrull med vatten och likör.
Koka upp långsamt och låt sjuda på svag värme 15-20 minuter.
Bären ska vara mosiga.
Ta från värmen och mosa ytterligare med en stavmixer, för att de sega skalen ska mosas.
Dela vaniljstång och skrapa ur fröna.
Lägg både frön och vaniljstång i grytan.
Tillsätt också socker, kanelstång och citronsaft.
Låt småputtra ca 20 minuter tills sylten är simmig.
Tag från värmen.
"Fiska" upp vaniljstång o kanelstång.
Om du ska använda natriumbensoat, så rör ut det i lite av sylten och rör sen ner det i syltgrytan.
Rengör och värm små burkar.
Fyll dem sen med sylten och sätt genast på locken.
Vänd burkarna upp och ned så blir det vacuum i burken.
Förvara dem i kylen, när de svalnat.
Låt sylten stå till sig en vecka innan du serverar den till något av mina förslag.
Antal: 16 stycken
Jäsning: 45 minuter + 20 minuter
Ugn: 250 grader, 8-9 minuter
Ingredíenser:
50 g jäst
6 dl mjölk, fingervarm
50 g smör, rumsvarmt
0,75 dl ljus sirap
2 tsk salt
14-15 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke och lös upp den med mjölken.
Tillsätt smör, sirap, salt och rågsikt lite i taget mot slutet.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
Dela degen i 16 bitar.
Forma dem till runda bollar och platta till dem på ett mjölat bakbord.
Kavla ut dem till rundlar, ca 1 cm tunna.
Kavla sista varvet med en kruskavel eller nagga tätt med en gaffel.
Kavla ganska hårt så det blir ett djupt mönster, annars bildas stora luftbubblor i brödet under gräddningen.
Pudra mjöl både under och över så att degen inte fastnar i bordet eller i kaveln.
Lägg rundlarna på en plåt med bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk i ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda bröden mitt i ugnen i 8–9 minuter eller tills de får lagom gyllene färg.
Låt dem svalna på ett galler under bakduk.
Antal: 2 liter, stor burk
Ingredienser:
Ca 500 g äpplen
Ca 500 g päron
Ca 500 g plommon
Lag:
9 dl vatten
3 dl strösocker
1 kanelstång
1 vaniljstång
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Skala äpplena och päronen och skär i klyftor.
Skölj plommonen, dela dem och ta ur kärnorna.
Är plommonen större, skär i klyftor.
Varva frukten i en väl rengjord glasburk som rymmer 2 liter eller ta två mindre burkar.
Häll vatten, socker och kanel i en kastrull.
Klyv vaniljstången på längden och skrapa ner fröna, lägg även ner själva stången.
Koka ihop lagen under lock ca 5 minuter.
Tillsätt natriumbensoat i lagen, det ökar hållbarheten.
Häll den varma lagen över frukten.
Det är viktigt att lagen täcker frukten, annars jäser den .
Sätt på lock och låt svalna.
Förvara i kylen.
Den här inläggningen är lika god till frukostyoghurten med müsli som dessert tillsammans med vaniljglass.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
5-6 sötmandlar
2 msk sultanrussin
½ msk nyponmjöl
2-3 msk svarta vinbär eller andra bär
1 banan
2-3 dl vatten
Gör så här:
Mixa först mandlarna till mjöl.
Tillsätt russin och nyponmjöl och fortsätt att mixa.
Tillsätt bär och banan och späd med vattnet under mixningen.
Antal: 2 scones
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
2 dl rismjöl
2 dl majsmjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk pofiber
2 tsk fiberhusk
2 krm salt
2 msk strösocker
50 g smör
2,5 dl laktosfri yoghurt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Tillsätt smöret i mindre bitar samt yoghurt och arbeta ihop till en deg.
Forma två runda kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Mjöla en kniv och skåra varje kaka i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen 15–20 minuter.
Ingredienser:
Äpplen (ev. + päron)
Bottenskyla vatten
Socker efter smak
Lite citronsaft
Gör så här:
Skala, kärna ur och skiva äpplen och ev. päron tunt (lika delar äpplen och päron).
Häll en bottenskyla vatten i en tjockbottnad gryta och lägg i fruktskivorna.
Koka till mos.
Rör om emellanåt, så att det inte vidbränns.
Tillsätt ev. lite mer vatten.
Tillsätt socker efter smak.
Rör om tills sockret har smält.
Rör i lite citronsaft.
Häll upp på väl rengjorda små burkar.
(Små burkar pga frånvaro av konserveringsmedel.)
Frys in.
Ta sen fram så mycket du behöver åt gången.
Rester förvaras i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|