Alla inlägg under augusti 2020

Av Maria - 3 augusti 2020 12:15

Måndag:
Älgskavsgryta med potatisbullar


Tisdag:
Lax, pressad potatis och dill-& citronsås


Onsdag:

Makaronipudding med skinka


Torsdag:

Kycklingpinnar och nudlar, sötsur sås och currysås


Fredag:

Hamburgare, bröd och potatisskivor


Lördag:

Köttgryta med potatis


Söndag:

Köttfärssås och pasta

Av Maria - 2 augusti 2020 21:00

Ingredienser:

1 liter repade svarta vinbär
1 liter repade röd vinbär
½ liter repade vita vinbär
½ dl vatten
10 dl Syltsocker med pektin
1 krm natriumbensoat


Gör så här:

Koka de repade bären tillsammans med vattnet ca 10 minuter.

Häll i sockret och rör om.

Koka upp och koka på svag värme ca 5 minuter.

Tag grytan från värmen.

Skumma vid behov.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av sylten.

Ös upp i väl rengjorda varma burkar ända upp på kanten.

Sätt genast på locken.

Förvara svalt.

Av Maria - 2 augusti 2020 18:30

Ingredienser:

1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja 

1 msk vitlök, finhackad
1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad


Gör så här:

Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.

Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.

Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.

Av Maria - 2 augusti 2020 16:15

Antal: 10 portioner

Ugn: 175 grader, 40-45 minuter


Ingredienser:

300 g blandade bär, frusna
1 msk majsstärkelse
150 g mjölkfritt margarin
90 g strösocker [1 dl]
75 g farinsocker [1 dl] 

140 g ljus sirap [1 dl]
10 g vaniljsocker [2 tsk]
5 g bakpulver [1 tsk]

60 g vetemjöl [1 dl]
160 g havregryn [4 dl]
50 g växtbaserad matlagningsgrädde [0.5 dl]
1 krm salt


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Fördela bären i en pajform, 24 cm i diameter, och pudra över majsstärkelsen.
Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda i övriga ingredienser.

Dra av kastrullen från plattan vid första bubblan.
Häll ut smeten över bären och bred ut till ett jämnt lager.
Grädda pajen mitt i ugnen i 40–45 minuter.

Av Maria - 2 augusti 2020 13:45

Mängd: ca 2 liter


Ingredienser:
3 kg äpplen, mogna och saftiga

Knappt 1½ liter vatten

1 citron, pressad saft (alternativt 3 krm askorbinsyra)

1 kanelstång

6 dl strösocker


Gör så här:
Skölj och dela äpplena i halvor.

Lägg alla ingredienser utom sockret i en stor kastrull och koka långsamt upp under lock tills äpplena börjar koka sönder.

Sila ned saften i en rostfri kastrull genom en silduk.

Koka upp, rör ned sockret och gör ett nytt uppkok.

Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor (ursköljda i varmt vatten).

Låt kallna och förvara sedan svalt.

Av Maria - 2 augusti 2020 12:45

Antal: 3 stycken

Jäsning: ca 10 minuter vila + en jäsning till

Ugn: 225 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

50 g jäst

50 g smör eller margarin

½ liter mjölk

½ tsk salt

Ca 1,3 liter (ca 800 g) vetemjöl

3/4 dl rågmjöl


Gör så här:
Smula jästen i degbunken.

Smält matfettet och häll på mjölken.

Värm tills degspadet är fingervarmt (37 grader).

Häll lite av vätskan över jästen och rör om.

Arbeta degen kraftigt och låt den sedan vila i degbunken ca 10 minuter.


Ta upp den på bakbordet och knåda in rågmjölet.

Forma tre runda lite mjöliga höga bullar och lägg dem på plåt.

Gör 3 stycken 4 cm breda dubbelvikta remsor av aluminiumfolie.

Lägg en remsa tätt runt varje bulle så att den jäser på höjden.

Låt bullarna jäsa väl.


Grädda i 225 graders ugnsvärme 20-30 minuter eller tills bröden känns lätta och har fått en vacker färg.

Av Maria - 1 augusti 2020 20:45

Ingredienser:

1.2 kg frysta lingon
1.2 kg (knappt) syltsocker
ren sprit (cognac, vodka e.dyl) att skölja burkar o lock


Gör så här:

Håll rena glasburkar varma i ugnen.

Häll de frysta bären i en syltgryta.

Ev. låt de tina något eller sätt det på spisen och sära på bären efterhand.

Inget vatten behövs, eftersom de frysta bären innehåller det.

När de tinat låt de koka i ca 10 min.

Rör om emellanåt, så att det inte fastnar i botten.

Ta från värmen och häll i syltsockret lite i taget under omrörning.

När sockret är utrört sätt grytan på spisen igen för att koka upp.

Sänk värmen och låt sjuda ca 5-6 min.

Ta från värmen och skumma av.

Häll en skvätt sprit i en burk, sätt på locket och skaka om.

Ta av locket och häll över spriten i nästa burk, på med locket, skaka om osv.

Sleva upp sylt i de spritsköljda burkarna, ända upp.

Sätt genast på locken.

Förvara dem svalt.

Mycket lång hållbarhet.

Av Maria - 1 augusti 2020 15:00

Antal: 6-8 portioner

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:
Rabarberfyllning:

500 g rabarber
1 msk potatismjöl
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
1 citron, saften


Kolasmuldeg:

100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


Servering:

vaniljglass


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Skala eventuellt rabarbern och skär den i mindre bitar.
Blanda ihop rabarbern med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål.

Lägg i en ugnssäker form.

Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.

Arbeta ihop bara precis tills det blir en smulig deg.
Smula degen över rabarberfyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
Servera gärna varm med vaniljglass.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards