Alla inlägg under augusti 2020
Måndag:
Älgskavsgryta med potatisbullar
Tisdag:
Lax, pressad potatis och dill-& citronsås
Onsdag:
Makaronipudding med skinka
Torsdag:
Kycklingpinnar och nudlar, sötsur sås och currysås
Fredag:
Hamburgare, bröd och potatisskivor
Lördag:
Köttgryta med potatis
Söndag:
Köttfärssås och pasta
Ingredienser:
1 liter repade svarta vinbär
1 liter repade röd vinbär
½ liter repade vita vinbär
½ dl vatten
10 dl Syltsocker med pektin
1 krm natriumbensoat
Gör så här:
Koka de repade bären tillsammans med vattnet ca 10 minuter.
Häll i sockret och rör om.
Koka upp och koka på svag värme ca 5 minuter.
Tag grytan från värmen.
Skumma vid behov.
Tillsätt natriumbensoat utrört i lite av sylten.
Ös upp i väl rengjorda varma burkar ända upp på kanten.
Sätt genast på locken.
Förvara svalt.
Ingredienser:
1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja
1 msk vitlök, finhackad
1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad
Gör så här:
Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.
Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.
Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.
Antal: 10 portioner
Ugn: 175 grader, 40-45 minuter
Ingredienser:
300 g blandade bär, frusna
1 msk majsstärkelse
150 g mjölkfritt margarin
90 g strösocker [1 dl]
75 g farinsocker [1 dl]
140 g ljus sirap [1 dl]
10 g vaniljsocker [2 tsk]
5 g bakpulver [1 tsk]
60 g vetemjöl [1 dl]
160 g havregryn [4 dl]
50 g växtbaserad matlagningsgrädde [0.5 dl]
1 krm salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Fördela bären i en pajform, 24 cm i diameter, och pudra över majsstärkelsen.
Smält margarinet på låg värme i en kastrull och blanda i övriga ingredienser.
Dra av kastrullen från plattan vid första bubblan.
Häll ut smeten över bären och bred ut till ett jämnt lager.
Grädda pajen mitt i ugnen i 40–45 minuter.
Mängd: ca 2 liter
Ingredienser:
3 kg äpplen, mogna och saftiga
Knappt 1½ liter vatten
1 citron, pressad saft (alternativt 3 krm askorbinsyra)
1 kanelstång
6 dl strösocker
Gör så här:
Skölj och dela äpplena i halvor.
Lägg alla ingredienser utom sockret i en stor kastrull och koka långsamt upp under lock tills äpplena börjar koka sönder.
Sila ned saften i en rostfri kastrull genom en silduk.
Koka upp, rör ned sockret och gör ett nytt uppkok.
Häll upp på väl rengjorda och varma flaskor (ursköljda i varmt vatten).
Låt kallna och förvara sedan svalt.
Antal: 3 stycken
Jäsning: ca 10 minuter vila + en jäsning till
Ugn: 225 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
50 g smör eller margarin
½ liter mjölk
½ tsk salt
Ca 1,3 liter (ca 800 g) vetemjöl
3/4 dl rågmjöl
Gör så här:
Smula jästen i degbunken.
Smält matfettet och häll på mjölken.
Värm tills degspadet är fingervarmt (37 grader).
Häll lite av vätskan över jästen och rör om.
Arbeta degen kraftigt och låt den sedan vila i degbunken ca 10 minuter.
Ta upp den på bakbordet och knåda in rågmjölet.
Forma tre runda lite mjöliga höga bullar och lägg dem på plåt.
Gör 3 stycken 4 cm breda dubbelvikta remsor av aluminiumfolie.
Lägg en remsa tätt runt varje bulle så att den jäser på höjden.
Låt bullarna jäsa väl.
Grädda i 225 graders ugnsvärme 20-30 minuter eller tills bröden känns lätta och har fått en vacker färg.
Ingredienser:
1.2 kg frysta lingon
1.2 kg (knappt) syltsocker
ren sprit (cognac, vodka e.dyl) att skölja burkar o lock
Gör så här:
Håll rena glasburkar varma i ugnen.
Häll de frysta bären i en syltgryta.
Ev. låt de tina något eller sätt det på spisen och sära på bären efterhand.
Inget vatten behövs, eftersom de frysta bären innehåller det.
När de tinat låt de koka i ca 10 min.
Rör om emellanåt, så att det inte fastnar i botten.
Ta från värmen och häll i syltsockret lite i taget under omrörning.
När sockret är utrört sätt grytan på spisen igen för att koka upp.
Sänk värmen och låt sjuda ca 5-6 min.
Ta från värmen och skumma av.
Häll en skvätt sprit i en burk, sätt på locket och skaka om.
Ta av locket och häll över spriten i nästa burk, på med locket, skaka om osv.
Sleva upp sylt i de spritsköljda burkarna, ända upp.
Sätt genast på locken.
Förvara dem svalt.
Mycket lång hållbarhet.
Antal: 6-8 portioner
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
Rabarberfyllning:
500 g rabarber
1 msk potatismjöl
2 tsk malen kardemumma
1 dl strösocker
1 citron, saften
Kolasmuldeg:
100 g smör, mjukt
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Servering:
vaniljglass
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
Skala eventuellt rabarbern och skär den i mindre bitar.
Blanda ihop rabarbern med resten av ingredienserna till fyllningen i en skål.
Lägg i en ugnssäker form.
Vispa ihop smör, strösocker och sirap till en krämig smet i en bunke.
Ha sedan i vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Arbeta ihop bara precis tills det blir en smulig deg.
Smula degen över rabarberfyllningen och grädda pajen i mitten av ugnen i 20-25 minuter eller tills den fått en fin, gyllenbrun färg.
Servera gärna varm med vaniljglass.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|