Direktlänk till inlägg 2 januari 2022
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bitar laxfilé på 140 gram styck
1 msk olivolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
CHILIMOS:
800 gram potatis
3 dl mjölk (standard)
50 gram smör eller mer efter eget tycke
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 tsk sambal oelek eller efter smak
SALSA:
8 cocktailtomater
1 apelsin
1 grapefrukt
1 citron
2 avokados
0,5 dl olivolja
1 msk vit eller röd vinäger
2 krm salt
0,5 dl grovhackad bladpersilja att garnera med
Gör så här:
Har du köpt frysta laxfiléer så lägg dem i ljummet vatten att tina.
Börja med chilimoset:
skala och skiva, dela eller tärna potatisen.
Koka under tiden upp en kastrull med 1,5 liter vatten och 1 tsk salt.
Tillsätt potatisen och koka mjuk i ca 15 minuter.
Laga under tiden citrussalsan:
Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg i en skål.
Skala citrusfrukterna med en kniv.
Ett tips är att skära av botten och toppen först.
Sedan skär man av skalet lite i taget hela vägen runt om frukten.
Du kan tärna hela fruktköttet om du vill eller göra extra lyxigt och skära ut bara klyftornas fruktkött utan frukthinnan (skär snitt längs med frukthinnorna så får du ut klyftor).
Skär sedan citrusfrukten i grova bitar.
Spara saften och häll i med tomaterna.
Tillsätt citrusfrukten.
Dela, kärna ur, gröp ur och tärna avokados.
Tillsätt till tomater och citrusen.
Blanda i olivolja och vinäger.
Smaka av citrussalsan med salt.
Fortsätt med moset:
testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
Häll av vattnet.
Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar.
Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt och ev. en elvisp till ett jämnt mos. Vispa endast någon minut annars blir moset klistrigt.
Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt.
Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull.
Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
Rör i sambal oelek chili.
Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt sambal oelek.
Håll varmt under lock till servering.
Stek eller grilla laxen.
Vänd först laxen i olivolja, salt och peppar.
Räkna 2-3 minuter stek- eller grilltid på varje sida.
Servera laxen med chilimoset och citrussalsan samt ev. hackad bladpersilja som garnering.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|