Direktlänk till inlägg 15 januari 2022
Mängd: 2 liter
Ingredienser:
1 stort huvud kinakål eller salladskål, ca 600 gram
1 dl grovt hushållssalt
4 salladslökar
2 morötter
15 gram gräslök
2 röda chilifrukter
½ rödlök
Kryddning:
3 msk finhackad vitlök
1 msk finhackad ingefära
1 dl koreanskt chilipulver gochugaru
3 msk koreansk fisksås aekjeot - anchovy sauce
1 msk koreansk sojasås ganjang
2 msk socker
Gör så här:
Skär bort en tunn bit av blomfästet.
Kålen ska sitta ihop.
Skölj och rensa bort fula delar från salladskålen.
Skär fyra snitt i botten så du kan dra isär kålen till fyra kvartsbitar.
Lägg på ett stort fat.
Gnid in salt mellan varje kålblad.
Ställ åt sidan i tre timmar.
Kryddning:
Skala och finhacka vitlök och ingefära.
Lägg i en skål.
Tillsätt chilipulver, fisksås, sojasås och socker.
Blanda ihop.
Skölj och strimla salladskål och gräslök grovt samt tillsätt till kryddblandningen.
Skala och skär morot i tunna stavar - julienne.
Tillsätt till kryddblandningen.
Skölj chili och dela den på längden.
Kärna ur och strimla den.
Tillsätt till kryddblandningen.
Skala och strimla rödlök.
Blanda och massera ihop kryddblandningen med grönsakerna.
Tips är att använda plasthandskar.
Skölj av kålen hastigt.
Lite salt får gärna vara kvar.
Nu finns två val till jäsningen - att behålla kålen i hela bitar eller hacka den grovt.
Hel variant:
Behåller du den i hela bitar så gnider du in kryddblandningen mellan varje blad.
Vik sedan ihop och rulla in bladen mot toppen till ett litet paket.
Placera tätt i en plastburk godkänd för livsmedel eller skål eller burk av keramik eller glas.
Hackad variant:
Enklast om man ej gör så mycket kimchi utan bara en sats som i detta recept är att strimla kålen grovt och sedan massera in kryddblandningen.
Lägg i en plastburk godkänd för livsmedel eller skål eller burk av keramik eller glas.
Efter ett tag börjar den hackade kimchin vätska sig och då tryckte jag ner den under ytan en gång om dagen.
Låt kimchin stå i rumstemperatur 20-25 grader i 5 dagar.
Lock ska vara på men inte helt tätt utan lite på glänt.
Ställ mörkt eller täck över med en kökshandduk.
Kimchin ska ej stå i direkt ljus.
Nu är kimchin klar att ätas.
Förvara den lufttät burk i kylen.
Låt gärna stå i kylen några dagar eller mer att mogna i smaken.
Kimchin håller i minst 6 månader.
Lägg gärna över kimchin i en finare syltburk av glas eller liknande.
Eller lägg upp i en liten skål eller portionsskålar till servering.
Har du jäst kålen i buntar så skär man upp den i grova bitar till servering.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Måndag: Korv under osttäcke: Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden. Lägg dem i formen med skinnsidan ner. Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk s...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|