Alla inlägg under januari 2022
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
3 msk smör
4 msk vetemjöl
5 dl mjölk
5 dl vatten
3 msk kycklingfond
1 dl matlagningsgrädde
4 dl riven västerbottensost
Salt
Vitpeppar
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och vispa först ner mjölet, sedan mjölken.
Koka upp under omrörning och tillsätt sedan vatten och kycklingfonden.
Låt sjuda under lock i ca 10 minuter, häll sedan i grädden och koka upp.
Ta av kastrullen från värmen och rör i osten tills den smält.
Smaka av med salt och vitpeppar.
Antal: 6 portioner
Ingredienser:
12 träspett eller grillspett
800 gram kycklingfilé eller urbenat kycklingkött
1 lime
0,5 dl ljus soja, japansk
1 msk fisksås
1 klyfta vitlök (valfritt)
2 krm ingefära eller 1 tsk färsk hackad (valfritt)
2 msk olja, ex. solrosolja
3 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
Gör så här:
Lägg träspetten i vatten om du använder dessa.
Grillspett i metall är bara att använda direkt såklart.
Skär kycklingen i strimlor eller mindre kuber.
Lägg i en skål.
Tillsätt soja, lime, fisksås, olja, pressad vitlök, ingefära, olja och svartpeppar.
Rör om och arbeta gärna in marinaden med handen (ev. med en plasthandske på).
Låt gärna kycklingen marinera från några minuter upp till ett dygn övertäckta i kylen.
Fördela kycklingbitarna jämnt på spetten och akta så du inte sticker dig.
Ett tips är att dela upp kött till varje spett innan du trär på det.
Salta spetten.
Grilla spetten runt om i några minuter på varje sida tills de fått fin färg.
Grilla sedan klart på lägre värme i ca 10 minuter eller stek klart i 10 minuter i 150 gradig ugn.
Du kan också steka spetten i grillpanna eller stekpanna samt sedan eftersteka i ugnen på 150 grader i ca 10 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bitar laxfilé med skinn, ca 140 gram styck
salt och vitpeppar
5 msk god olivolja
1 röd paprika
1 gul paprika
0,5 grön zucchini
0,5 purjolök
2 rödlökar
100 gram rotselleri, en bit
2 morötter
8 körsbärstomater
0,5 - 1 burk pesto eller gör egen
4 klyftor citron
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skölj och rensa grönsakerna:
Skär paprika och zucchini i grova bitar.
Lägg i en ugnsform.
Borsta morötter, skär bort skalet på rotsellerin, rensa purjolöken (skär itu längs med och skölj bort jord), hacka löken, skär allt i 1,5 cm tärningar och lägg i ugnsformen.
Dela tomaterna och lägg i dem med.
Blanda med god olivolja, salt och vitpeppar.
Ev. kan du ha i någon klyfta vitlök samt rosmarin och torkad chili.
Sätt in i ugnen och låt gå i 20 minuter.
Ta fram laxen och värm en panna.
Stek med skinnsidan nedåt på medelvärme i lite olivolja eller rapsolja.
Salta och peppra.
När grönsakerna har gått en halvtimme så kan du ta ut grönsakerna och lägga på laxen på grönsakerna. Toppa laxen med någon msk pesto på varje bit.
Sätt in i mitten av ugnen igen och låt gå i tio minuter tills laxen är nästan helt genombakt (eller är som du vill ha den).
Servera den ugnsbakade laxen med citronklyftor och skeda över någon msk extra pesto på grönsakerna.
Ingredienser:
3 tsk vardera av malen svartpeppar, cayennepeppar, chilipulver, malen ingefära, paprikapulver och curry
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock.
Förvara mörkt och svalt.
Antal: 6 portioner
Ugn: 200 grader, 35-45 minuter
Ingredienser:
4-5 knipplökar, ett knippe
7 smala sommarmorötter eller 3 normalstora morötter
0,5 kålrot
15 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
1 gul lök eller rödlök
0,5 dl olivolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
Borsta och rensa vårlök, morötter och färskpotatisar.
Skär bort blasten och strimla lökarna.
Dela i morötterna i bitar (skala dem om det behövs).
Borsta potatisen och putsa den och dela större potatisar på halva.
Skala kålroten grovt och skär i 2x2 cm tärningar.
Skala och klyfta löken.
Blanda alla grönsaker i en ugnsform eller långpanna med olivolja, salt och peppar.
Rosta grönsakerna i ugnen i ca 35-45 min. Vänd runt dem efter halva tiden.
Smaka på en bit potatis så att den är mjuk förläng annars tiden med några minuter.
Ta ut de rostade rotfrukterna och servera.
Lägg ev. upp på fat.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|