Alla inlägg under januari 2022
Antal: 8 portioner
Ingredienser:
4 dl svarta belugalinser
8 dl vatten
1 rödlök
1 klyfta vitlök
0,5 dl olivolja
2 krm salt
1 krm vitpeppar
2 msk vinäger eller citronsaft
Gör så här:
Koka linserna i vatten i 20 minuter.
Räkna 1 del linser till 2 delar vatten.
Låt de gärna svalna i vattnet.
Häll av i durkslag.
Skala och hacka eller pressa vitlöken.
Skala och hacka löken.
Fräs vitlök och rödlök i en stor stekpanna i olivoljan i 2-3 minuter.
Tillsätt linserna och rör om.
Smaksätt linserna med salt, vitpeppar samt vinäger eller citron.
Belugalinserna kan serveras varma, ljumma eller kalla.
Överblivna linser kan du ha i kylen och servera igen.
De blir nästan godare när de fått dra lite.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
350 gram pasta, typ gnocchi eller skruvar
2 dl pesto
0,5 dl olivolja
1 krm salt
0,5 krm vitpeppar
1 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
Pesto:
30 blad basilika
3 vitlöksklyftor
1 dl nötter, helst pinjenötter
2 dl olivolja
1 dl riven parmesan eller grana padano
Gör så här:
Koka pasta enligt paket.
Spola i kallt vatten i durkslag så att den svalnar.
Blanda pasta och pesto i en skål och blanda ner lite olivolja och smaka av med salt och peppar.
Pesto gör du så här:
Rosta nötterna i en stekpanna tills de börjar lukta gott.
I mortel stöts allt utom oljan som sedan tillsätts droppvis.
Eller kör allt i mixer körs utom olja som tillsätts droppvis.
Smaka av med lite salt och vitpeppar.
Ingredienser:
2 msk vardera av malen spiskummin och torkad mynta
1 msk malen ingefära
2 tsk vardera av malen koriander, malen svartpeppar och malen kryddpeppar
1 krm cayennepeppar
1 tsk vardera av malen kardemumma och malen kanel
2 krm malen kryddnejlika
½ g = 1 påse saffran
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock.
Förvara mörkt och svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 cocktailtomater eller 2 stora tärnade tomater
1 apelsin
1/2 grapefrukt
1/2 citron
2 avokados
0,5 dl olivolja eller svensk kallpressad rapsolja
1 msk vit balsamvinäger, risvinäger eller lagrad röd vinäger
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg i en skål.
Skala citrusfrukterna med en kniv.
Ett tips är att skära av botten och toppen först.
Sedan skär man av skalet lite i taget hela vägen runt om frukten.
Du kan tärna hela fruktköttet om du vill eller göra extra lyxigt och skära ut bara klyftornas fruktkött utan frukthinnan (skär snitt längs med frukthinnorna så får du ut klyftor).
Skär sedan citrusfrukten i grova bitar.
Spara saften och häll i med tomaterna.
Tillsätt citrusfrukten.
Dela, kärna ur, gröp ur och tärna avokados.
Tillsätt till tomater och citrusen.
Blanda i olivolja och vinäger.
Smaka av citrussalsan med salt och svartpeppar.
Kan förberedas och förvaras i kylen.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|