Alla inlägg under januari 2022
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 dl vatten
4 dl havremjölk eller havredryck Ikaffe, mandelmjölk eller baristamjölk eller vanlig mjölk
3 krm gurkmeja
1/2 krm salt
1/2 krm finmald svartpeppar
2 krm kardemumma
1 krm kanel
1 tsk honung eller agavesirap (valfritt)
1/2 krm vaniljpulver, 1/4 krm mald vanilj från kvarn eller 1 liten droppe vaniljextrakt (valfritt)
Gör så här:
Mät upp vatten och övriga ingredienser förutom mjölken i en kastrull.
Vispa ihop samt värm tills det sjuder.
Tillsätt och rör i mjölken.
Värm tills det sjuder samt vispa så det skummar.
Häll upp i glas eller koppar samt servera varm.
Garnera gärna genom att pudra över lite kanel.
Ingredienser:
1 msk vardera av malen spiskummin, malen koriander och vitlökspulver
½ msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 krm malen kryddnejlika
½ tsk vardera av cayennepeppar och malen kanel
1 tsk malen svartpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock.
Förvara mörkt och svalt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
8-12 stora potatisar, gärna mjölig sort, ca 900 gram
4 msk olivolja eller rapsolja
50 gram riven mozzarella
1/2 tsk flingsalt
1 krm nymald svartpeppar
2 msk hackad persilja till garnering
Gör så här:
Skala potatisen.
Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
Koka potatisen hela i 25-30 minuter för stora potatisar.
Kolla så de är mjuka och häll av.
Låt potatisen svalna något så att du kan ta i dem utan att bränna dig.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och smörj med två msk olivolja.
Riv/dela mozzarella om du köpt hel mozzarella.
Fördela potatisarna med lite mellanrum på bakplåtspappret.
Tryck till dem - smasha - mosa - dem försiktigt med en stor stekspade så de plattas ut likt en potatisbulle.
Pensla ovansidan med 2 msk olivolja.
Fördela en liten hög riven mozzarella på varje potatis.
Hit kan du förbereda.
Gratinera potatisen i mitten av ugnen i ca 10 minuter tills osten har fin färg.
Ta ut och servera.
En eller två potatisar per portion.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
2 msk chiafrön
1/2 äpple
1/2 avokado
50 gram babyspenat
1 dl kokosmjölk
1 dl gröna ärtor
4 dl havremjölk
1 tsk citronsaft
1 krm vaniljpulver, 1/4 krm mald vanilj från kvarn eller 1 liten droppe vaniljextrakt (valfritt)
Gör så här:
Mät upp tinade gröna ärtor, sköljd babyspenat, sköljt tärnat äpple, chiafrön och tärnad avokado i en mixer.
Tillsätt 1 dl havremjölk och all kokosmjölk samt citronsaft.
Kör till en slät smoothie i mixern någon minut.
Späd med resten av havremjölken till en lösare smoothie som är så tjock du vill ha den.
Mixa ihop.
Häll upp och servera i valfria glas.
Ingredienser:
3 msk malen spiskummin
1 msk paprikapulver
½ msk malen koriander
1 tsk cayennepeppar
2 tsk torkad oregano
1 tsk grovmald svartpeppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock.
Förvara mörkt och svalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 gram färsk blomkål, 1 litet huvud blomkål
2 msk olivolja
2 krm flingsalt
2 klyftor vitlök
2 krm chiliflakes
1 tsk paprikapulver
4 kvistar färsk bladpersilja (valfritt)
Gör så här:
Skölj och skär blomkålen i små buketter.
Lägg i en kastrull och täck med vatten.
Koka den i fem minuter.
Skala och finhacka vitlöken.
Häll av blomkålen och låt den rinna av i durkslaget någon minut.
Stek sedan blomkålsbuketterna i olja i en stekpanna så den får lite färg i några minuter.
Tillsätt vitlök, chiliflakes samt paprikapulver och salt.
Blanda runt.
Stek en halv minut till.
Blomkålen är klar att servera.
Kan garneras med plockad eller grovt hackad bladpersilja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|