Alla inlägg under januari 2022
Måndag:
Grönkålssoppa toppad med mjukkokta ägg.
Ett gott bröd till.
Valfri frukt i säsong.
Tisdag:
Tonfiskbiffar, matvetesallad med tomat, valfria bönor och hackad persilja, dressad i en vinägrett till.
En bit sockerkaka
Onsdag:
Bryn kycklingfiléer smaksatta med färsk timjan, salt och peppar, tillaga färdigt i en 225 grader varm ugn tillsammans med pimiento de padrons.
Servera med rostad potatis och turkisk yoghurt smaksatt med ajvar relish.
Blodapelsin.
Torsdag:
Italiensk gryta med lammlägg.
Citronmarängpaj.
Fredag:
Quesadillas:
Lägg ett tortillabröd i en torr stekpanna, strö över riven ost och lägg på ytterligare ett tortillabröd.
Stek på båda sidor tills osten smält.
Servera med en chiligryta.
Coke float:
Lägg en skopa vaniljglass i ett glas, toppa med coca cola och vispad grädde.
Lördag:
Torskrygg. Servera med potatis- och blomkålspuré, knaperstekt sidfläsk och en vitvinssås.
Pavlova med vispad grädde och citrusfrukter.
Söndag:
Sötpotatispytt med svarta bönor.
Tomatsalsa och picklad rödlök till.
Maxade bananplättar med sirapsstekt bananer och jordnötsgrädde.
Mängd: 1½ liter
Ingredienser:
1 kg pärllök, steklök eller andra små gula lökar
Saltlag:
1 liter vatten
1 dl salt
Ättikslag:
2 dl ättiksprit
3,5 dl vatten
4 dl socker
1 bit färsk ingefära (valfritt)
1 tsk vitpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten i en kastrull och koka löken med skal i 2 minuter.
Häll av i durkslag och spola med kallt vatten.
Skala löken med en skalkniv.
Blanda vatten och salt i en till kastrull och rör till saltet löst sig.
Lägg i löken efter hand du skalar den och låt stå över natten i kylen.
Häll av löken i ett durkslag och skölj den.
Koka upp vatten i en kastrull och koka löken mjuk i ca 5 för syltlök och pärllök upp till 7 minuter för lite större steklökar.
Häll av i durkslag igen och fördela löken i glasburkar.
Koka upp ättikslagen, häll den över löken och sätt på lock.
Förvara syltlöken svalt och mörkt.
Syltlöken är färdig att äta efter ca 1,5-2 veckor och håller i upp till ett år.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bitar laxfilé på 140 gram styck
1 msk olivolja
1 krm salt
0,5 krm svartpeppar
CHILIMOS:
800 gram potatis
3 dl mjölk (standard)
50 gram smör eller mer efter eget tycke
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
3 tsk sambal oelek eller efter smak
SALSA:
8 cocktailtomater
1 apelsin
1 grapefrukt
1 citron
2 avokados
0,5 dl olivolja
1 msk vit eller röd vinäger
2 krm salt
0,5 dl grovhackad bladpersilja att garnera med
Gör så här:
Har du köpt frysta laxfiléer så lägg dem i ljummet vatten att tina.
Börja med chilimoset:
skala och skiva, dela eller tärna potatisen.
Koka under tiden upp en kastrull med 1,5 liter vatten och 1 tsk salt.
Tillsätt potatisen och koka mjuk i ca 15 minuter.
Laga under tiden citrussalsan:
Skölj och dela cocktailtomaterna och lägg i en skål.
Skala citrusfrukterna med en kniv.
Ett tips är att skära av botten och toppen först.
Sedan skär man av skalet lite i taget hela vägen runt om frukten.
Du kan tärna hela fruktköttet om du vill eller göra extra lyxigt och skära ut bara klyftornas fruktkött utan frukthinnan (skär snitt längs med frukthinnorna så får du ut klyftor).
Skär sedan citrusfrukten i grova bitar.
Spara saften och häll i med tomaterna.
Tillsätt citrusfrukten.
Dela, kärna ur, gröp ur och tärna avokados.
Tillsätt till tomater och citrusen.
Blanda i olivolja och vinäger.
Smaka av citrussalsan med salt.
Fortsätt med moset:
testa så att potatisen är mjuk med en sticka eller gaffel.
Häll av vattnet.
Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar.
Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt och ev. en elvisp till ett jämnt mos. Vispa endast någon minut annars blir moset klistrigt.
Har du en potatispress kan du pressa den kokta potatisen direkt.
Tillsätt sedan mjölk, smör, salt och vitpeppar som du förvärmt i en kastrull.
Rör ihop till ett mos med en visp eller slev.
Rör i sambal oelek chili.
Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt sambal oelek.
Håll varmt under lock till servering.
Stek eller grilla laxen.
Vänd först laxen i olivolja, salt och peppar.
Räkna 2-3 minuter stek- eller grilltid på varje sida.
Servera laxen med chilimoset och citrussalsan samt ev. hackad bladpersilja som garnering.
Ingredienser:
5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
ca 1 ½ msk grönsaksfond
ca 200g smaksatt färskost, tex med vitlök och örter
Salt och peppar
Gör så här:
Vispa ihop mjölk, mjöl och fond i en kastrull.
Låt det koka upp under omröring.
Sänk värmen och låt såsen småkoka på svag värme i ca 10 min.
Rör om då och då så det inte bränner fast i botten.
Tillsätt färskosten och låt såsen småkoka i ytterligare ca 5 minuter.
Om du tycker såsen är för tjock så späd den med lite mer mjölk och om du tycker den är för tunn så tillsätt lite ljus maizenaredning.
Smaka av med lite salt och peppar.
Ingredienser:
1 jalapeno
2 rödlökar
0,5 dl limesaft
1 dl apelsinsaft
2 krm svartpeppar
0,5 tsk salt
Gör så här:
Skala, halvera och strimla rödlöken.
Täck löken med vatten i en kastrull och koka den mjuk i någon minut.
Häll av löken.
Dela och kärna ur jalapeno.
Hacka den fint.
Blanda lök, jalapeno, limesaft, apelsinsaft, peppar och salt i en glasburk.
Förvara i kylen. Den kan ätas direkt men blir godare efter någon dag.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 apelsin
1 grapefrukt
1 citron
0,5 dl olivolja
0,5 dl hackad färsk koriander, bladpersilja eller basilika
1 msk vit eller röd vinäger
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Skala citrusfrukterna med en kniv.
Ett tips är att skära av botten och toppen först.
Sedan skär man av skalet lite i taget hela vägen runt om frukten.
Du kan tärna hela fruktköttet om du vill eller göra extra lyxigt och skära ut bara klyftornas fruktkött utan frukthinnan (skär snitt längs med frukthinnorna så får du ut klyftor).
Skär sedan citrusfrukten i grova bitar.
Häll över och spara saften i en skål.
Tillsätt citrusfrukten.
Blanda i olivolja samt hackad koriander, persilja eller basilika.
Smaka av citrussalsan med salt, vinäger och svartpeppar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|