Alla inlägg under januari 2022
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten
Jäsning: ca 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 250 grader, 7-10 minuter
Ingredienser:
Bullar:
150 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
1 dl extrasaltat bregott
1 dl sirap
rejält (alltså riktigt rejält!) med stötta kardemummakärnor
Pensling:
mer bregott
1 ägg, lätt uppvispat
pärlsocker
Gör så här:
Ställ smöret i rumstemperatur så att det blir rumsvarmt.
Värm mjölken till 37 grader.
Smula ner jästen och lös den i mjölken.
Rör ner socker, salt, ägg, smöret i klickar och vetemjölet och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Obs att degen ska vara väldigt kladdig, knappt hanterbar faktiskt!
Jäs under duk i cirka en halvtimme.
Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv.
Ringla över sirap och strö ett rejält lager kardemumma över.
Vik ihop fyrkanterna dubbelt, skär dem i remsor på längden och snurra till väldigt stora bullar.
Ja, detta är svårt, eftersom degen är superkladdig av allt smör, men sådant är livet!
Låt bullarna jäsa på plåt under duk (den kommer att bli kladdig den också) i ytterligare 30 minuter.
Lägg en sista klick bregott över bullarna, pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i 250 grader i cirka 7-10 minuter eller tills de fått fin färg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl valfri yoghurt
1 äpple, fint tärnat
1 dl kokosflingor
limejuice
färsk mynta
salt och vitpeppar
Gör så här:
Blanda yoghurt med äppeltärningar och kokosflingor.
Smaksätt med färskpressad lime, finhackad mynta samt salt och peppar.
Ingredienser:
3 l blåbär (gärna bär som varit frysta som saftar av sig lite mer)
20 g citronsyra
1 l kokt vatten
2 dl socker
Gör så här:
Mosa bären i bunke, tillsätt citronsyra och häll på det kokheta vattnet.
Låt stå i samma bunke i två dygn.
Sila av bären.
Tillsätt sedan sockret i den avrunna saften.
Låt stå ytterligare i ett dygn.
Sila återigen saften eller låt den rinna genom silduk och tappa sen upp den på välrengjorda flaskor.
Späd med vatten vid servering om så önskas.
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100g smält smör
Gör så här:
Rör ihop allt.
Häll i muffinsformar.
Grädda i 20-25 minuter i 175 grader.
Ugn: 175 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
Muffins:
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100g smält smör
Ugn: 175 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och häll smeten i en smord form med avtagbara kanter.
Grädda i 175 grader i 20–30 min.
Servera med syrliga blåbär eller hallon eller garnera med kolasås.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
400 g morötter, fint rivna
250 g rotselleri, fint riven
2 små gula lökar, finhackade
(1-)2 msk curry, gärna hälften vanlig och hälften stark
1 msk spiskummin
1 tsk ingefära
0,75 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1/2 dl kokosnötsmjöl alt. vetemjöl
2 ägg
riven kokos alt. pankoströbröd (finns i asiatiska hyllan)
Gör så här:
Fräs löken mjuk i lite olja och tillsätt sedan curry, spiskummin och ingefära som får fräsa med en stund. Vänd ned morötter och rotselleri samt slå över vattnet.
Låt grönsakerna koka mjuka på svag värme.
Smaka av med salt och peppar samt tillsätt vitlöken.
Sätt ugnen på 225°. Låt grönsakerna svalna en aning och blanda sedan med kokosnötsmjöl och äggen. Forma till 8 platta biffar och lägg dem på en papperskläddplåt.
Strö över riven kokos.
Tillaga biffarna 20 minuter i ugnen.
Vänd biffarna efter halva tiden.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|