Alla inlägg under januari 2022

Av Maria - 30 januari 2022 12:15

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

Kaka:

3 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl kokande vatten

 

Fyllning:
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk strösocker
2 tsk malen kanel
 
Gör så här:
Vispa ägg och socker fluffigt.
Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och därefter det kokande vattnet.
Häll smeten i en smord och bröad rund form och grädda i 200°C i cirka 30 minuter eller tills kakan är torr i mitten.
Stjälp upp kakan när den svalnat och skär den i två lager.
Gör fyllningen genom att smälta smöret och blanda ner mjölken och sockret.
Låt blandningen koka ganska ordentligt i ett par minuter.
Ta kastrullen från värmen och vispa ner kanelen.
Låt krämen svalna och bred den därefter mellan kaklagren.
Pudra eventuellt kakan med florsocker.
Av Maria - 30 januari 2022 11:30

Jäsning: ca 30 minuter + 30 minuter

Ugn: 250 grader, 7-10 minuter


Ingredienser:
Bullar:

150 g smör
2 ½ dl mjölk
25 g jäst
1 dl socker
½ tsk salt
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl


Fyllning:

1 dl extrasaltat bregott
1 dl sirap
rejält (alltså riktigt rejält!) med stötta kardemummakärnor


Pensling:

mer bregott
1 ägg, lätt uppvispat
pärlsocker


Gör så här:

Ställ smöret i rumstemperatur så att det blir rumsvarmt.

Värm mjölken till 37 grader.

Smula ner jästen och lös den i mjölken.

Rör ner socker, salt, ägg, smöret i klickar och vetemjölet och arbeta samman till en jämn, kladdig deg. Obs att degen ska vara väldigt kladdig, knappt hanterbar faktiskt!

Jäs under duk i cirka en halvtimme.

 

Knåda ut degen till två fyrkanter och bred bregott över dem med en smörkniv.

Ringla över sirap och strö ett rejält lager kardemumma över.

Vik ihop fyrkanterna dubbelt, skär dem i remsor på längden och snurra till väldigt stora bullar.

Ja, detta är svårt, eftersom degen är superkladdig av allt smör, men sådant är livet!

Låt bullarna jäsa på plåt under duk (den kommer att bli kladdig den också) i ytterligare 30 minuter.

 

Lägg en sista klick bregott över bullarna, pensla med uppvispat ägg, strö över pärlsocker  och grädda i 250 grader i cirka 7-10 minuter eller tills de fått fin färg.

Av Maria - 29 januari 2022 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

2 dl valfri yoghurt
1 äpple, fint tärnat
1 dl kokosflingor
limejuice
färsk mynta
salt och vitpeppar

 

Gör så här:
Blanda yoghurt med äppeltärningar och kokosflingor.

Smaksätt med färskpressad lime, finhackad mynta samt salt och peppar.

Av Maria - 29 januari 2022 16:15

Ingredienser:
3 l blåbär (gärna bär som varit frysta som saftar av sig lite mer)
20 g citronsyra
1 l kokt vatten
2 dl socker

 

Gör så här:
Mosa bären i bunke, tillsätt citronsyra och häll på det kokheta vattnet.

Låt stå i samma bunke i två dygn.

Sila av bären.

Tillsätt sedan sockret i den avrunna saften.

Låt stå ytterligare i ett dygn.

Sila återigen saften eller låt den rinna genom silduk och tappa sen upp den på välrengjorda flaskor.

Späd med vatten vid servering om så önskas.

Av Maria - 29 januari 2022 12:45

Ugn: 175 grader, 20-25 minuter


Ingredienser:

2 ägg
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100g smält smör


Gör så här:

Rör ihop allt.

Häll i muffinsformar.

Grädda i 20-25 minuter i 175 grader.

Av Maria - 29 januari 2022 12:15

Ugn: 175 grader,  20-25 minuter


Ingredienser:

Muffins:

2 ägg
3 dl socker
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
4 msk kakao
1 1/2 dl vetemjöl
100g smält smör


Frosting:
400 g naturell färskost
1 tsk vaniljsocker
1 l florsocker
saft av en halv apelsin

Dekoration:
chokladsås eller smält choklad
 
Gör så här:
Rör ihop allt till muffinsen.
Häll i muffinsformar.
Grädda i 20-25 minuter i 175 grader.
Rör samman alla ingredienser till frostingen och spritsa över muffinsen.
Ringla över chokladsås eller smält choklad.
Av Maria - 29 januari 2022 11:30

Ugn: 175 grader, 20-30 minuter


Ingredienser:

2 ägg
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör

 

Gör så här:

Blanda alla ingredienser och häll smeten i en smord form med avtagbara kanter.

Grädda i 175 grader i 20–30 min.

Servera med syrliga blåbär eller hallon eller garnera med kolasås.

 

Av Maria - 28 januari 2022 17:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
400 g morötter, fint rivna
250 g rotselleri, fint riven
2 små gula lökar, finhackade
(1-)2 msk curry, gärna hälften vanlig och hälften stark
1 msk spiskummin
1 tsk ingefära
0,75 dl vatten
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 vitlöksklyfta, pressad/riven
1/2 dl kokosnötsmjöl alt. vetemjöl
2 ägg
riven kokos alt. pankoströbröd (finns i asiatiska hyllan)

 

Gör så här:

Fräs löken mjuk i lite olja och tillsätt sedan curry, spiskummin och ingefära som får fräsa med en stund. Vänd ned morötter och rotselleri samt slå över vattnet.

Låt grönsakerna koka mjuka på svag värme.

Smaka av med salt och peppar samt tillsätt vitlöken.

Sätt ugnen på 225°. Låt grönsakerna svalna en aning och blanda sedan med kokosnötsmjöl och äggen. Forma till 8 platta biffar och lägg dem på en papperskläddplåt.

Strö över riven kokos.

Tillaga biffarna 20 minuter i ugnen.

Vänd biffarna efter halva tiden.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Januari 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards