Alla inlägg under januari 2022
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter + ca 20 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
100 g smör
3,5 dl vetemjöl
3 msk vatten
1 tsk salt
Pajfyllning:
500 g nötfärs
1 förp taco kryddmix
1 limefrukt, skal och saft
1 chilifrukt
1 kruka färsk koriander
1 gul lök
1 kvisttomat
4 dl crème fraîche
150 g lagrad ost, riven
Gör så här:
Börja med pajdegen, blanda alla ingredienser till degen i bakmaskin eller för hand.
När du fått ihop en fin deg kan den pressas ut i en pajform eller springform.
Pressa ut den ordentligt och se till att den kommer upp högt på kanterna.
Om ni vill kan degen förgräddas, 225 grader i ca 10 minuter eller tills skalet fått färg.
Börja med fyllningen, stek färsen i en stekpanna med olja.
Tillsätt sedan tacokryddan tillsammans med lite vatten enligt instruktionerna på tacokryddan.
Hacka chilin till mindre bitar och tillsätt till tacofärsen.
Fortsätt med skal och saft från en limefrukt.
Avsluta med en kruka hackad koriander.
Slå upp fyllningen i pajskalet.
Skiva sedan den gula löken och tomaten i skivor.
Bred sedan ut som ett lager ovanpå fyllningen.
Fortsätt med ett lager crème fraîche och sist ett lager med riven ost.
Grädda pajen på 225 grader i ca 20 minuter.
Om pajen får färg för snabbt, lägg på lite ugnsfolie på toppen så den inte bränner.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, 20-25 minuter
Ingredienser:
500 g kycklingfilé (eller 1 pkt Guldfågeln Sweet Chili Kyckling)
1 gul lök
1 röd spetspaprika
1 burk skivade champinjoner
5 dl visp- eller mellangrädde
2 dl sweet chilisås
salt, peppar
Gör så här:
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
100 g smör
100 g mjölkchoklad
2 ägg
2 dl socker
rivet skal från en apelsin
saft från en halv apelsin
2 1/2 dl vetemjöl
Gör så här:
Vispa ägg och socker lätt.
Riv skalet av en apelsin (undvik att få med det vita, som gör kakan besk) och rör i.
Pressa ner saften från en halv apelsin.
Smält smöret, rör ut chokladen i det och blanda i.
Rör ner vetemjölet.
Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter.
Baka i 15-20 minuter i 200 grader.
Ugn: 150 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
150 g smör
1 dl kakao
100 g mörk choklad
3 ägg
3 dl socker
2 ½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1-2 dl hallon (frysta går bra)
ev. hallon till dekoration
Gör så här:
Smält smöret och rör ner kakaon och chokladen så att den smälter.
Ställ att svalna en stund.
Rör ihop ägg och socker lite slarvigt och blanda sedan ner mjöl, bakpulver och chokladsmeten.
Häll i en bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30×20 centimeter), stick ner hallonen i smeten – jämnt över hela kakan – och grädda i 150 grader i cirka 30 minuter.
Låt svalna och skär i små rutor.
Garnera eventuellt med färska hallon.
Ugn: 175 grader, 20-30 minuter
Ingredienser:
200 g hasselnötter och/eller mandel, hackade
2 dl riven kokos
2 dl hela linfrön
2 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
½ dl sesamfrön
1 dl nyponskalmjöl
1 dl ljummet vatten
½ dl kokosolja eller rapsolja
Gör så här:
Sätt ugnen på 175º.
Hacka nötterna och blanda med kokosflingor alla frön och nyponskalmjöl på en pappersklädd plåt. Blanda vatten och kokosolja så att oljan smälter.
Blanda sedan vattnet med nöt- och fröblandningen.
Sprid ut det i ett jämt lager.
Rosta i ugnen i 20-30 minuter så att granolan torkar, men rör om 2 gånger under tiden så att den inte bränns.
Låt svalna och blanda ned torkad frukt och/eller kokoschips om så önskas.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
pasta i någon form
1 burk tonfisk
2 dl frysta majskorn
salt och peppar
Gör så här:
Koka pastan enligt anvisningarna.
Häll av vattnet.
Tina majsen.
Häll av vattnet fån tonfisken.
Häl i majs och tonfisk i pastan.
Rör runt.
Krydda efter behag.
Ingrdienser:
10 smörgåsrån
1 tsk gelatinpulver
3 tsk hett vatten
3 äggvitor
1 ½ dl strösocker
1 vaniljstång
1 tsk ljummet vatten
200 g choklad
1 msk rapssolja eller annan smaklös olja
Gör så här:
Stansa ut runda kakor av smörgåsrånen med ett pepparkaksmått.
Blanda samman gelatinpulver och hett vatten och ställ att svalna och stelna.
Vispa äggvitorna hårt tills det bildar stabila toppar.
Vispa ner sockret lite i taget och därefter vaniljstångens frön.
Lös upp gelatinblandningen med det ljumna vattnet.
Vispa ner blandningen ordentligt.
Spritsa toppar av smeten på de stansade smörgåsrånen.
Ställ i frysen under minst en halvtimme.
Värm oljan och rör ut chokladen i den.
Låt svalna och doppa sedan skumtopparna i chokladen.
Låt stelna i kylskåp.
Ingredienser:
3 dl standardmjölk
1/2 dl tapiocagryn
en nypa salt
1 ägg
1/2 dl socker
1/2 vaniljstång
Gör så här:
Koka försiktigt upp mjölk, gryn och salt under idog omrörning och sänk sedan värmen ordentligt så att blandningen sjuder lugnt.
Sjud i några minuter samtidigt som sockret rörs i, lite i taget.
Ta av kastrullen från plattan och rör i ett lätt uppvispat ägg.
Ge krämen ytterligare ett snabbt uppkok under omrörning och sänk sedan åter värmen.
Sjud försiktigt och rör tills krämen tjocknar.
Stäng av värmen och rör ner frön från en halv vaniljstång.
Låt blandningen svalna i portionsformar och dekorera med färska bär.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|