Alla inlägg under januari 2022
Jäsning: 45-60 minuter + 45-60 minuter
Ugn: 200 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
1 msk kardemummakärnor
3 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
Fyllning:
200g mjukt smör
1 dl råsocker strö
2 msk kanel
ca 100 g riven mandelmassa
Gör så här:
Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ca 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
Jäs i bunken i 45-60 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda i hop fyllningen.
Dela degen på två.
Knåda och kavla ut till en stor rektangel.
Bred på fyllning och rulla ihop.
Dela till lagom stora skivor, ca 3 cm.
Lägg i bullformar på en plåt.
Låt jäsa 45-60 minuter under en handduk.
Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Ingredienser:
1 gul lök
2 pkt fryst renskav, lätt tinad
200 g färska kantareller
2 dl mellangrädde
5 dl vatten + 3 msk viltfond
2 msk messmör
1 tsk timjan
3 msk rårörda lingon
Gör så här:
Skala och hacka löken fint.
Bryn köttet i smör tillsammans med löken.
Krydda med salt och peppar. Lägg i en kastrull.
Bryn kantarellerna i smör i stekpannan.
Krydda med salt och peppar och häll ner i kastrullen.
Tillsätt grädde, vatten, fond, timjan och messmör.
Låt koka på svag värme i ca 5 minuter.
Häll i lingonen. Spara lite till garnering.
Red grytan med maizena utspätt i vatten till önskad konsistens.
Smaka av med salt och peppar.
Ingredienser:
1 kg björnbär
1/2 kg Syltsocker
1 msk vatten
Smaksättning:
1 dl Mörkt Muscovadorörsocker
Gör så här:
Rensa och skölj bären.
Lägg bär, syltsocker och vatten i en kastrull.
Tillsätt mörkt muscovadorörsocker efter eget tycke.
Låt koka i 5-7 minuter.
Skumma.
Häll upp sylten på varma och väl rengjorda burkar.
Förslut.
Förvara svalt.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 30 minuter
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
6 dl standardmjölk
3 ägg
300 g rimmat fläsk (jag hade bacon och lite kassler)
1 gul lök
2 svenska äpple (Alice)
1 msk torkad timjan
1 dl valnötter
1 dl hasselnötter
Gör så här:
Blanda vetemjöl och salt med hälften av mjölken och vispa slätt.
Vispa ner resten av mjölken och ett ägg i taget.
Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla/tärna köttet, skala och klyfta löken, kärna ur och klyfta äpplena.
Lägg allt i en långpanna och blanda med timjan.
Stek i ugnen i ca 15 minuter tills äpplena mjuknat och fläsket är stekt.
Rosta nötterna hela i en torr stekpanna.
Hacka dem grovt.
Häll smeten över äppelfläskblandningen i långpannan.
Strö över nötterna.
Grädda i 30 minuter i ugnen.
Ugn: 200 grader, 10 minuter + 175 grader, 25-30 minuter
Ingredienser:
Pajdeg:
125 g smör, kallt och skuret i tärningar
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ägg
Fyllning:
6 dl krusbär, snoppade och rensade
100 g riven mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 ägg
0,5 dl vetemjöl
1 dl riven kokos + 1 msk att strö över
Gör så här:
Pajdeg:
Blanda ihop smör, mjöl och socker.
Tillsätt ägget och arbeta ihop till en fin deg.
Låt vila i kylen i ca 1 timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla eller tryck ut degen i en pajform.
Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen.
Ta ut pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
Rör ihop mandelmassa, smör och socker.
Rör i ägget och vänd i vetemjöl och kokos.
Lägg hälften av bären i pajformen och täck med fyllningen.
Fördela resten av krusbären över fyllningen.
Strö över kokos.
Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 gram smör
1 dl hackad dill
3 msk hackad gräslök
0,5 klyfta pressad vitlök
1 msk citronsaft
1 krm vitpeppar
1 krm salt
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Ett tips är att skiva smöret och lägga upp det längs bunkens kanter.
Eller mikra det mycket försiktigt - smöret ska ej smälta.
Hacka dill och gräslök.
Lägg i en bunke med smöret.
Skala och pressa vitlök samt tillsätt till smöret.
Rör smöret och tillsätt citronsaft, vitpeppar samt salt i en bunke.
Dillsmöret kan serveras direkt men godast blir dillsmöret om det får stå några timmar i kylen.
Ett tips är att rulla in smöret i smörpapper och kyla det.
Lägg upp smöret på ett smörpapper.
Forma en rulle och lägg i kylen.
Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Du kan också forma smöret till bollar eller valfri form.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
5 st potatisar av mjölig sort
1 morot
10 cm purjolök
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong tärning
1 tsk torkad timjan
1 msk dijonsenap
salt o peppar
1 dl matlagningsgrädde
Gör så här:
Skala potatis och morot.
Dela i mindre bitar.
Strimla purjolök.
Fräs grönsakerna i smör i en kastrull.
Häll på vatten, buljongtärning och timjan.
Koka upp och låt koka till potatis och morot mjuknat, ca 15 minuter.
Vispa med en ballongvisp, mixa med en stavmixer eller stöt med en potatisstöt.
Koka upp och smaka av med salt, peppar, dijonsenap och grädde.
Servera med en ostsmörgås.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
3 st mjuka och mogna nektariner
2 dl vatten
2 tsk strösocker
0,5 dl vatten
2 tsk potatismjöl
Gör så här:
Skär nektarinen i små bitar.
Ta med skalet.
Koka i en kastrull tillsammans med vatten och socker i ca 20 minuter på medelvärme.
Tryck sönder med en gaffel eller potatisstöt då och då.
Blanda vatten och potatismjöl.
Häll ner i krämen under omrörning.
Koka upp till första bubblan och dra av spisen.
Låt svalna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|