Alla inlägg under januari 2022
Ugn: 225 grader, 15 minuter + ca 30 minuter
Ingredienser:
Botten:
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1/2 röd paprika
1/2 gul paprika
1/2 zucchini
1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 pkt fetaost
10 st torra soltorkade tomater
1/2 kruka färsk basilika
3 st ägg
3 dl standardmjölk
10 st körsbärstomater
Gör så här:
Botten:
Nyp ihop rumstempererat smör med mjöl och vatten.
Låt degen stå i kylen i ca en halvtimme.
Tryck ut i ett pajskal.
Nagga botten med en gaffel.
Förgrädda på 225 grader i 15 minuter.
Fyllning:
Skär paprika och zucchini i bitar.
Skala och klyfta löken.
Skala och skiva vitlöken.
Fräs alla grönsakerna i smör i en stekpanna tills de blivit mjuka.
Krydda med salt och peppar.
Lägg alla grönsakerna i botten på pajskalet.
Smula över fetaosten.
Strimla soltorkade tomater och basilika.
Halvera/kvarta (beroende på storlek) körsbärstomaterna och lägg i formen.
Vispa ihop ägg och mjölk.
Krydda med salt, peppar och chilipulver.
Häll i pajen.
Grädda i ca 30 minuter på 225 grader.
Antal: 6 portioner
Ugn: 225 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
1 zucchini
1 aubergine
2 röda paprikor
1 gul paprika
1 ask körsbärstomater
1 tsk torkad timjan
2 msk olivolja
salt och peppar
1-2 pkt bacon
2 pkt färsk pasta
1 kruka persilja
parmesanost
Gör så här:
Skölj och tärna zucchini, aubergine och paprika.
Skölj och halvera tomaterna.
Lägg grönsakerna på en plåt.
Strö över timjan och ringla över olivolja.
Salta och peppa. Rosta i 225 grader i ca 20 minuter eller tills grönsakerna fått fin färg.
Skär baconet i tärningar och knaperstek.
Låt rinna av på hushållspapper.
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen när grönsakerna börjar bli klara.
Blanda pasta, bacon och grönsaker. Hacka persilja, riv parmesanost och strö över pastan.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 gram smör
0,5 dl färsk rensad och hackad timjan och rosmarin (hälften var) eller 1 tsk av vardera torkad.
3 msk hackad gräslök
0,5 klyfta pressad vitlök
1 msk citronsaft
1 tsk worcestersås
1 krm vitpeppar
2 krm salt
Ev. ett ark smörpapper
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Rensa och hacka bladen av timjan och rosmarin samt gräslök.
Pressa vitlök.
Blanda allt i en bunke.
Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar i kylen och få smak.
Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper.
Forma en rulle och lägg i kylen att kallna.
Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Mängd: ca 1 dl
Ingredienser:
4 msk hel koriander
1 bit kanel, 1-2 stänger
6 hela kryddnejlikor
1 msk hel spiskummin
1 msk kardemumma eller hela kardemummablommor
1 tsk hel svartpeppar
0,5 tsk torkad chili, ex. chiliflakes eller piri piri
2 tsk mald ingefära
4 msk mald gurkmeja
Gör så här:
Rosta kryddorna (utom ingefära och gurkmeja) under omrörning någon minut i en het stekpanna tills de börjar knäppa.
Mixa och mal till ett pulver i en kaffemixer (sån som man mixar kaffebönor i) eller mortel.
Tillsätt gurkmeja och ingefära samt blanda runt.
Curryn är klar att användas.
Curryn sparas i lufttät burk och håller länge.
Curryn tappar dock smak efterhand.
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
200 g kokos
2 dl strösocker
50 g rumstempererat smör
3 st ägg
1 dl vetemjöl
Limetopping:
1 lime
1 burk kesella 10%
2 msk florsocker
Garnering:
1 mogen mango
1 lime
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rör ihop alla ingredienserna.
Bred ut smeten i en rektangel, 20x30 cm på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda i ca 20 minuter.
Låt svalna.
Limetopping:
Skrubba limen i ljummet vatten.
Finriv skalet.
Dela limen och pressa ut 1 msk saft.
Blanda skal, saft, kesella, och florsocker.
Bred krämen på kakan och dela i bitar (ca 15 st).
Garnering:
Skala mangon med potatisskalare.
Skär i bitar.
Skrubba limen i ljummet vatten.
Strimla skalet med ett zestjärn.
Garnera kakorna med mango och limeskal.
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
200g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1,5 dl farinsocker
1 ägg
2 msk vatten
2 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt
0,5 tsk bikarbonat
7 dl havregryn
100 g grovt hackad mörk choklad
1,5 dl jordnötssmör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Rör smör, socker och farinsocker pösigt.
Tillsätt ägg och vatten.
Blanda mjöl, kanel, vaniljsocker, salt och bikarbonat.
Blanda ner i smör- och äggblandningen och rör ihop till en jämn smet.
Tillsätt havregryn, choklad och jordnötssmör.
Klicka ut degen på bakplåtsklädd plåt.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 minuter.
Kakorna ska fortfarande vara mjuka när de tas ut.
Låt kakorna svalna på plåten.
Lägg sedan över på galler och låt svalna helt.
Jäsning: 1-1½ timme
Ugn: 250 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
12,5 dl vetemjöl (eller 1,5 dl grahamsmjöl plus resten vetemjöl)
mjöl till utbakning
Gör så här:
Blanda vätska, jäst, salt och honung.
Rör ihop med mjölet till en lös deg.
Strö vetemjöl över degen och låt den jäsa 1-1,5 timme
Sätt ugnen på 250 grader.
Ös ut degen på mjölat bakbord.
Knåda inte! Strö mjöl över degen, platta ut och skär i ca 20st oregelbundna bitar.
Lägg på bakplåtsklädd plåt.
Grädda direkt, utan en andra jäsning, i ca 20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
75 gram smör
3 msk finhackad hackad bladpersilja
1 dl hackad basilika
3 msk hackad gräslök
1 msk citronsaft
1 tsk worcestersås
1 krm vitpeppar
Ev. salt
Ev. ett ark smörpapper
Gör så här:
Låt smöret bli rumsvarmt.
Hacka persilja, basilika och gräslök.
Blanda allt i en bunke.
Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar.
Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper.
Forma en rulle och lägg i kylen.
Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|