Direktlänk till inlägg 12 november 2023
Antal: 4 stycken
Jäsning: 45 minuter + ca 30 minuter
Ugn: 225 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
5 dl mjölk eller vassle
50 g jäst
50 g smör
1/2 dl sirap eller honung
1,5 tsk salt
ca 14 dl rågsikt
Gör så här:
Värm mjölken/vasslen till 37 grader.
Smula ner jästen i en skål och häll över mjölken.
Rör om tills jästen löst sig.
Klicka i smöret och tillsätt sirap (eller honung).
Häll i mjölet, men spara en deciliter till utbaket.
Bearbeta degen i minst 5 minuter i maskin (den dubbla tiden om du knådar för hand), tills degen känns smidig.
Rör till sist i saltet.
Låt degen jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar och forma dem till runda bullar.
Kalva ut bullarna till runda kakor, ca 15 cm i diameter.
Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
Nagga dem med en gaffel.
Låt kakorna jäsa under bakduk ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Låt bröden svalna på galler under bakduk.
Ingredienser: 4 dl majonnäs1 msk ketchup1 msk chilisåscitron, litesalt vitpeppar0,5 msk cognac (eller madeira) Gör så här: Blanda majonäs med tomatketchup eller chilisås.Smaka av med citron, salt, vitpeppar och eventuellt lite konjak ell...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g lövbiff1 msk japansk soja1 msk torr sherry (eller torrt vitt vin)1,5-2 dl majsstärkelse3 dl neutral matolja, till fritering 2 krukor thaibasilika2-4 röda chilifrukter, i tunna skivor1 röd paprika, tunt s...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 schalottenlök1 klyfta vitlök2,5 dl svenska kvarngryn (eller andra goda gryn men då kan koktiden bli annan)1 dl torrt vitt vin5 dl kycklingbuljong (eller annan valfri buljong) 50 g Västerbottensost200 g sv...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g falukorv1 gul löksmör, till stekning (eller margarin)3 msk tomatpuré2 tsk dijonsenap 2 dl gräddesaltpepparpersilja, hackad Gör så här: Dra av skinnet på falukorven och skär den 1/2 cm tjocka b...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 250 g nötfärs350 g vitkål1 msk smör2 msk senap (stark söt)2 msk tomatpuré 1 lagerblad2 hönsbuljongtärningar12 dl vatten1 purjolök1 msk soja (kinesisk)1 tsk saltsvartpeppar, nymald Servering:1 dl persiljabröds...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|