Direktlänk till inlägg 19 december 2023
Antal: 30 kolor
Ingredienser:
200 g smör
2 dl vispgrädde 200 g
1 dl ljust muscavado socker 80 g
2 st kanelstång hela
2 dl strösocker 180 g
1 dl glykos 100 g
1/2 dl vatten 50 g
1 – 2 msk havssalt
Gör så här:
Bryn smöret försiktigt men inte fega det skall bli nötbrunt, tillsätt kanelstänger och grädde samt muscovadosocker.
Vispa ihop så socker löses upp.
Ställ av från plattan och låt svalna lite.
I en annan kastrull kokar du upp strösocker, glukos och vatten, koka tills den fått en nötbrun färg, då är den perfekt karamelliserad.
Plocka ur kanelen.
Häll i gräddblandningen försiktigt i tre omgångar och rör om efter varje gång, det kommer fräsa till här så helst inga små barn nära kastrullerna.
Det går lika bra att fylla en rektangulär form klädd med bakplåtspapper ca 25 x 30 cm.
Strö över havsalt och låt svalna i rumstemperatur.
Gör den gärna på kvällen och låta den stå framme över natten.
Sen skär jag kolan i bitar ca 2 x 7 cm.
Tips!
Slå in kulorna en och en i smörpapper och ge bort istället för en julblomma!
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g frysta blomkålsbuketter2 msk margarin3 msk vetemjöl3 dl mjölk3 msk persilja, hackad 400 g stekfläsksaltpeppar Tillbehör:potatis, kokt Gör så här: Ge blomkålen ett hastigt uppkok i lättsaltat vatten...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 dl mango chutney1 dl Heinz chilisås0,5 dl citron, saftev en liten bit färsk pepparfruktsaltpeppar Gör så här: Mixa ingredienserna till såsen med hjälp av stavmixer.Smaka av såsen med salt och peppar....
Antal: 6 portioner Ingredienser: 800 g nötfärs1 lök (stor)2 klyftor vitlök3 msk tomatpuré2 msk soja 2 msk balsamvinäger2 msk kalvfond1 burk krossade tomater1 burk körsbärstomater1 dl vattensaltsvartpeppar (från kvarn)ca 2 tsk torkad timjan...
Antal: 12 stycken Ugn: 175 grader, ca 30 minuter Ingredienser:Muffins: ca 5 bananer200 g kokosolja1 dl agavesirap1 tsk salt1 tsk vaniljpulver 1 tsk malen kanel4 ägg3 dl grahamsmjöl2 dl mandelmjöl2 dl havregryn1 dl kokossocker2 tsk bakpulver...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 500 g kycklinglårfilé50 g smör350 g purjolök2 gula lökar2 dl syltlök 1 msk torkad dragon4 msk dijonsenap4 dl kycklingbuljong, utspädd4 dl vispgrädde1 kruka färsk dragon, bladen, grovt hackade1 fänkål2 msk oliv...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|