Alla inlägg under januari 2013
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
150 g smör eller margarin
1 dl brunt farinsocker
200 g honung
3 ägg
1 dl hackat, syltat apelsinskal
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen ingefära
Gör så här:
Rör smör och socker poröst.
Tillätt honungen och äggen ett i sänder.
Rör ytterligare en stund.
Blanda ner apelsinskalen samt mjölet blandat med bakpulvret och ingefäran.
Häll smeten i väl smord och bröad kransform och grädda kakan i 175 grader tills den känns torr ca 45 minuter.
Saftig och hållbar kaka.
Antal: 2 bröd
Ugn: 175 grader, 5 minuter + 200-225 grader, ca 30 minuter
Jäsning: en timme + dubbel storlek
Ingredienser:
25 g jäst
5 dl vatten
2 msk olja
1 msk salt
½ dl rostade sesamfrön
7½ dl (ca 450 g) vetemjöl
Till pensling:
Ägg
2 msk sesamfrön
Gör så här:
Rosta ½ dl sesamfrön 5 minuter i 175 graders ugn.
Låt dem svalna.
Värm vattnet och oljan till 37 grader och häll över den smulade jästen i en skål, rör om.
Tillsätt salt och de rostade sesamfröna samt mjölet (spara 1 dl till utbakningen).
Arbeta degen smidig och låt den jäsa en timme.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta in resten av mjölet, dela den i 2 delar och forma till runda bullar.
Lägg upp på smord plåt och låt jäsa dubbel storlek.
Pensla med uppvispat ägg och strö över sesmfrön.
Grädda i 200-225 grader, ca 30 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
200 g getost
1 dl créme fraiche
Gör så här:
Måndag:
Apelsinbakad lax med sweet chilisås
Tisdag:
Onsdag:
Ugnsbakad falukorv med bostongurka
Torsdag:
Kycklingklubba med nudlar & broccoli
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
4-5 rödtungsfiléer eller spättafiléer, ca 600 g
1 tsk salt
2 krm vitpepper, nymald
4-5 skivor rökt lax, 200 g
2 tsk smör
1 dl vitt vin
Sås:
Spad från fisken
2½ dl kelda lagalätt, 5%
½ spansk peppar, finhackad
1 dl vitt vin
1½ msk hummerfond, koncentrerad
2 msk maizena ljus redning
Dekoration:
50 g laxrom eller forellrom
Färska dillkvistar
Gör så här:
Sätt på ugnen.
Skölj av och lägg i fiskfiléerna på en skärbräda.
Salta och peppra.
Lägg en skiva lax på varje filé.
Rulla ihop fårn den smala stjärtdelen.
Dela rullarna på mitten i två delar.
Lägg rullarna på kant i en smord ugnssäker form.
Häll på vinet.
Täck med bakplåtspapper.
Låt fisken koka i ugnen, ca 15 minuter.
Sila av spadet och använd det till såsen.
Vispa samman ingredienserna till såsen och koka upp.
Smaksätt med salt och peppar.
Lägg upp fiskrulladerna på såsspegel.
Dekorera med laxrom och dillkvistar.
Servera med kokt pressad potatis och lättkokta sockerärter.
Antal: 1 mjuk kaka
Ugn: 175-200 grader, ca 45 minuter
Ingredienser:
2 ägg
1½ dl socker
1 dl hasselnötskärnor, hackade
½ dl russin, hackade
3/4 dl gräddmjölk
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
50 g smält smör eller margarin, avsvalnat
Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst, tillsätt nötter och russin, samt mjölet blandat med bakpulvret växelvis med gräddmjölken.
Rör sist ner det smälta smöret.
Fyll smeten i väl smord och bröad form, 1½ liter och grädda i medelvarm ugn, 175-200 grader ca 45 minuter.
Antal: 2-3 limpor
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Jäsning: dubbel storlek + ca 30 minuter
Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
75 g smör eller margarin
½ tsk salt
1 dl sirap
3 pomeransskal
7 dl (420 g) rågsikt
1-8 dl (420-480 g) vetemjöl
Gör så här:
Koka upp pomeransskalen i vatten, låt koka tills de svällt, skrapa bort det vita och skär sedan skalen i små tärningar.
Smula jästen i degbunken.
Smält fettet, slå på mjölken och värm till 37 grader.
Slå detta över jästen i degbunken och rör om.
Tillsätt pomeransskal, salt och sirap och arbeta in mjölet.
Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.
Baka ut till 2 eller 3 limpor, flytta över dem på smord plåt och låt jäsa ca 30 minuter.
Pricka med gaffel och grädda i 200 grader, ca 30 minuter.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|