Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 7 januari 2013 15:30




Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

150 g smör eller margarin

1 dl brunt farinsocker

200 g honung

3 ägg

1 dl hackat, syltat apelsinskal

4 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 tsk malen ingefära


Gör så här:
Rör smör och socker poröst.

Tillätt honungen och äggen ett i sänder.

Rör ytterligare en stund.

Blanda ner apelsinskalen samt mjölet blandat med bakpulvret och ingefäran.

Häll smeten i väl smord och bröad kransform och grädda kakan i 175 grader tills den känns torr ca 45 minuter.

Saftig och hållbar kaka.




Av Maria - 7 januari 2013 15:15

Antal: 2 bröd

Ugn: 175 grader, 5 minuter + 200-225 grader, ca 30 minuter

Jäsning: en timme + dubbel storlek


Ingredienser:
25 g jäst

5 dl vatten

2 msk olja

1 msk salt

½ dl rostade sesamfrön

7½ dl (ca 450 g) vetemjöl


Till pensling:

Ägg

2 msk sesamfrön


Gör så här:

Rosta ½ dl sesamfrön 5 minuter i 175 graders ugn.

Låt dem svalna.

Värm vattnet och oljan till 37 grader och häll över den smulade jästen i en skål, rör om.

Tillsätt salt och de rostade sesamfröna samt mjölet (spara 1 dl till utbakningen).

Arbeta degen smidig och låt den jäsa en timme.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta in resten av mjölet, dela den i 2 delar och forma till runda bullar.

Lägg upp på smord plåt och låt jäsa dubbel storlek.


Pensla med uppvispat ägg och strö över sesmfrön.

Grädda i 200-225 grader, ca 30 minuter.

Av Maria - 7 januari 2013 14:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

200 g getost

1 dl créme fraiche


Gör så här:

  • Skär bort kanterna på osten.
  • Mixa créme fraiche och ost till en slät kräm.
  • Ställ kallt tills servering.
Av Maria - 6 januari 2013 17:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

4-5 rödtungsfiléer eller spättafiléer, ca 600 g

1 tsk salt

2 krm vitpepper, nymald

4-5 skivor rökt lax, 200 g

2 tsk smör

1 dl vitt vin


Sås:

Spad från fisken

2½ dl kelda lagalätt, 5%

½ spansk peppar, finhackad

1 dl vitt vin

1½ msk hummerfond, koncentrerad

2 msk maizena ljus redning


Dekoration:

50 g laxrom eller forellrom

Färska dillkvistar


Gör så här:
Sätt på ugnen.

Skölj av och lägg i fiskfiléerna på en skärbräda.

Salta och peppra.

Lägg en skiva lax på varje filé.

Rulla ihop fårn den smala stjärtdelen.

Dela rullarna på mitten i två delar.

Lägg rullarna på kant i en smord ugnssäker form.

Häll på vinet.

Täck med bakplåtspapper.

Låt fisken koka i ugnen, ca 15 minuter.

Sila av spadet och använd det till såsen.

Vispa samman ingredienserna till såsen och koka upp.

Smaksätt med salt och peppar.

Lägg upp fiskrulladerna på såsspegel.

Dekorera med laxrom och dillkvistar.

Servera med kokt pressad potatis och lättkokta sockerärter.

Av Maria - 6 januari 2013 15:30




Antal: 1 mjuk kaka

Ugn: 175-200 grader, ca 45 minuter


Ingredienser:

2 ägg

1½ dl socker

1 dl hasselnötskärnor, hackade

½ dl russin, hackade

3/4 dl gräddmjölk

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

50 g smält smör eller margarin, avsvalnat


Gör så här:

Vispa ägg och socker poröst, tillsätt nötter och russin, samt mjölet blandat med bakpulvret växelvis med gräddmjölken.

Rör sist ner det smälta smöret.

Fyll smeten i väl smord och bröad form, 1½ liter och grädda i medelvarm ugn, 175-200 grader ca 45 minuter.




Av Maria - 6 januari 2013 15:00

Antal: 2-3 limpor

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter

Jäsning: dubbel storlek + ca 30 minuter


Ingredienser:
50 g jäst

5 dl mjölk

75 g smör eller margarin

½ tsk salt

1 dl sirap

3 pomeransskal

7 dl (420 g) rågsikt

1-8 dl (420-480 g) vetemjöl


Gör så här:

Koka upp pomeransskalen i vatten, låt koka tills de svällt, skrapa bort det vita och skär sedan skalen i små tärningar.

Smula jästen i degbunken.

Smält fettet, slå på mjölken och värm till 37 grader.

Slå detta över jästen i degbunken och rör om.

Tillsätt pomeransskal, salt och sirap och arbeta in mjölet.

Täck över degen och låt jäsa till dubbel storlek.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta ihop den.

Baka ut till 2 eller 3 limpor, flytta över dem på smord plåt och låt jäsa ca 30 minuter.


Pricka med gaffel och grädda i 200 grader, ca 30 minuter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards