Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 4 januari 2013 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 pilgrimsmusslor

Salt

Peppar

6 brysselkål

1 vitlöksklyfta

1 röd chilipeppar

200 g shitake svamp eller champinjoner

50 g smör

3 msk japansk soja

2 msk citronsaft

1 tsk riven ingefära

1 kruka koriander


Gör så här:

  • Skär av nedersta delen på brysselkålen.
  • Dela kålen i fjärdelar.
  • Skala och skiva vitlöken tunt.
  • Kärna ur och strimla chilin.
  • Stek svamp och brysselkål i 1 msk av smöret i en stekpanna, tillsätt vitlök och chili.
  • Lägg upp på ett fat och håll varmt.
  • Bryn resterande mängd smör i pannan, smaka av med soja och citronsaft och ingefära.
  • Häll det över svampen.
  • Salta och peppra pilgrimsmusslorna.
  • Stek dem ca 2 minuter per sida i lite smör i en het panna.
  • Grovhacka koriandern och vänd ner i svampen strax före servering.
  • Servera pilgrimsmusslorna med svampröran.
Av Maria - 4 januari 2013 09:15

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 225 grader, 3-5 minuter


Ingredienser:

100 g nötkärnor

1 dl socker

100 g smör eller margarin

2 msk mjöl

2 msk mjölk

1 msk sirap


Gör så här:

Hacka nötterna fint och bland alla ingredienserna i en kastrull och låt sjuda upp under omrörning - men inte koka.

Lägg klickar glest på smord plåt och grädda i ugn vid 225 grader tills de fått fin färg, 3-5 minuter.

Låt kakorna svalna något, lossa dem försiktigt och böj eller rulla dem.

Av Maria - 4 januari 2013 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Makaroner:

1 liter mjölk

5 dl makaroner

½ tsk salt

1 krm peppar

ev muskotnöt


Köttbullar:
½ dl ströbröd

1 dl mjölk

1 ägg

½ tsk salt

1 krm peppar

1 msk dijonsenap

ca 500 g blandfärs

1 tsk timjan

1 msk smör


½ kruka persilja

1 kruksallad

200 g snackmorötter


Gör så här:
Makaroner:
Koka upp mjölken, gärna i en nonstick kastrull.

Tillsätt makaroner och salt.

Koka under omrörning på svag värme ca 25 minuter tills makaronerna blir mjuka.

Smaka av med peppar och gärna muskotnöt.


Köttbullar:
Blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt, peppar och senap i en bunke.

Låt stå och svälla ca 5 minuter.

Blanda färs och timjan med ströbrödsblandningen.

Forma köttbullar av smeten.

Bryn dem runt om i smöret i en stekpanna tills de fått fin färg.


Hacka persiljan och skär salladen i bitar.

Servera köttbullarna med makaroner, persilja, sallad och morötter.

Av Maria - 3 januari 2013 14:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 ägg

½ dl matlagningsgrädde

1 krm salt

2 msk socker

Rivet skal av 1 apelsin

1 msk smör


Serveringen:

Florsocker

2 dl vispgrädde

Blandade bär


Gör så här:

Dela gulor och vitor.
Blanda gulorna med grädde, salt, socker och apelsinskal.
Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i äggsmeten.
Grädda omeletten i smör i en stekpanna på svag värme i ca 8 minuter.
Vik ihop omeletten och låt den försiktigt glida ner på ett fat.
Sikta över lite florsocker och servera den ljummen med bär och vispad grädde.

Av Maria - 3 januari 2013 08:45




Antal: 10 stycken

Ugn: 175 grader, 50-55 minuter


Ingredienser:

1 dl fiberhusk

3 dl mandelmjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk flingsalt

3½ dl vatten

½ msk äppelcidervinäger

3 äggvitor


Tillbehör:
Färskost

Fikon

Rosmarin


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en skål.

Koka upp vattnet och vinägern.

Häll det heta vattnet över de torra ingredienserna och vispa hastigt ihop med elvisp.

Tillsätt äggvitan direkt och vispa snabbt ihop till en deg.

Forma degen till en limpa, det går lättast om man fuktar händerna med lite kallt vatten först.

Skär degen i tio skivor och forma till avlånga bullar.

Lägg bullarna på en plåt och grädda på nedersta falsen i ca 50-55 minuter, de ska kännas torra när de är färdiga.

Ta ut bröden och låt dem svalna.


Servering:

Servera bröden med färskost, fikon och rosmarin.




Bakat · LCHF
Av Maria - 3 januari 2013 08:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:
400 g fläskfärs

100 g sockerärter

250 g sparrisbroccoli

200 g sobanudlar

1 liter Thaisoppa


Gör så här:
Arbeta in 1 tsk salt i färsen, rulla till rikigt små bollar.

Stek dem gyllene i smör i en stekpanna ca 3 minuter.

Strimla 6 sockerärter och spara till garnering, halvera resten.

Dela sparrisbroccolin.

Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen, tillsätt grönsakerna när 1 minut återstår.

Häll av i durkslag och skölj hastigt i kallt vatten.

Värm soppan.

Fördela nudlar, grönsaker och köttbullar i skålar.

Häll den varma soppan över.

Toppa med stimlade sockerärter.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards