Alla inlägg under januari 2013

Av Maria - 6 januari 2013 14:15

Antal: 10-14 stycken

Ugn: 150-175°C, 10-15 minuter


Ingredienser:

Deg:

100 g mjukt osaltat smör

2 msk sötrix-flor

¼ krm stevia

3 ägg

1 äggula

2 lime, saft

3 krm vaniljpulver

2 dl kokosnötsmjöl


Fyllning:

75 g osaltat smör

2 msk sötrix-flor

¼ krm stevia

1½ mandelmjöl

2 lime, rivet skal


Garnering:

1 uppvispad äggvita

lite kokosflingor


Gör så här:

  • Deg: Kör smör och sötning i en matberedare. Ta i ett ägg i sänder och sedan äggulan, vispa mjukt och pösigt. Blanda ner limesaften (riv först skalet till fyllningen och pressa därefter saften ur limefrukterna). Blanda vaniljpulvret och kokosnötsmjöl och häll ner i smeten. Mixa samman allt till en smidig deg. Kavla degen mellan två smörpapper. Den ska bli ca ½ cm tjock och så rektangulär som möjligt.
  • Fyllning: Smält smöret med sötning. Rör så att sötningen löser sig ordentligt. Blanda sedan ner mandelmjölet och rivet limeskal. Låt svalna.
  • Bred limefyllningen över degen och rulla ihop till en kompakt rulle.
  • Lägg den i kylskåp ca 30 minuter.
  • Ta en vass kniv och skär rullen i ca 10-14 skivor, ca 1 cm tjocka.
  • Lägg dem på en bakplåtsklädd plåt.
  • Kakorna flyter inte ut, så du kan lägga dem tätt.
  • Pensla med uppvispad äggvita och strö över kokosflingor.
  • Grädda i mitten av ugnen i 150-175°C i 10-15 minuter.
  • Låt svalna på galler.
Bakat · LCHF
Av Maria - 5 januari 2013 17:15




Antal: 4 portioner

Ugn: 250 grader, ca 5 minuter


Ingredienser:

8 kokta havskräftor

½ dl riven ost

½ dl riven basilika

½ dl riven persilja

125 g rumstempererat smör

1 tsk örtsalt

Rivet skal av en ½ citron

1½ tsk gräslök


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

Dela och öppna havskräftorna på längden och knäck klorna lätt.

Lägg dem med skalsidan ner i en ugnssäker form.

Vispa smöret krämigt och blanda med basilika, persilja, citronskal, örtsalt och gräslök.

Bred ut smörkrämen över kräftorna.

Strö över osten och gratinera i övre delen av ugnen ca 5 minuter.




Av Maria - 5 januari 2013 14:45




Antal: 2 bröd

Ugn: 200 grader, 25-35 minuter

Jäsning: 50 minuter + 30-40 minuter


Ingredienser:
25 g jäst

5 dl vatten

50 g smör eller margarin

1½ tsk salt

12-13 dl (600-650 g) matbrödsmjöl av vete

½-1 tsk mejram

½-1 tsk dragon

½-1 tsk basilika

½-1 tsk salvia

½-1 tsk körvel


Gör så här:

Smula jästen i degbunke.

Smält matfettet, häll på vattnet och värm fingervarmt.

Tillsätt saltet och kryddorna (alla behövs inte - är kryddorna färska räcker det mindre måttet) och arbeta in mjölet.

Låt degen jäsa i bunken ca 50 minuter.


Ta upp degen på bakbordet och arbeta in ca 1 dl mjöl till om det behövs.

Baka ut till 2 limpor, låt de jäsa 30-40 minuter på plåt, snitta på ett par ställen och grädda.


Grädda i 200 grader, 25-35 minuter.




Av Maria - 5 januari 2013 14:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 125°C, ca 1 timma


Ingredienser:

1 kg lammkotletter

1 tsk salt

1 krm peppar

1 msk smör


Getostkräm:

200 g getost

1 dl lätt créme fraiche


Bakade tomater:

1 ask cocktailtomater

2 msk olivolja

1 pressad vitlöksklyfta

1 krm socker

½ tsk salt

½ krm peppar


Oliver i rödlöksdressing:

½ hackad rödlök

2 msk rödvinsvinäger

2 msk olivolja

½ dl hackad persilja

1 dl svarta oliver


Gör så här:

  • Getostkräm: Skär bort kanterna på osten. Mixa créme fraiche och ost till en slät kräm, ställ kallt.
  • Bakade tomater: Sätt ugnen på 125°C. Skär tomaterna i halvor och blanda med olja, vitlök, socker, salt och peppar. Lägg dem i en ugnssäker form med snittytan uppåt. Baka i mitten av ugnen ca 1 timma.
  • Oliver i rödlöksdressing: Blanda rödlök, rödvinsvinäger, olivolja, hackad persilja och svarta oliver.
  • Lammet: Krydda kotletterna med salt och peppar. Stek dem i smör 2-3 minuter per sida.
  • Servera med getostkräm, bakade tomater, oliver i rödlöksdressing och tex klyftpotatis.
Av Maria - 5 januari 2013 13:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

Köttbullar:

500 g köttfärs

4 msk ströbröd

1 ägg

2 msk riven lök

1½ dl mjölk

Salt

Peppar

Smör till stekning


Potatismos:

1 kg potatis

25 g smör

2 dl mjölk

½ krm riven muskotnöt

Salt

Peppar


Brunsås:
2 msk smör

2 msk vetemjöl

4 dl köttbuljong

½ dl grädde

1 msk svartvinbärsgelé


Gör så här:
Köttbullar:
Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla i fem minuter.

Lägg sedan i köttfärs, ägg och lök.

Krydda med salt och peppar.

Rulla till köttbullar, stek i smör.


Potatismos:
Koka upp vatten i en kastrull, skala potatisen och låt småkoka under lock tills potatisen är mjuk.

Häll av vattnet, mosa dedan potatisen med en potatisstöt.

Tillsätt smör, mjölk, riven muskotnöt, salt och peppar.

Vispa moset fluffigt med en ballonvisp.


Brunsås:
Till sist gör du såsen.

Smält smöret i en kastrull och rör ner mjölet.

Tillsätt buljongen lite i taget under omrörning och låt koka ett par minuter.

Tillsätt grädde och svartvinbärsgelé, rör om.

Av Maria - 4 januari 2013 17:30

Ingredienser:
2 dl tomatjuice

4 cl vodka

2 stänk worcestershiresås

1 stänk tabasco

Salt

Peppar

1 selleristjälk


Gör så här:

Skaka alla ingredienser med lite is i en shaker och häll upp i ett högt glas.

Garnera med sellerin.


Tips:

Gott till är dadlar fyllda med ädelost och torkade aprikoser fyllda med getost.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< Januari 2013 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards