Direktlänk till inlägg 20 december 2015
Antal: 20 stycken korvar
Ingredienser:
2 kg lammfärs
3 gula lökar
2 msk salt
1 msk socker
2 tsk mald vit- eller svartpeppar
4 tsk torkad timjan
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad oregano
6 klyftor vitlök
3 dl kallt vatten
10 m fjälster
SALTBLANDNING:
2 msk salt
2 msk strösocker
Gör så här:
Lägg fjälstren i kallt vatten i en bunke.
Lägg lammfärsen i en stor bunke.
Skala och hacka löken och blanda i.
Pressa i vitlök.
Blanda i alla övriga ingredienserna i köttfärsen.
Blanda ut med kallt vatten lite i taget till en smet lös nog att trycka ut till korv.
Ställ färsen i kylen medan du förbereder och smakar av den.
Kör lammfärsblandningen genom köttkvarnen två varv.
Välj förslagsvis en hålskiva med storlek 4-5 mm.
Provstek lite av lammfärsblandningen i en stekpanna och tillsätt ev. mer av salt, peppar och kryddor.
Nysta upp ett fjälster i taget och spola igenom det med kallt vatten.
Trä upp hela fjälstret på korvhornet på köttkvarnen.
Se till att ha lite vatten i en bunke bredvid och fukta korvskinnet och korven då och då så skinnet inte torkar och spricker.
Knyt om änden på fjälstret med en liten bit bomullssnöre.
Fyll på med korvsmet i kvarnen och tryck ut smeten så att hornet fylls och mata ut smeten till en enda löst packad lammkorv som du lägger på en bricka.
När hela korvsmeten är utmatad så tar du loss fjälstret.
Eller sätter på ett nytt fjälster om du har korvsmet kvar och fjälstret tagit slut.
Forma lagom långa lammkorvar ca 15 cm långa, med 3-4 cm mellanrum mellan fyllningen.
Obs korven ska stoppas löst - nästan halvfullt (annars kan korven spricka).
Helst utan någon luft i (lufta hål med nål).
Knyt bomullssnöre på varje ända av varje tänkt korv (två knutar på varje mellanrum med någon cm mellan).
Klipp ev. av mitt i mellan korvarna och knutarna eller låt de sitta ihop när du tillagar korvarna.
Lägg upp korvarna på en bricka efter hand.
Skölj lammkorvarna i kallt vatten.
Blanda saltblandningen på en tallrik och gnid in korvarna i saltblandningen.
Lägg lammkorvarna i en bunke några timmar i kylen, helst över natten eller något dygn så får lammkorvarna godast smak.
Laga till korven eller frys lammkorvarna.
Skölj korvarna i kallt vatten innan tillagning.
Sjud lammkorvarna med en klyftad lök samt lagerblad eller stek på svag värme i smör eller olivolja stekpanna eller långpanna ca 20 minuter tills de är genomvarma.
Ta upp dem och servera kokta. Eller kyl och spara.
Eller grilla.
Eller värm en panna och stek dem och bryn dem så de får lite färg i lite smör eller olivolja samt servera lammkorvarna.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|