Direktlänk till inlägg 22 december 2015

Janssons Frestelse

Av Maria - 22 december 2015 13:45

Antal: 6 portioner

Ugn: 200 grader, 30 minuter + 15-20 minuter + 150 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:

800 gram potatis, fast sort
2 gula lökar
125 gram ansjovisfiléer
4 dl grädde
1 dl mjölk
30 gram smör
1 dl ströbröd


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform eller gratängform med lite smör.

Välj förslagsvis en form i storlek ca 30x20 cm med höga kanter.
Skala och skiva lök fint - gärna i ringar.

Godast är att steka löken mjuk så att den får en ljus färg på låg värme några minuter i en klick smör innan du blandar den med potatisen.

Annars går det bra att bara hacka den fint och lägga den rå med potatisen - eventuellt kan man ta hälften lök då.
Skala - förslagvis under tiden löken steker - potatis och skär i stavar - likt pommes.

En mandolin eller matberedare är smidigt och går snabbt att strimla potatisen med.
Lägg hälften av potatisen i botten på formen.
Hacka ansjovis och strö över tillsammans med löken.

Lägg över resten av potatisen och blanda runt lite så ansjovis och lök sprids ut jämnt.

Platta till potatisblandningen till ett jämnt lager i gratängformen.
Häll över mjölk och grädde samt eventuellt ansjovisspad.

Du kan justera sältan och smaken med hur mycket ansjovisspad du har i.

Om du vill kan du värma upp och sjuda mjölk och grädde innan du häller den över potatisen så går gratängen snabbare att laga i ugnen.
Fördela tunt skivat eller hyvlat smör över.
Grädda i först 30 minuter.

Börjar det brännas runt kanter och på toppen så kan du lägga över lite folie.
Strö över ströbrödet i ett jämnt lager och grädda ytterligare 15-20 minuter tills ströbrödet fått fin brun färg.

Smaka för säkerhetsskull på en bit potatis så att den är mjuk och god - annars kan du täcka med folie och låta gå på 150 grader ca 10 minuter till.
Ta ut och låt svalna något innan servering.
Kan även förberedas dagen innan och förvaras i kylen samt värmas till servering.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards