Direktlänk till inlägg 22 december 2015
Antal: 6 portioner
Ugn: 200 grader, 30 minuter + 15-20 minuter + 150 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
800 gram potatis, fast sort
2 gula lökar
125 gram ansjovisfiléer
4 dl grädde
1 dl mjölk
30 gram smör
1 dl ströbröd
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform eller gratängform med lite smör.
Välj förslagsvis en form i storlek ca 30x20 cm med höga kanter.
Skala och skiva lök fint - gärna i ringar.
Godast är att steka löken mjuk så att den får en ljus färg på låg värme några minuter i en klick smör innan du blandar den med potatisen.
Annars går det bra att bara hacka den fint och lägga den rå med potatisen - eventuellt kan man ta hälften lök då.
Skala - förslagvis under tiden löken steker - potatis och skär i stavar - likt pommes.
En mandolin eller matberedare är smidigt och går snabbt att strimla potatisen med.
Lägg hälften av potatisen i botten på formen.
Hacka ansjovis och strö över tillsammans med löken.
Lägg över resten av potatisen och blanda runt lite så ansjovis och lök sprids ut jämnt.
Platta till potatisblandningen till ett jämnt lager i gratängformen.
Häll över mjölk och grädde samt eventuellt ansjovisspad.
Du kan justera sältan och smaken med hur mycket ansjovisspad du har i.
Om du vill kan du värma upp och sjuda mjölk och grädde innan du häller den över potatisen så går gratängen snabbare att laga i ugnen.
Fördela tunt skivat eller hyvlat smör över.
Grädda i först 30 minuter.
Börjar det brännas runt kanter och på toppen så kan du lägga över lite folie.
Strö över ströbrödet i ett jämnt lager och grädda ytterligare 15-20 minuter tills ströbrödet fått fin brun färg.
Smaka för säkerhetsskull på en bit potatis så att den är mjuk och god - annars kan du täcka med folie och låta gå på 150 grader ca 10 minuter till.
Ta ut och låt svalna något innan servering.
Kan även förberedas dagen innan och förvaras i kylen samt värmas till servering.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|