Direktlänk till inlägg 23 december 2015
Mängd: ca 1,2 kg
Ingredienser:
500 gram svin- eller ungnötslever
250 gram späck eller fläsk
1 gul lök
1 msk smör
6 ansjovisfiléer
3 ägg
0,5 dl vetemjöl
3 dl vispgrädde eller mjölk 3%
1 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk konjak (valfritt)
1 tsk torkad mejram
0,5 tsk torkad ingefära
Gör så här:
Koka upp 1,5 liter vatten i en stor kastrull.
Skölj och putsa levern.
Skär lever och späck i mindre bitar.
Ta av det kokande vattnet från spisen och lägg i lever och späck.
Låt stå i 5 minuter.
Finhacka löken och fräs den i lite smör.
Låt svalna.
Sätt ugnen på 175 grader.
Sätt in en långpanna på nedersta falsen och fyll med varmt vatten ca 2 cm.
Mängden vatten får du beräkna så att det inte svämmar över sedan när du sätter i formarna med leverpastej senare.
Nu ska det bara vara en panna med vatten som ska bli varmt i ugnen.
Häll av levern och späcket. Nu ska allt mixas - antingen i köttkvarn, matberedare eller med mixer.
Blanda alla ingredienser i en bunke.
Mixa i matberedare, kör i en köttkvarn en gång eller mixa ihop med stavmixer till en jämn smet.
Värm en stekpanna och gör ett stekprov för att se om det behövs mer salt, kryddor mm.
Plocka fram en stor ugnssäker form eller folieform ex. två långsmala brödformar alternativt flera mindre formar. Räkna ca 4 st 6 dl formar eller en till två större formar på ca 2-3 liter.
Smörj formen eller formarna med smör. Häll i och fördela leverpastejsmeten i formarna.
Täck formarna med folie och ställ dem i ugnspannan/långpannan med vattenbadet.
Grädda leverpastejen till 70 grader innertemperatur och använd en stektermometer.
Men det beror på formar och ugn så ta ut leverpastejen när den har 70 grader i innertemperatur.
Större form tar längre tid. Porslinsform tar längre tid.
Ta av folien de sista 15 minuterna så får leverpastejen lite färg - det är valfritt.
Ta ut leverpastejen vid 70 grader innertemperatur - kolla med termometer.
Låt leverpastejen svalna.
Förvara leverpastej i kylen - håller upp till en vecka.
I frys håller leverpastej minst en månad.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|