Direktlänk till inlägg 23 december 2015
Ingredienser:
1 stor aubergine, ca 300 gram
1 msk salt
1 tsk citronsaft
ÄTTIKSLAG:
1 dl ättika 12%
2 dl strösocker
3 dl vatten
2 kryddnejlikor
2 hela kryddpeppar
1 lagerblad
EXTRA:
1/2 röd chilifrukt
50 gram rotselleri
1/2 klyfta vitlök
1 morot
1/2 rödlök
Gör så här:
Skala auberginen med en potatisskalare.
Skär auberginen i bitar som är ca 1 cm tjocka.
Jag delade den först på mitten på längden.
Sedan skar jag ca 1 cm tjocka skivor på längden.
Dessa delade jag sedan i tre delar på tvären. Se bild.
Blanda aubergine med citronsaft och salt i en bunke.
Täck över och ställ i kylen ett dygn.
Blanda ättika, socker och vatten samt kryddpeppar, kryddnejlika och lagerblad i en kastrull.
Värm tills sockret löst sig.
Ställ åt sidan att svalna.
Förvara i kylen.
Dags att lägga in auberginebitarna.
Förbered och strimla skalad vitlök samt rödlök.
Skär rent rotselleri och skär i tunna bitar. Skölj och strimla chili.
Skala morot och skär i tunna skivor eller svarva den i en grönsakssvarv.
Skölj av saltet från auberginen.
Varva aubergine och övriga ingredienser i två glasburkar på 1/2 liter vardera.
Fyll på med ättikslagen. Sätt på lock.
Ställ i kylen i två dygn att få smak.
Ta fram och tryck till innehållet lite så den auberginen komprimeras ihop lite efter två dygn.
Förvara i kylen fram till servering.
Håller minst någon månad.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|