Direktlänk till inlägg 30 december 2015
Antal: 7 portioner
Ugn: 200 grader, 40 minuter
Ingredienser:
1,2 kg bit oxfilé
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar
Kantarellsås:
8 dl färska kantareller och/eller trattkantareller eller motsvarande fryst svamp
1 dl schalottenlök eller gul lök
4 dl vispgrädde
4 dl mjölk
4 msk vetemjöl
100 g smör
2 krm salt
1 krm nymalen vitpeppar
1 msk soja, gärna ljus japansk typ Kikkoman
Potatistimbaler:
5 stora fasta potatisar
2 dl grädde
200 gram getost
2 ägg
0,5 tsk salt
2 krm vitpeppar
2 msk smör
Parmalindade gröna bönor:
300 gram gröna bönor som haricots verts
14 tunna skivor lufttorkad skinka som parmaskinka
Gör så här:
Förbered potatistimbalerna:
Skala potatisen.
Riv potatisen på rivjärn eller med salamander fint.
Lägg i en bunke.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda i grädde, smula eller riv i osten, blanda i ägg, salt och peppar.
Rör ihop till en smet.
Smörj 7 timbalformar med smör eller en använd en muffinspanna.
Fördela potatissmeten i formarna.
Ställ formarna på en långpanna.
Grädda potatistimbalerna i 40 minuter i mitten av ugnen.
Gör kantarellsås:
Rensa och grovhacka kantareller och/eller trattkantareller.
Använder du torkade svamp så kan du blötlägga den i någon halv dl vatten så att de sväller i fem minuter.
Skala och finhacka löken.
Stek löken i smör på medelvärme.
Lägg i svampen.
Stek på medelvärme tills den mest vätska ångat bort.
Rör då och då.
Strö vetemjöl över och rör ut mjölet bland svampen.
Häll på grädde och mjölk samt rör om.
Låt sedan kantarellsåsen koka samman under omrörning några minuter.
Smaka av kantarellsåsen med salt och peppar samt ev. någon msk soja.
Ställ åt sidan.
Parmalindade gröna bönor:
Sätt ugnen på 175 grader.
Rensa bönorna och skär av någon halv cm på ändarna.
Linda en skiva lufttorkad skinka runt ca 6 bönor till en rulle.
Lägg i en ugnsform du smort med lite smör eller olivolja.
Ugnsstek bönorna i ca 20 minuter till skinkan fått färg och bönorna är mjuka.
Stek oxfilén under tiden du ugnssteker bönorna.
Putsa bort fett och skär bort senor om du har köpt en hel oxfilé.
Skär den i sju portionsbitar.
Salta och peppra oxfilébitarna runt om.
Värm en stekpanna eller grillpanna och bryn oxfilébitarna några i taget ex. hälften åt gången.
Lägg upp på ett ugnsfat.
Ställ in formen i ugnen och ugnsstek oxfilén i ca 15 minuter på 175 grader tills innertemperaturen är 60 grader (medium och lätt rosa).
Använd stektermometer eller ta ut och känn och ev. skär ett litet snitt i en av bitarna för att kolla.
Potatistimbalerna:
Ta ut och ställ åt sidan övertäckta med folie till servering.
Ta ut oxfiléerna och låt dem stå under folie på en skärbräda i 5 minuter och vila.
Serveringsförslag:
Värm såsen i kastrullen och värm potatis samt parmalindade bönor i ugnen.
Lägg upp kantarellsås på tallrik och sedan en oxfilé på, parmalindade bönor vid sidan och potatistimbalen likaså.
Du kan skära runt kanten på timbalen och vända den upp och ner på en tallrik och servera den utan form också.
Alternativ är att servera allt från serveringsfat (Oxfilé och bönor på ett fat och potatis på ett annat) och lägga upp såsen i en fin skål.
Strö gärna över lite flingsalt och nymalen svartpeppar över köttet precis innan servering.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|