Direktlänk till inlägg 31 december 2015
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 62-65 grader i innertemperatur
Ingredienser:
700 gram ankbröst
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Grönpepparsås:
2 msk grönpepparkorn
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 buljongtärning kyckling
2 dl grädde
2 krm salt
Gör så här:
Förbered först grönpepparsås:
Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
Sätt på en kastrull och smält smöret.
Tillsätt grönpeppar och rör runt.
Fräs någon minut.
Tillsätt mjölet och fräs runt i någon minut.
Vispa i vatten och buljongtärning.
Koka grönpepparsåsen på medelvärme i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns.
Tillsätt grädde på slutet.
Smaka av grönpepparsåsen med salt och ev. mer krossad grönpeppar.
Håll varm.
Förbered valfritt potatistillbehör.
Till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.
Stek ankbrösten:
Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Skär ett diagonalt rutmönster i fettet på ankbrösten med en vass kniv.
Värm en stekpanna.
Bryn ankbrösten med fettsidan nedåt ljust bruna i pannan.
Täck ev. över med lock då det stänker fett.
Vänd dem och bryn dem på andra sidan i ytterligare 2-3 minuter.
Häll av fettet i grönpepparsåsen.
Sätt in pannan (om den är ugnsfast) eller lägg över ankbrösten i en ugnsform och stek dem till 62-65 grader i innertemperatur - använd stektermometer.
Det tar ca 10-15 minuter.
Rensa och förbered brysselkål eller annan grönsak som gröna bönor eller broccoli.
Lägg i en skål eller kastrull med 0,5 dl vatten, 1 msk smör, 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar.
Värm i mikron eller i kastrull under lock ca 5 minuter tills de är mjuka och klara.
Ta ut ankbrösten och låt de vila övertäckta med lite folie i 5 minuter.
Lägg upp ankbrösten på en skärbräda och skär dem med en vass kniv i sneda tunna skivor - tvärs mot köttfibrerna helst.
Lägg upp ankbröstskivorna på tallrik eller serveringsfat med brysselkålen under och skeda över grönpepparsås.
Garnera ev. med hackad persilja samt lite malen grönpeppar samt flingsalt.
Servera mer grönpepparsås i en skål vid sidan om.
Servera potatistillbehör vid sidan om också.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | ||||
7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | |||
14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | |||
21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | |||
28 | 29 | 30 | 31 | ||||||
|