Direktlänk till inlägg 31 december 2015

Anka med grönpepparsås

Av Maria - 31 december 2015 09:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, 62-65 grader i innertemperatur


Ingredienser:

700 gram ankbröst
1 krm salt
1 krm svartpeppar


Grönpepparsås:

2 msk grönpepparkorn
3 msk smör
3 msk vetemjöl
4 dl vatten
1 buljongtärning kyckling
2 dl grädde
2 krm salt


Gör så här:

Förbered först grönpepparsås:

Krossa grönpepparn i en mortel eller mot en skärbräda med något hårt som botten på en stekpanna.
Sätt på en kastrull och smält smöret.
Tillsätt grönpeppar och rör runt.

Fräs någon minut.
Tillsätt mjölet och fräs runt i någon minut.
Vispa i vatten och buljongtärning.
Koka grönpepparsåsen på medelvärme i fem minuter och rör då och då så att den inte bränns.

Tillsätt grädde på slutet.
Smaka av grönpepparsåsen med salt och ev. mer krossad grönpeppar.

Håll varm.


Förbered valfritt potatistillbehör.

Till ankan passar potatisgratäng, rotfruktsgratäng, potatistimbal, potatisklyftor eller ugnsrostad potatis i skivor.


Stek ankbrösten:

Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
Skär ett diagonalt rutmönster i fettet på ankbrösten med en vass kniv.
Värm en stekpanna.
Bryn ankbrösten med fettsidan nedåt ljust bruna i pannan.

Täck ev. över med lock då det stänker fett.

Vänd dem och bryn dem på andra sidan i ytterligare 2-3 minuter.
Häll av fettet i grönpepparsåsen.
Sätt in pannan (om den är ugnsfast) eller lägg över ankbrösten i en ugnsform och stek dem till 62-65 grader i innertemperatur - använd stektermometer.

Det tar ca 10-15 minuter.


Rensa och förbered brysselkål eller annan grönsak som gröna bönor eller broccoli.

Lägg i en skål eller kastrull med 0,5 dl vatten, 1 msk smör, 1 krm salt och 0,5 krm vitpeppar.

Värm i mikron eller i kastrull under lock ca 5 minuter tills de är mjuka och klara.


Ta ut ankbrösten och låt de vila övertäckta med lite folie i 5 minuter.
Lägg upp ankbrösten på en skärbräda och skär dem med en vass kniv i sneda tunna skivor - tvärs mot köttfibrerna helst.
Lägg upp ankbröstskivorna på tallrik eller serveringsfat med brysselkålen under och skeda över grönpepparsås.

Garnera ev. med hackad persilja samt lite malen grönpeppar samt flingsalt.

Servera mer grönpepparsås i en skål vid sidan om.

Servera potatistillbehör vid sidan om också.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards