Alla inlägg under augusti 2015
Mest känd som smakämne i kakor.
Men kryddan passar fint till efterrätter och vanlig indisk, indonesisk och kinesisk matlagning.
Olika receptförslag med ingefära:
Mängd: ca 3 dl
Ingredienser:
1 liter hallon (ca 500 g)
1 dl vatten
3 1/4 dl syltsocker (ca 300 g)
Gör så här:
Rensa hallonen och blanda dem med vattnet.
Koka upp och låt sjuda ca 5 minuter.
Mixa bären med mixerstav.
Passera i omgångar genom en sil.
Se till att silen inte är för finmaskig.
Häll tillbaka hallonpurén i kastrullen och tillsätt syltsockret.
Koka ca 3 minuter.
Häll upp i en varm, väl rengjord burk.
Sätt på locket och låt sylten kallna i rumstemperatur.
Förvara den sedan i kylen.
Hallonmarmeladen blir slät och fin när den mixas och sedan passeras.
Den blir en lyxvariant att njuta av till helgfrukosten.
Marmeladen håller ca 6 månader.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
900 g potatis
2 msk olja
2 msk vitvinsvinäger
1 msk senap
2 msk vatten
Salt
Peppar
150 g majskorn
2 tomater
½ påse (à 125 g) salladslök
700 g speedwaykorv
Gör så här:
Skala, dela och koka potatisen.
Vispa ihop olja, vinäger, senap och vatten till en dressing i en stor bunke.
Smaka av med salt och peppar.
Häll av majsen.
Skär tomaterna i tärningar och skiva salladslöken.
Blanda grönsakerna i bunken med dressingen.
Snitta korvarna lite i skinnet och stek dem i smöret ca 10 minuter runt om.
Häll av potatisen och vänd ner den i bunken med grönsakerna.
Servera potatissalladen med korvarna.
Ingredienser:
100 g smör, rumsvarmt
1 st lime, det rivna skalet
1 msk finhackad färsk basilika
1 st lime, saften
Salt
Malen vitpeppar
Gör så här:
Blanda ihop ingredienserna, smaka av med salt och peppar.
God krydda till alla äppelefterrätter, till risgrynsgröten och fruktinläggningar.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
Ca 750 g rökt fisk, tex makrill, sik eller böckling
1 burk röda bönor (ca 400 g)
2 dl gräddfil
Ca 1 tsk curry
½ krm svartpeppar
1 msk pressad citron
3 msk hackad dill eller persilja
2-3 hårdkokta ägg
Salladsblad, gärna olika sorter
Gör så här:
Rensa fisken och dela den i bitar.
Blanda fisken med bönorna.
Smaksätt gräddfilen med curry, peppar, citron och kryddgrönt.
Lägg upp fisk och bönor på en bädd av salladsblad.
Ringla såsen över och lägg på äggen skurna i klyftor.
Antal: 10-12 portioner
Jäsning: ca 30 minuter + 30 minuter
Ugn: 200 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
75 g margarin
1½ dl mjölk
25 g jäst
2 ägg
2 msk socker
1 krm salt
5 dl vetemjöl
2 dl (1 paket) nektar eller juice
5 dl vatten
Gör så här:
Smält margarinet i en kastrull.
Häll ner mjölken och rör om.
Smula ner jästen i en bunke, häll över degspadet och rör ut jästen.
Tillsätt ägg, socker, salt och mjöl.
Arbeta ihop till en smidig deg.
Jäs den ca 30 minuter under bakduk.
Ta några tag med en trägaffel och häll därefter degen i en väl smord och bröad ringform.
Låt jäsa 30 minuter.
Grädda i 200 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Blanda nektar (eller juice) och vatten och häll den över den varma kakan i formen.
Ställ svalt 3-4 timmar, vänd formen upp och ner på ett fat efter halva tiden.
Stjälp upp och servera med frukt och vispad grädde.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 portioner ris
380 g kokta gröna linser
1 vitlöksklyfta
½ msk curry
½ tsk kardemumma
½ tsk kanel
2 msk olja
2 dl kokosmjölk
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
250 g körsbärstomater
½ zucchini (à 300 g)
400 g halloumiost
½ msk soja
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
Häll linserna i en sil, spola dem med kallt vatten och låt rinna av.
Skala och riv vitlöken.
Fräs vitlöken med de torra kryddorna i oljan i en kastrull.
Tillsätt linser, kokosmjölk, vatten och smulad buljongtärning.
Koka 5 minuter.
Mixa till en slät sås med en stavmixer.
Dela tomaterna.
Skär zucchinin och halloumin i tärningar och stek dem i oljan i en stekpanna.
Rör ner i grytan och smaka av med salt och peppar.
Servera grytan med ris.
Toppa med tomater.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|