Alla inlägg under januari 2018
Ingredienser:
2½ dl rårörda lingon
2 dl vatten
3 äggvitor
2-3 msk socker
Gör så här:
Blanda lingon och vatten och låt det stå i frysen 1-2 timmar tills det blivit halvfryst.
Vispa vitorna till fast skum.
Blanda i sockret och vispa ytterligare en stund.
Rör ner vitorna i den halvfrusna lingonmassan.
Frys igen ett par timmar och rör ett par gånger, så att allt blir jämnt fruset.
Skeda upp i portionsglas och servera genast.
Köksalmanack, 1981
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader + 200 grader, ca 8 minuter
Ingredienser:
4 hummerstjärtar
ca 200 g rotselleri
2 msk honung
Flarn:
100 g parmesan eller annan lagrad ost
Grön champagnesås:
2 schalottenlökar
200 g frysta ärter
Smör eller olja till stekning
½ dl vatten
3 msk kycklingfond
½ dl champagne
2 msk smör
Salt
Peppar
Servering:
400 g lång pasta
2 dl créme fraiche
2 limefrukter
Gör så här:
Skär sellerin i mindre fyrkanter, pensla med honung och baka dem mjuka i 200 grader.
Riv osten till flarnen och strö den i små cirklar på bakplåtspapper.
Grädda i 200 graders ugn i ca 8 minuter.
Låt svalna och lossa från papperet.
Hacka, skala och fräs schalottenlök och ärter mjuka i smöret i en kastrull.
Slå på vatten och kycklingfond och låt puttra i ca 10 minuter.
Ta kastrullen från plattan.
Mixa såsen och passera den genom en finmaskig sil.
Koka upp såsen igen, slå champagnen och tillsätt smöret lite i taget (såsen ska inte koka).
Salta och peppra efter smak.
Koka pastan, vänd den i créme fraiche smaksatt med lime.
Ställ hummerstjärtarna på selleriplattorna, lägg pastan i knyten bredvid och servera med såsen.
Köksalmanack, 2011
Måndag:
Böngryta med ris
Tisdag:
Pasta med skinksås
Onsdag:
Pytt i panna med stekt ägg och rödbetor
Torsdag:
Sötpotatissoppa med pizzabullar
Fredag:
Halloumisallad
Lördag:
Lax med dillstuvad potatis
Söndag:
Lasagne
Måndag:
Oxköttbullar med kokt potatis och brunsås
Tisdag:
Ugnsfalu med sröbrödstäcke, pasta och tomatsalsa
Onsdag:
Chili- och limelax med klyftpotatis och yoghurtsås
Torsdag:
Lingongryta med kokt potatis och broccoli
Fredag:
Flygande Jakob med kokt ris och sallad
Lördag:
Grillad fläskkarré med bakad potatis
Söndag:
Måndag:
Kycklingwok
Tisdag:
Zucchini- & matvetefritta
Onsdag:
Morot- & kokossoppa
Torsdag:
Köttbullar med makaroner
Fredag:
Moussaka
Lördag:
Tacopaj
Söndag:
Spaghetti och köttfärssås
Måndag:
Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka
Tisdag:
Torsk i ugn med god sås över och potatismos
Onsdag:
Chipsgratäng
Torsdag:
Senapspanerad falukorv med mos
Fredag:
Langos
Lördag:
Kotlettgratäng med hasselbackspotatis
Söndag:
Köttfärssås med spaghetti
Måndag:
Grönkålssoppa toppad med mjukkokta ägg.
Ett gott bröd till.
Valfri frukt i säsong.
Tisdag:
Tonfiskbiffar, matvetesallad med tomat, valfria bönor och hackad persilja, dressad i en vinägrett till.
En bit sockerkaka
Onsdag:
Bryn kycklingfiléer smaksatta med färsk timjan, salt och peppar, tillaga färdigt i en 225 grader varm ugn tillsammans med pimiento de padrons.
Servera med rostad potatis och turkisk yoghurt smaksatt med ajvar relish.
Blodapelsin.
Torsdag:
Italiensk gryta med lammlägg.
Citronmarängpaj.
Fredag:
Quesadillas:
Lägg ett tortillabröd i en torr stekpanna, strö över riven ost och lägg på ytterligare ett tortillabröd.
Stek på båda sidor tills osten smält.
Servera med en chiligryta.
Coke float:
Lägg en skopa vaniljglass i ett glas, toppa med coca cola och vispad grädde.
Lördag:
Torskrygg. Servera med potatis- och blomkålspuré, knaperstekt sidfläsk och en vitvinssås.
Pavlova med vispad grädde och citrusfrukter.
Söndag:
Sötpotatispytt med svarta bönor.
Tomatsalsa och picklad rödlök till.
Maxade bananplättar med sirapsstekt bananer och jordnötsgrädde.
Antal: 2 portioner
Ingredienser:
2 bananer
4 ägg
(2 dl havregryn) Gör dom lite matigare och godare. Men du kan hoppa över om du inte vill ha det.
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
Smör att steka i
Gör så här:
Blanda alla ingredienser med en elvisp eller mixer till en slät smet.
Stek små pannkakor i smör.
Servera med bär!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|