Direktlänk till inlägg 5 november 2020
Antal: 20 rutor
Jäsning: 30 minuter
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
150 gram mjukt smör
1 paket jäst för söta degar
5 dl mjölk, standard
1 gram saffran, 2 paket x 0,5 gram
10-12 dl vetemjöl
1 dl socker
½ tsk salt
Fyllning och topping:
100 gram färskost naturell ex. Philadelphia
75 gram mjukt smör
2 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
1 ägg till pensling
1 dl pärlsocker
1 paket vaniljvisp eller hemgjord vaniljkräm
1 dl färska eller frysta lingon eller andra bär
Gör så här:
Krossa och mortla saffran med en halv dl socker.
Blanda saffran med mjölk i en kastrull.
Värm till fingervarmt 37 grader.
Smula jästen i en bakbunke.
Tillsätt lite mjölk och rör så att jästen löser sig.
Tillsätt resten av mjölken, mjöl (utom 2 dl), salt och socker.
Blanda och knåda ihop till en deg.
Klicka i smöret och arbeta ihop till en deg.
Arbeta degen 15 minuter för hand eller 10 minuter i maskin.
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en långpanna 40x32 cm.
Vispa vaniljvispen till en fast kräm.
Eller laga egen vaniljkräm.
Knåda ut degen till en rektangel lika stor som långpannan.
Eller knåda ut degen direkt på bakplåtspapper i långpannan.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
Låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
Blanda under tiden färskosten med smör, färskost, socker och vaniljsocker till en röra.
Mjöla din tumme och tryck ner 4x5 hål i ett rutmönster (ett hål för varje ruta) och klicka sedan ner en tsk av färskostblandningen i varje hål.
Pensla med uppvispat ägg.
Strö över pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Ta ut och låt svalna i plåten.
Skär sedan i 20 rutor - 4x5 rader.
Nu kan saffransrutorna eller kakorna serveras.
Överkurs är att vispa vaniljvisp hård till vaniljkräm och spritsa eller klicka ut någon matsked i varje hål på varje ruta.
Garnera sedan med färska eller frysta bär som lingon eller blåbär.
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. Ser...
Måndag: Potatismos, strimlat rökt renkött, rostad lök, cornichons och gräddfil med pepparrotsvisp. Servera på tallrik eller inlindat i fullkornstunnbröd. Beigneter, friterade äppelringar med kanel och och socker. Tisdag: Köttbullar,...
Måndag: Pasta cabonara: Pasta med bacontärningar, äggula, grädde, riven parmesan och svartpeppar. Knäckiga sesamkex. Tisdag: Karibisk kyckling: Strimla och bryn kycklingfiléer i olja med ingefära, chili och curry. Tillsätt en på...
Måndag: Buljong med mycket och blandade rotsaker, samt kycklingrest, grovriven ost. Risi frutti. Tisdag: Fiskbullar i buljong som används till sås med kaviar, rikligt med dill och någon sked lätt créme fraiche, ris med majskorn. ...
Måndag: Honungsglaserade revbensspjäll, potatis och grönsallad med apelsin och endiver. Risi frutti Tisdag: Timjansstekta köttbullar, pastaskruvar. Fruktyoghurt. Onsdag:Grönkålssoppa med spenat, ägghalvor, grovriven ost. ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | |||||||||
|