Alla inlägg under augusti 2020
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, 30-35 minuter
Ingredienser:
Madeirasås:
4 st schalottenlökar
1 st liten morot
1 knippe bladpersilja
1 dl Madeira
4 dl kalvfond, se faktaruta
1 msk tomatpuré
1 msk smör
Oxfilé:
800 g färsk oxfilé (mittbiten)
2 st smördegsplattor à 30x20 cm
1 st ägg till pensling
Salt
Peppar
Smör och olja till stekning
Duxellmassa:
500 g färska champinjoner
300 g rökt sidfläsk eller skinka
6 st schalottenlökar
4 msk tomatpuré
0,5 dl hackad färsk timjan
3 nypor vetemjöl att reda av med
Gör så här:
Madeirasås:
Hacka grönsakerna fint och fräs i smöret.
Klicka i tomatpurén och häll i madeiran.
Sedan kalvfonden.
Låt koka ihop till en kraftig sky.
Smaka av med salt och peppar.
Tillsätt eventuellt en skvätt grädde.
Duxellmassa;
Finhacka champinjonerna, det rökta sidfläsket och löken fint.
Lägg ner i en gryta och låt koka ihop så att all vätska är nästan borta.
Lägg i tomatpurén och koka i 10-15 min till.
Pudra över mjölet och smaka av med salt och peppar samt nyhackad timjan.
Ställ och låt svalna.
Oxfilé:
Putsa oxfilén fri från hinnor.
Salta och peppra rejält och bryn runt om hastigt.
Låt oxfilén svalna av.
Placera oxfilén mitt på den ena smördegsplattan.
Täck ovandelen av oxfilén med 1 cm tjockt täcke av duxellmassan.
Pensla med det uppvispade ägget runt filén.
Detta för att binda ihop den andra degplattan, som du lägger över filén och duxellmassan.
Skär bort överflödig deg.
Spara en kant på cirka 3 cm som du viker upp mot filén.
Tryck till med en gaffel runt om.
Pensla med resten av ägget över hela filén.
Skär några band av den överflödiga degen och garnera med ett rutmönster.
Grädda wellingtonbiffen i 175 gr i cirka 30-35 minuter, då får du medium rosa kött.
Obs Låt köttet vila efter gräddning i minst 15 minuter.
Annars rinner köttsaften ur när du skär upp den.
Servera med krispig sallad och madeirasåsen.
Antal: 2 portioner
Ingredienser
Vitkål, lagom till två personer
1 paket bacon
2,5 dl vispgrädde
2 ägg
0,5 dl riven parmesanost
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Strimla och knaperstek baconet. L
ägg baconet på ett hushållspapper för att rinna av.
Strimla vitkålen fint och stek den mjuk.
Vispa ihop grädden, äggen och parmesanen i en bunke.
Ha i baconet i stekpannan tillsammans med vitkålen, ta av från värmen och häll på äggblandningen.
Rör ordentligt tills såsen tjocknar, värm försiktigt igen om det behövs för att såsen ska tjockna.
Ha eventuellt i lite salt (tänk på att både baconen och parmesanen är salta).
Lägg upp på tallrikar och "carbonera", det vill säga ha på svartpeppar.
Antal: ca 90 stycken
Ugn: 175 grader, ca 12 minuter
Ingredienser:
200 g margarin eller smör
2 dl socker
2 ägg
1½ dl russin
50 g blockchoklad
4 msk syltade apelsinskal
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
Rör matfett och socker pösigt.
Tillsätt äggen, ett i taget.
Blanda i hackade russin, finhackad blockchoklad och finhackade syltade apelsinskal.
Blanda mjöl och bakpulver och rör ner det i smeten.
Klicka ut degen på en smord plåt eller bakplåtspapper med ett par teskedar.
Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 200 grader (varmluftsugn = 175 grader), 15-20 minuter
Ingredienser:
125 g margarin eller smör
2 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 msk finhackade syltade apelsinskal
1 dl russin
4½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1½ dl grädde eller mjölk
Gör så här:
Smörj muffinsformar av metall väl, eller ställ veckade pappersformar i en långpanna.
Rör matfett och socker pösigt.
Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.
Blanda vaniljsocker, frukt, mjöl och bakpulver.
Rör ner det i äggsmeten omväxlande med vätskan.
Häll smeten i formarna.
Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, innertemperatur på 68 grader
Ingredienser:
1 kg pommes strips
1 fläskytterfilé
½ tsk grovmalen svartpeppar
1 msk smör
Färsk timjan, till garnering
Kantarellsås:
300 g kantareller, i mindre bitar
1 gul lök, finhackad
1 msk smör
1 msk vetemjöl
3 dl grädde
1 dl vatten
1 msk ox- eller svampfond
½ tsk kinesisk soja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Tillaga pommes enligt anvisningen på förpackningen.
Krydda fläskytterfilén med salt och peppar.
Stek i smör till fin färg runtom.
Lägg i en ugnsform och stek mitt i ugnen till en innertemperatur på 68 grader.
Låt vila 10 minuter och skär sedan i skivor.
Såsen:
Stek kantarellerna i en torr panna tills vätskan kokat bort.
Tillsätt lök och smör och stek tills löken mjuknat.
Pudra över mjöl och tillsätt grädde, vatten, fond och soja.
Låt puttra några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Servera såsen med fläskytterfilén och pommes strips och toppa med färsk timjan.
Antal: 24 stycken
Jäsning: dubbel storlek + dubbel storlek
Ugn: 250 grader (varmluftsugn: 225 grader), 8-10 minuter
Ingredienser:
25 margarin eller smör
2½ dl mjölk
25 g jäst
½ tsk salt
½ dl socker
100 g keso
Ca 8 dl vetemjöl
Pensling:
1/4 dl mjölk + 2 tsk socker eller 1 ägg
Gör så här:
Smält matfettet och tillsätt mjölken.
Låt degspadet bli fingervarmt, ca 37 grader.
Smula ner jästen i degbunken.
Häll i lite av degspadet.
Rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt resten av degspadet, salt, socker, keso och större delen av mjölet.
Arbeta degen smidig.
Låt den jäsa i degbunken till dubbel storlek.
Ta upp degen på bakbordet.
Arbeta den smidig med resten av mjölet.
Trilla ut runda eller ovala bullar.
Lägg dem på smorda plåtar eller bakplåtspapper.
Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek.
Pensla med lite mjölk blandad med socker eller med ägg.
Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter.
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
1½ dl crème fraiche
1 msk soja
1½ msk köttfond
1-2 msk lingon
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Koka upp vispgrädde, crème fraiche, soja, köttfond och lingon i en kastrull.
Smaksätt med salt och peppar.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 10-20 minuter
Ingredienser:
12 knippmorötter
1 msk olja
½ dl solrosfrön
Apelsindressing:
1 äggula
½ msk dijonsenap
½ kruka basilika
2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
1 apelsin
Salt
Peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala morötterna och lägg dem i en ugnssäker form.
Ringla över oljan och rosta morötterna mitt i ugnen 10-20 minuter eller tills de är mjuka.
Tiden beror på morötternas tjocklek.
Apelsindressing:
Mixa ihop äggula, senap, basilika och vinäger till en slät puré.
Mixa försiktigt i oljan i en tunnstråle.
Tvätta och riv skalet av apelsinen.
Blanda apelsinskalet i dressingen och smaksätt med salt och peppar.
Rosta solrosfröna gyllenbruna i en het stekpanna med lite salt.
Blanda morötterna med dressingen och strö över solrosfröna.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|