Alla inlägg under augusti 2020

Av Maria - 11 augusti 2020 19:00

Antal: ca 30 stycken

Ugn: 200 grader (varmluftsugn = 175 grader), ca 15 minuter


Ingredienser:

125 g margarin eller smör

2 dl socker

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1-2 äpplen, skurna i tunna klyftor

4½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1½ dl grädde eller mjölk

½ tsk kanel + 1 msk socker, blandas


Gör så här:

Smörj muffinsformar av metall väl, eller ställ veckade pappersformar i en långpanna.

Rör matfett och socker pösigt.

Tillsätt ett ägg i taget under omrörning.

Blanda vaniljsocker, mjöl och bakpulver.

Rör ner det i äggsmeten omväxlande med vätskan.

Häll smeten i formarna.

Stick ner några äppelklyftor varje muffins och strö över kanel och socker blandningen.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

Av Maria - 11 augusti 2020 18:30

Ingredienser:

1 gurka (slanggurka)
0,5 tsk salt
3 msk söt aromatisk soja (se ett av mina andra recept)
1,5 msk chiliolja (utan sediment)
1 tsk sesamolja 

1 msk vitlök, finhackad
1-2 krm sichuanpeppar, rostad och mortlad


Gör så här:

Lägg gurkan i en dubbelvikt kökshandduk på en skärbräda, slå sönder gurkan med en brödkavel. Använd inte övervåld och purea gurkstackarn, den ska bara spricka.
Skär sedan upp gurkan, först på längden och sedan i diagonala munsbitar.
Blanda med saltet och låt gurkan ”rimma” i 10 minuter medan du gör dressingen.

Blanda den aromatiska sojan med chiliolja, sesamolja och vitlök.
Gurkan kommer att ha släppt lite vatten så häll av vätskan och torka den lätt innan du blandar den med dressingen.

Lägg upp på ett fat och dofta över sichuanpepparen.

Av Maria - 11 augusti 2020 10:15

Ingredienser:

2 liter körsbär
6 dl vatten
1 liter socker
4 st kanelstänger
Atamon


Gör så här:

Koka bären med vatten under lock i ca 15 minuter tillsammans med kanelstängerna.
Plocka ur stängerna och häll massan i en silduk och låt saften självrinna.
Häll saften och sockret i kastrull och låt koka i ett par minuter, tills sockret lösts upp.
Skumma av noga och tillsätt Atamon, enligt förpackning.
Häll upp på väl rengjorda flaskor och förvara svalt.

Av Maria - 11 augusti 2020 09:30

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

320 g pasta, gärna fusilli

500 g kycklingfilé

Smör, till stekning

1 tsk salt

½ tsk svartpeppar

2 vitlöksklyftor, finhackade

3 dl grädde

3 dl grovriven parmesan

2 dl frysta gröna ärtor

Parmesan till servering


Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.

Strimla kycklingen och stek i smör tills den är genomstekt med fin färg.

Krydda med salt och peppar och lägg på ett fat.

Fräs vitlöken i smör i en större panna eller kastrull.

Tillsätt grädde och ost.

Låt osten smälta under omrörning på svag värme.

Lägg kycklingen i såsen och häll i ärtor.

När pastan är klar, ta ca 1 dl av pastavattnet och häll i såsen.

Häll av resten av pastavattnet och vänd ner pastan i såsen.

Smaka av med salt och peppar.

Låt puttra ihop och servera direkt med riven parmesan.

Av Maria - 10 augusti 2020 16:45

Måndag:

Risotto på kycklingrester, maj- och paprikablandning.


Blåbärssoppa med glassklick.


Tisdag:

Räkris, bröd och strimlad salladskål:

Koka råris enligt anvisningen på förpackningen.

Låt 1-2 förpackningar av räkor/kräftstjärtar i lag rinna av, lägg i djup skål.

Dofta curry över, blanda med riktligt med dill och lägg på en smörklick.

Häll på det heta riset, låt stå någon minut.


Semlor och mjölk.


Onsdag:

Isterband, inlagda rödbetor och gurka.


Färsk frukt.


Torsdag:

Pastasnäckor med kokt broccoli, riven ost.


Glasspinne.


Fredag:

Biff stroganoff på kalkonkött, ris och sallad.


Äppelmoskaka:

Varva äppelmos, stötta stekta skorpsmulor smaksatta med vaniljsocker och kanel i form med löstagbar kant, tryck till, låt stelna och servera med gräddklick.


Lördag:
Tomatsallad, stekt röding, pressad potatis och spenat.


Snabba desserten:

Bottna ett fat med 8-9 avrunna ananasskivor, toppa med lika många avrunna persikohalvor och strö grovhackad choklad över.

En gräddklick kan vara gott till.


Söndag:

Paprikahalvor fyllda med svamp och renskav, råris till och en klick matlagningsyoghurt smaksatt med senap och kryddgrönt.


Citroncheesecake

Av Maria - 10 augusti 2020 15:45

Måndag:

Potatatispanna: 

Skiva en gul lök och fräs den tillsammans med 1 vitlöksklyfta i 1 msk smör.

Tillsätt 8 potatisar i tunna skivor och 3 skivade morötter.

Fräs i ca 15-20 minuter.

Skiva 1 squash och låt den fräsa med.

Krydda med 4 msk färsk basilika eller 1-2 tsk torkad, salt och lite chilipeppar.

Låt allt fräsa ytterligare 5-10 minuter.

Rosta 4 msk pinjenötter i torr panna.

Strö över nötter och 4 msk parmesanost i den varma pannan.

Ät med sallad.


Tisdag:

Korv i spännande sällskap: 

Koka 2 dl ris tillsammans med 1 buljongtärning och 4 dl vatten.

Skär 400 g mager falukorv i stavar, 1 purjolök i skivor och hacka 1 äpple.

Fräs 1 tsk curry i 2 msk smör.

Tillsätt korv, purjolök, äpple och 1 dl gröna ärter.

Låt alltsammans steka några minuter.

Smaksätt eventuellt med lite salt och peppar.

Häll röran över riset.


Onsdag:

Morotssoppa: 

Skala 8 medelstora morötter och 8 potatisar.

Koka dem mjuka i 1 liter hönsbuljong.

Smaka av med salt, peppar och saften av 1 pressad citron.

Ta upp grönsakerna med hålslev.

Finfördela dem i matberedaren.

Häll tillbaka grönsakspurén i buljongen och värm.

Servera med en klick crème fraiche i varje tallrik.

Strö över lite gräslök.


Torsdag:

Örtkryddad färslimpa: 

Skiva 150 g färska champinjoner och bryn dem i smör i en stekpanna.

Blanda champinjonerna med 600 g nötfärs, 2 ägg, 4 msk mjölk, 1½ msk potatismjöl, 1 dl hackad rödlök och 1 tsk timjan.

Smaka av med salt och peppar.

Arbeta snabbt ihop till en smidig färs.

Bred ut färsen i smord avlång form (1½ liter).

Ugnsbaka i 200 grader, 45-50 minuter.

Låt färsen vila några minuter innan den stjälps upp.

Skär den i skivor och servera den med grönsaker och potatisklyftor.


Fredag:

Ljuvlig fisksoppa:

Fräs 1 strimlad purjolök i smör och tillsätt 2 dl matlagningsgrädde, 5 dl fiskbuljong (tärning), 1 tsk salt, 1 krm svartpeppar, ½ dl chilisås och 1 msk pressad citron.

Tillsätt 400 g (lätt tinad) torskfilé skuren i bitar och sjud på svag värme 6-8 minuter.

Blanda försiktigt ner 250 g musslor i vatten och låt allt bli genomvarmt.

Dekorera med räkor och dill.


Lördag:

Asiatisk kycklingwok.


Söndag:

Söndagsfilé med soltorkade tomater: 

Skär 500 g fläskfilé i ca 1 cm tjocka skivor, bryn i lite smör, salta och peppra.

Mjukfräs 1 liten hackad lök med 3-4 grovhackade soltorkade tomater i lite smör.

Sikta i 1 msk vetemjöl, späd med 2½ dl tärningsbuljong.

Smula i 50 g ädelost och rör i ½ dl lätt crème fraiche.

Lägg i köttet och småkoka under lock 7-8 minuter.

Späd eventuellt med lite vatten.

Av Maria - 10 augusti 2020 10:00

Måndag:

Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.


Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.


Tisdag:

Vegetariska vårrullar. Servera med hoi sin-sås, jasminris och wokgrönsaker.


Keso med gula russin och rostade nötter och frön.


Onsdag:

Snabbpizza på runda tortillabröd, bre på tomatsås, strö över valfri topping och riven ost.

Gratinera 10 minuter i 225 grader.


Färsk frukt i säsong.


Torsdag:

Parisare: 

Blanda till en biff á la Lindström-färs och forma biffar.

Lägg dem på varsin skiva formbröd.

Stek först färssidan och sedan brödsidan i smör.

Toppa med stekt ägg.


Varm choklad med vispgrädde och marshmallows.


Fredag:

Kyckling med mango chutney, matvete och sallad.


Päppelkaka: 

Klyfta 6 äpplen i en smord ugnsform.

Hyvla över smör så att det täcker.

Häll på 1 paket mjuk pepparkaks-mix.

Grädda 30 minuter i 200 grader.

Vaniljsås.


Lördag:

Baguetteöverbakad fiskpaj, krispig grönsallad med dressing till.


Vit chokladmousse: 

Smält 100 g vit choklad, rör ner 2 äggulor, 2 hårdvispade vitor och 2½ dl vispad grädde.

Servera i glas.


Söndag:

Enkel kasslergratäng: 

Lägg skivad kassler och skivad tomat omlott i en ugnsform.

Salta och peppra.

Bre på smaksatt crème fraiche och riven ost och gratinera ca 20 minuter i 200 grader.

Fullkornsris och brysselkål till.


Banan- & kiwiglass: 

Mixa 3 bananer med 2 msk citronsaft och 2½ dl florsocker.

Finhacka 2 kiwi och blanda med bananen.

Vänd frukten med 6 dl vispas grädde.

Frys minst 3 timmar, rör om då och då.

Av Maria - 10 augusti 2020 09:45

Måndag:

Korv under osttäcke:

Blanda 1 burk krossade tomater med 1 tsk salt, 2 krm svartpeppar och 1 tsk timjan i en ugnssäker form. Skär 4 frukostkorvar i halvor på längden.

Lägg dem i formen med skinnsidan ner.

Blanda 2 dl riven ost, 2 tsk senap, 1 äggula och 1 hårdvispad äggvita.

Bred blandningen över korvarna.

Gratinera i 225 graders varm ugn tills osten fått fin färg och rätten är genomvarm, 10-15 minuter. Servera med kokt pasta.


Tisdag:

Gröna grytan:

Skölj och strimla 1 purjolök, skala och grovriv 2-3 morötter, ½ liten kålrot och 1 bit rotselleri.

Fräs allt i lite olja i en kastrull.

Skölj och rör ner 3 dl röda linser och späd med 8 dl grönsaksbuljong av tärning.

Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca 10 minuter.

Smaksätt med salt och peppar.


Onsdag:

Het soppa med palsternackor:

Hetta upp 2 msk smör i en kastrull.

Rör ner 1 msk currypulver och låt det fräsa 1 minuter.

Skala och tärna ½ kg palsternackor.

Lägg i tärningarna, lite salt och peppar och häll på 7 dl grönsaksbuljong i grytan.

Låt koka tills tärningarna är mjuka ca 20 minuter.

Häll tärningarna med vätskan i matberedaren och kör den slät.

Klicka lite crème fraiche i soppan före serveringen.


Torsdag:

Citronfisk:

Tina 400 g torskfilé och skär dem i portionsbitar.

Lägg dem i en ugnssäker form.

Strö över 1 tsk salt.

Blanda 2 dl lätt crème fraiche med ½ dl mjölk, 1 msk hummerfond, rivet skal av ½ citron och ½ tsk timjan.

Häll såsen över fisken och tillaga rätten i 200 graders varm ugn tills fiskköttet är vitt och fast, ca 20 minuter.

Servera med pressad potatis.


Fredag:

Lövbiff med svamppytt:

Skölj och skiva ca 200 g champinjoner, skala och hacka 1 gul lök.

Skala 8 medelstora potatisar och skär dem i små tärningar.

Stek svamp, lök och potatis i ca 2 msk smör på svag värme till potatisen blivit mjuk.

Rör om under tiden.

Öka värmen mot slutet så potatisen får fin färg, salta och peppra.

Stek ca 600 g lövbiff i smör ca 2 minuter på varje sida.

Salta och peppra och servera med pytten.


Lördag:

Ruts räkgratäng.


Söndag:

Currykyckling från Indien.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards