Alla inlägg under augusti 2020
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 dl quinoa
½ buljongtärning
250 g frysta sojabönor, tinade
50 g ärtskott
2 morötter, hyvlade
2 nektariner, i tunna klyftor
1 dl hackad mynta
½ citron, finrivet skal och saft
2 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Stekta ägg:
4 ägg
1 msk olivolja
Salt
Svartpeppar
Gör så här:
Koka quinoa med buljongtärningen enligt anvisningen på förpackningen.
Låt svalna något.
Blanda quinoan med resten av ingredienserna till salladen, smaka av med salt och peppar.
Stek äggen i olja, salta och peppra.
Servera salladen med de stekta äggen.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 morötter
2½ dl grekisk yoghurt
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 tsk olivolja
Salt
Malen svartpeppar
Färsk oregano
Gör så här:
Skala och riv morötterna grovt på ett rivjärn.
Blanda morötterna med yoghurt, vitlök och olivolja.
Smaka av med salt och malen svartpeppar.
Garnera med färsk oregano.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, tills de fått fin färg
Ingredienser:
450 g kungskrabba, orensad
½ klyfta vitlök
1 dl crème fraiche
1 msk konjak
½ tsk tomatpuré
Paprikapulver, efter smak
Vitpeppar, efter smak
Stänk tabasco, kan uteslutas
1 msk dill, hackad
1 msk hackad färsk koriander, kan uteslutas
1/4 lime, zest
1-2 tsk limesaft
4 skivor vitt formbröd
1½ dl finriven parmesan eller västerbottensost
4 tsk ströbröd
Avokadosallad:
1 avokado, i skivor
2 salladslökar, tunt skivade
8 körsbärstomater, klyftade
1 selleristjälk, tunt skivad
1 dl löst packade korianderblad
Dressing:
½ lime, saften
1 msk neutral matolja
3/4 lime, zest
Salt efter smak
Vitpeppar, efter smak
Till servering:
Dillkvistar eller färsk koriander
Gör så här:
Sätt ugnen på grill, 200 grader.
Blanda ihop alla ingredienser till salladen utom avokado och koriander.
Häll på dressingen strax innan servering.
Rensa krabban.
Gnid en stekpanna eller kastrull med vitlöksklyftan.
Lägg i crème fraiche, konjak, tomatpuré och torra kryddor och koka upp.
Koka ihop något.
Lägg i krabban och örtkryddorna och låt det bli genomvarmt.
Smaka av med lime.
Hit kan du förbereda.
Kantskär brödet och skär skivorna i trekanter.
Lägg på krabbstuvning på trekanterna och toppa med riven ost och ströbröd.
Grädda toasterna högt upp i ugnen i några minuter tills de får fin färg.
Lägg upp sallad på tallrikar tillsammans med avokado och koriander och arrangera två krabbtoaster på varje tallrik.
Dekorera med dill eller koriander.
Servera genast.
Tips!
Det går också bra att lägga stuvningen i krustader och grilla, eller i kokotter för den som inte tål vetemjöl.
Uteslut då även ströbröd.
Antal: 20 stycken
Jäsning: 30 min + 30 min
Ugn: 225 grader, ca 15 min
Ingredienser:
5 dl vatten
2 msk potatismjöl
50 g jäst
2 dl Fibrex
3 msk Brödsirap
1 tsk salt
cirka 1 liter Manitoba Cream vetemjöl
potatismjöl
Gör så här:
Blanda vatten och potatismjöl i en kastrull och koka upp.
Låt svalna till 37 °C.
Smula jästen i en skål, häll på degvätskan.
Rör tills jästen löst sig.
Tillsätt fibrex, brödsirap och salt.
Arbeta in mjöl tills degen släpper skålens kanter.
Jäs under bakduk i 30 minuter.
Arbeta degen smidig på mjölat bakbord.
Forma degen till en rulle och dela i 20 lika stora bitar.
Doppa ena sidan av bullen i potatismjöl och lägg med mjölsidan upp på en plåt med bakplåts papper.
Låt jäsa i 30 minuter.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225 °C i cirka 15 minuter.
Låt svalna på galler utan bakduk.
Ingredienser:
2 dl matlagningsyoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
Olivolja
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda alla ingredienser och låt stå kallt tills serveringen.
Ingredienser:
½ kg gröna tomater
½ kg äpplen
700 g socker
1 citron
1 vaniljstång
2 dl vatten
Gör så här:
Tärna tomater och äpplen i små bitar, låt dra med sockret och saften från en citron.
Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg i både frön och resten av vaniljstången.
Låt blandningen stå i kylskåp i 2 dagar.
Tillsätt 2 dl vatten och koka blandningen till fastare konsistens.
Häll upp marmeladen på rengjorda, helst varma, glasburkar.
Skruva på locken, låt svalna och förvara i kylskåp.
Antal: 2-3 glas
Ingredienser:
5 dl tomatjuice
2-3 droppar tabasco
Örtsalt
2 tsk citronsaft
2-3 selleristjälkar
Gör så här:
Mixa tomatjuicen och smaka av med kryddor och citronsaft.
Servera med en selleristjälk.
Antal: ca 55 bitar
Ingredienser:
3,5 dl strösocker
1 dl vit sirap
50 g smör
250 g salta rostade jordnötter
200 g mörk choklad
1 nypa salt
1 dl riven kokos eller 2 dl kokosflakes
Gör så här:
Smält strösocker och sirap.
Tillsätt smör skuret i tärningar.
Koka upp och låt koka samman till en kolaaktig smet i ca 10-15 minuter (beroende på hur stor kastrull du har, är den vidare går det snabbare än om du kokar kolan i en kastrull med mindre diameter).
Gör gärna ett kulprov för att kontrollera om kolan är klar.
Förbered en bakplåt med bakplåtspapper.
Pensla bakplåtspappret med matolja.
Vänd ner jordnötterna i kolan och bred ut den på plåten.
Låt stelna.
Rosta kokosen i en torr stekpanna på medelvärme.
Hacka chokladen och smält den i ett vattenbad.
Rör ner en nypa salt och pensla chokladen över kolan.
Fördela kokosen över och låt stelna.
Skär godiset i mindre bitar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|