Alla inlägg under augusti 2020
Ingredienser:
200 g vetemjöl
300 g vatten
10 g salt
10 g strösocker
2 äggulor, (40 g)
20 g smör, smält
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till en klumpfri deg.
Låt stå ca 30-60 minuter.
Värm frityrolja till 180 grader.
Lägg i krustadjärnet i den varma oljan ett par minuter.
Doppa sedan det varma järnet i smeten, lägg ner det i den varma oljan och fritera tills krustaden är gyllenbrun.
Låt rinna av på lite papper.
Antal: 4 portioner
Ugn: 175 grader, ca 30 minuter
Ingredienser:
2 msk olivolja
4 vitlökshuvuden
1 gul lök
1 msk smör
2 dl brödsmulor
2 dl skållad mandel
2 liter kyckling- eller grönsaksbuljong
Salt
Peppar
Ärtskott
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smörj en ugnsfast form med 1 msk av olivoljan.
Skär vitkålshuvudena i två delar tvärs över klyftorna och lägg dem med den skurna sidan nedåt i formen.
Ställ in formen i ugnen i ca 30 minuter.
Skala och hacka löken.
Fräs den försiktigt i 1 msk olja och smör över låg värme i ca 30 minuter eller tills löken är mjuk och genomskinlig.
Ta ut vitlöken ur ugnen och låt svalna.
Rosta brödsmulorna och mandeln var för sig i ugnen eller i en stekpanna.
Koka upp buljongen i en kastrull.
Pressa försiktigt vitlöken ur skalet.
Mixa den tillsammans med löken, mandeln och brödsmulorna i matberedare.
Häll i lite av buljongen och kör till en slät massa.
Häll sedan blandningen i kastrullen med buljongen och koka upp.
Smaka av med salt och peppar.
Garnera soppan med exempelvis ärtskott vid serveringen.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
500 g betor (polka-, gul- eller rödbetor)
3 cm färsk ingefära
3/4 dl ättikssprit (12%)
1½ dl strösocker
2 1/4 dl vatten
Gör så här:
Skala och skär betorna i tunna skivor, gärna med en mandolin.
Skala och skiva ingefäran tunt.
Koka upp ättika, socker, vatten och ingefära i en kastrull.
Låt svalna.
Fyll glasburkar med skivade betor.
Häll över den kalla lagen tills det täcker.
Låt stå minst 2 timmar före servering.
Antal: 2 burkar
Ingredienser:
1 kg gröna äpplen, Transparent Blanche
3 msk vatten
2 dl strösocker
½ vaniljstång
Gör så här:
Skölj äpplena och ta bort skaften.
Dela dem i fyra delar.
Koka bitarna med skal och kärnhus i lite vatten tills de fallit sönder.
Passera genom en finmaskig sil tillbaka ner i grytan.
Tillsätt socker och en halv, snittad vaniljstång och koka moset tills det känns fast.
Fyll rengjorda, steriliserade, burkar med äppelmos, förslut väl och låt burkarna svalna upp och ner, så häller de bättre.
Vanilj ger en extra mild och fin smak på moset.
Välj gärna Tahitivanilj som passar bättre till frukt än bourbonvanilj, som blir godast i vaniljsås, glass och kakor.
Mängd: ca 1 liter
Ingredienser:
5-6 cm tunt skivad ingefära
1 liter vatten
1 citron
½ dl konc. äpplejuice
3-4 msk honung
Gör så här:
Koka ingefäran i vattnet ca 15 minuter och låt svalna på avstängd platta tills drycken är ljummen.
Sila bort ingefäran.
Skiva citronen.
Rör ner citron och äpplejuice och smaka av med honung.
Låt drycken stå och dra en stund.
Tips!
Lägg gärna en kvist mynta eller citronmeliss i ingefärsdrickan.
En härlig törstsläckare som är lika god kall som ljummen.
Ingredienser:
2 dl rumstempererat vatten
200 g fint eller grovt rågmjöl eller fullkornsvetemjöl
100 g rivet äpple utan skal (kan ersättas med 5 g jäst)
Gör så här:
Blanda ingredienserna så att du får en tjock gröt.
Låt stå i 2-4 dagar i en tättslutande glasburk tills blandningen börjar bubbla.
Rör om morgon och kväll.
Det blir ca 300 g surdeg om du använder den direkt efter den första matningen.
När blandningen börjar bubbla tillsätter du 1 dl vatten och 100 g rågmjöl.
Om du låter surdegen stå i kylen ska du "mata" den en gång i veckan med 1 dl vatten och 100 g rågmjöl.
Om du låter den stå i rumstemperatur ska du mata den på samma sätt varje dag.
Har du för mycket surdeg kan du frysa in den i 1dl-förpackningar och ta fram surdegen dagen innan du ska baka.
Blanda 2 dl surdeg med 2 dl vatten och 200 g rågmjöl.
Låt det stå till dagen därpå och använd den i bakningen, eller så kan du mata den för att få mer surdeg.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ urkärnad och finhackad röd chilifrukt
Ca 2 msk raps- eller solrosolja
3 burkar hela skalade tomater à 400 g
2 msk tomatpuré
8 dl höns- eller grönsaksbuljong
20 torkade aprikoser
1 dl crème fraiche samt extra till garnering
Salt
Peppar
Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlöken och fräs i olja tillsammans med chili i en kastrull några minuter.
Tillsätt tomater, tomatpuré, buljong och aprikoser och låt puttra i ca 15 minuter.
Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer.
Häll tillbaka den i kastrullen och tillsätt crème fraiche.
Värm soppan och späd med lite buljong om så önskas.
Smaka av med salt och peppar.
Servera gärna soppan med en klick crème fraiche.
Antal: 1 portion
Ingredienser:
2 dl sojamjölk eller mandelmjölk
20 g proteinpulver, osötat
1 msk linfrömjöl (enklast att mala själv i matberedare)
Tillsätt ett par msk frysta eller färska hallon
Gör så här:
Blanda allt i mixer eller matberedare.
Servera med hallon.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|