Alla inlägg under augusti 2020

Av Maria - 23 augusti 2020 16:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, 20 minuter


Ingredienser:

3 dl mellangrädde

1 dl chilisås

1 dl jordnötter

grillad kyckling

ca 140 g bacon

bananer

 

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Ta bort skinn och ben från din grillade kyckling.

Skär kycklingköttet i mindre bitar.

Skala och dela bananerna på längden.

Lägg kycklingköttet i en ugnssäker form.

Lägg banan ovanpå.

Vispa grädden.

Rör ihop grädde och chilisås och bred det över.

Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter.

Strimla under tiden bacon och stek det knaprigt i en stekpanna.

Lägg upp på hushållspapper för att rinna av.

Tag ut kycklingen och strö över bacon och jordnötter.

Av Maria - 23 augusti 2020 13:59

Antal: 4 personer

Ugn: 225-250 grader, ca 10 minuter


Ingredienser:
8 smala tunnskaliga ljusa paprikor

300 g halloumiost i stavar

Salt

Peppar

½ dl olivolja

½ tsk paprikapulver

En nypa chiliflagor


Gör så här:
Sätt ugnen på 225-250 grader.

Skär av toppen på paprikorna, kärna ur dem och stoppa in oststavar som saltats och pepprats lätt.

Lägg på ett ugnsfast fat.

Värm oljan i en liten kastrull, rör i paprikapulver och chiliflagor och häll den heta paprikaoljan över paprikorna.

Sätt in fatet mitt i ugnen ca 10 minuter tills osten smält och paprikorna mjuknat.

Servera med bröd som en liten förrätt eller på ett bord med flera mezerätter.

Av Maria - 23 augusti 2020 09:14

Antal: 2 glas


Ingredienser:

En bit (½-1 cm) skalad och skivad ingefära

1 äpple

En halv melon, t.ex honungsmelon

2 tsk torkad spirulina, korngräs eller Ledins hälsodryck

Vatten


Gör så här:
Skala, ansa och skär äpple och melon i bitar.

Mixa frukten tillsammans med ingefära och grönt pulver.

Späd med vatten till önskad konsistens.


Tips!

Använd gärna färska gröna blad, som nässlor och nate samt ett par stjälkar späd åkerfräken.

Mixa först de gröna bladen med vatten och sila sedan.

Mixa sedan den silade vätskan med ovanstående frukter.

Av Maria - 23 augusti 2020 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

1 romansalladshuvud eller en kruka sallad

1 citron

1 tsk honung

2 dl gräddfil

16 kokta färskpotatisar

50 g lagrad ost, t.ex svecia

2 msk rostade solrosfrön

Rapsolja till grillningen

Salt

Vitpeppar

Trägrillspett

1 gemsallad eller buffésallad

5 frisésalladsblad


Gör så här:

Riv salladen och skölj den i kallt vatten så att den blir krispig.
Skölj citronen ordentligt i ljummet vatten.
Riv skalet, pressa ut juicen och blanda med honungen.
Vänd ner gräddfilen och smaka av med ½ tsk salt 1 krm vitpeppar.


Halvera potatisarna och pensla dem ca 2 msk rapsolja.
Trä på spett och grilla dem på en medelvarm grill i ca 4 minuter/sida.
Lägg upp salladen på tallrikar.


Riv osten grovt och strö den över salladen tillsammans med rostade solrosfrön.
Lägg de grillade potatisspetten på salladen.
Ringla över dressingen och strö över flingsalt.


Servera gärna med grillad kyckling, lax eller quorn.

Av Maria - 23 augusti 2020 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

100 g  fast tofu
4 msk  äggfri majonnäs
3 msk  yoghurt, t ex sojayoghurt
1 msk  finhackad dill
Citronsaft
½ dl  röd tångkaviar
Salt
Vitpeppar
Dillkvist
4  rostade brödskivor

 

Gör så här:

Smula ner tofu i en skål. 

Rör ner majonnäs, sojayoghurt, finhackad dill, citronsaft efter smak och 1 msk tångkaviar. 
Smaka av med salt och vitpeppar.
 
Fördela röran på de rostade brödskivorna.

Toppa med resterande tångkaviar samt dillkvistar. 

Av Maria - 22 augusti 2020 16:45

Ingredienser:

1 kg körsbär

2 dl vatten

500-800 g (6-9 dl) socker

1 kryddmått natriumbensoat per kg färdig sylt


Gör så här:

Rensa, skölj och kärna ur bären.

Koka vatten och socker till en klar och simmig sockerlag.

Skumma lagen om det behövs.

Lägg i bären och låt sylten koka ca 15 minuter eller tills bären är fyllda med lag.

Skaka grytan då och då.

Dra av grytan från värmen.

Skumma sylten väl.

Tillsätt natriumbensoat utrört i lite sylt.

Ös upp sylten på varma burkar.

Paraffinera och bind över burkarna.

Av Maria - 22 augusti 2020 14:00

Antal: 4 portioner

Ugn: 225 grader, ca 20 minuter


Ingredienser:
4 filodegsplattor

25 g smält smör till pensling

3 burkar tonfisk i vatten

1 liten gul lök

1 vitlöksklyfta

3-4 msk kapris

Salt

Svartpeppar

1 tsk harissa eller torkade chiliflagor

4 äggulor

Olja till pensling


Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader.

Lägg ut 1 filodegsplatta, pensla den med smält smör och lägg på ytterligare en platta.

Gör samma sak med de övriga 2 plattorna.

Skär varje dubbel platta tvärs över i 2 halvor.

Låt tonfisken rinna av väl i en skål och blanda den med finhackad gul lök, vitlök, kapris och kryddor.

Fördela tonfiskmassan på fyrkanterna på en halvan.

Pensla kanterna med vatten.

Gör en fördjupning i mitten av tonfiskmassan.

Dela äggen i gulor och vitor och häll försiktigt ner en äggula i varje grop.

Vik över filodegen och pressa till kanterna.

Lägg rullarna på bakplåtspapper, pensla med olja och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.



Tips!

Man också göra briques av mycket tunna pannkakor, som viks ihop runt fyllningen och hastigt friteras i het olja.

Lökfräst spenat och tonfisk är också en god fyllning.

Av Maria - 22 augusti 2020 09:15

Antal: 3 glas


Ingredienser:
1 dl skivade jordgubbar

2 dl mild yoghurt

3 dl vatten

2 msk honung

½ tsk rosenvatten


Gör så här:
Kör alla ingredienser i mixern tills drycken är slät och skummig.

Servera väl kyld.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards