Alla inlägg under augusti 2020

Av Maria - 22 augusti 2020 08:00

Antal: ca 40 klubbor


Ingredienser:

2 dl socker

2 dl grädde

2 dl mörk sirap

6 msk kakao

Bakplåtspapper

Kartongbit

Träpinnar (går bra med grillpinnar)


Gör så här:

Klipp bakplåtspapper i småbitar, ca 5*10 cm.

Rulla ihop till små strutar.

Klipp små hål, ca 1½ cm i diametern i en kartongbit och använd som ställning till pappersstrutarna.

Kapa grillpinnar i 10 cm långa klubbskaft.

Koka samman ingredienserna ca 45-50 minuter.

Rör då och då.

Droppa lite kola i kallt vatten, när den kan rullas till en fast boll är den klar.

Lägg kartongbiten så att den vilar på 4 glas, ett i varje hörna.

Sätt ner pappersstrutarna i ställningen och ös upp kolasmeten däri.

Låt stelna något innan pinnarna sticks ner.

Förvara klubborna stående i kylskåp.

Godis · Jul
Av Maria - 22 augusti 2020 06:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, grader mellan 68-72 + 225 grader, några minuter


Ingredienser:

1  lammsadel à ca 1,3 kg (inklusive ben)
½ tsk  salt
Svartpeppar, efter smak
½ dl  persilja, finhackad
1  citron, riven zest
1 klyfta  vitlök, finhackad
2 msk  finhackad timjan och/eller rosmarin
Matolja till stekning

 

Portvinssås:
 dl  rött vin
1 dl  rött portvin (kan ersättas med halvtorr/torr sherry, madeira eller marsala)
2 dl  lamm- eller kalvbuljong, gärna gjord på riktig fond
1  lagerblad
1  rosmarinkvist
5 kvistar  timjan
1  schalottenlök, grovhackad
5  svartpepparkorn
1 tsk  maizena utrörd i lite kallt vatten – om du använder flaskfond eller buljongtärning)
75 g  smör
Salt efter smak

Svartpeppar efter smak


Getostduchesse:
12  medelstora mjöliga potatisar
100 g  smör
4  äggulor
125 g  chèvreost
½ krm  malen koriander
Salt efter smak

Vitpeppar efter smak

 

Stekt zucchini:
1  liten zucchini
1 klyfta  vitlök
1 msk  olivolja
1 msk  smör
2 tsk  citronsaft
2 msk  persilja, hackad
Salt efter smak

Svartpeppar efter smak

 

Gör så här:

Lammet:

Sätt ugnen på 150 grader.

Skär ett rutmönster i svålen på ovansidan av lammsadeln och gnid in den med salt, peppar, vitlök, citron och örtkryddor.

Salta och krydda runtom. 
Hetta upp matolja i en stekpanna och bryn lammsadeln på köttsidan så att den får fin stekyta.

Lägg den i en ugnssäker form och stick in en stektermometer i den tjockaste delen av ytterfilén. 
Stek lammsadeln i ugnen tills innertemperaturen är 62 (genomrosa) 68 (lite rosa) eller 72 (genomstekt).


Ta ut lammsadeln och täck med folie. Låt vila i 20 minuter. 


Vid servering, skär ut filéerna på båda sidor med en flexibel filékniv (ytterfiléerna är de större på svålsidan, innerfiléerna de mindre på köttsidan), skär i sneda, 2 cm tjocka skivor tvärs mot köttfibrerna och lägg tillbaka på benet.


Om du vill kan du sedan ställa in hela lammsadeln i het ugn (225 grader) i 2-3 minuter så att köttet är varmt vid servering men se upp så att köttet inte blir för stekt! 


Portvinssås:

Koka upp vin, portvin, buljong, lök, örtkryddor och pepparkorn i en kastrull och låt sjuda tills såsen reducerats till hälften.

Sila av och häll tillbaka i kastrullen.

Har du använt hemkokt fond behöver du antagligen inte reda såsen (för då reds den av gelatinet i fonden), annars reder du med en smula maizena och kokar upp såsen. 
Strax före servering värmer du upp såsen och vispar i smöret lite i taget.

Smaka av med salt och peppar och servera i en varm såssnipa. 


Getostduchesse:

Sätt ugnen på 225 grader.

Smält smöret.

Skala och skär potatisen i mindre bitar.

Koka den mjuk, häll av och låt den ånga av sig.

Pressa genom en potatispress tillsammans med chèvren. 

Blanda den pressade potatisen med äggulor, smält smör och koriander.

Smaka av med salt och peppar.

Lägg potatismoset i en spritspåse med tyll och spritsa ut snygga toppar på en smord plåt.

Grädda potatistopparna i några minuter så att de får vacker gyllenbrun yta.


Zucchini:

Skär zucchinin i halvmånar och stek den hastigt på medelhög värme i smör och olivolja tillsammans med en krossad vitlöksklyfta.

När zucchinin precis mjuknat och fått lite färg är den klar.

Kasta bort vitlöksklyftan.

Salta och peppra zucchinin, krydda med citron och hackad persilja.

Servera genast. 


Servering: 
Servera lammsadeln på benet och tillbehören på varma fat.

Varma tallrikar förhöjer upplevelsen och är en uppskattad omtanke om gästerna.

Servera varje gäst av både ytterfilén och den möra innerfilén.

Av Maria - 21 augusti 2020 16:45

Antal: 1 plåtstort bröd

Ugn: 200 grader, ca 30 minuter


Ingredienser:

2 dl vetemjöl (ca 120 g)

1 dl hela linfrön

1 dl sesamfrön

1 dl melonkärnor eller solroskärnor

½ tsk salt

2 dl vatten, kallt

½ tsk kumminfrön

½ tsk flingsalt


Gör så här:
Blanda mjöl, linfrön, sesamfrön, melonkärnor och salt med vatten.

Bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper.

Hjälp ev. till med en blöt slickepott.

Strö över kummin och flingsalt, tryck till lätt.

Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter.

Kontrollera så att det inte blir bränt.

Låt svalna och bryt brödet i mindre bitar.

Av Maria - 21 augusti 2020 14:15

Antal: 4 personer


Ingredienser:

4-6 vitlöksklyftor

Salt

2 fasta äpplen

1 dl olivolja

Ev. 1-2 äggulor


Gör så här:

Kör vitlöksklyftor och lite salt i matberedare till en massa.

Skala och kärna ur ett par fasta goda äpplen, koka dem hastigt och kör dem tillsammans med vitlöksmassan.

Häll olja i matarröret medan maskinen går och kör till en skummig sås.

Tillsätt eventuellt en äggula för en riktigt krämig äppelvitlökssås.

Av Maria - 21 augusti 2020 09:52

Antal: 1 stort glas


Ingredienser:
½ mogen melon, tex honungsmelon

1 dl hallon

1 dl sojamjölk eller vanlig mjölk


Gör så här:

Gröp ur melonköttet och mixa alla ingredienser.


Tips!

Byt ut hallonen mot jordgubbar.

Av Maria - 21 augusti 2020 08:00

Ingredienser:

1 kg syrliga äpplen

2½ dl vit sirap (eller strösocker eller ljust muscavadoråsocker)


Gör så här:

Skala och skär äpplena i klyftor.
Lägg dem i en mikrosäker glasskål.
Häll på sirapen/strösocker/muscavadoråsocker och täck med ett papper.
Koka på 6-700 W i 6 minuter.
Rör om och koka i ytterligare 6 minuter, nu på 500 W.
Rör om tills det är mos.
Häll upp på varma väl rengjorda burkar och förvara dem svalt.


Smaksätt gärna äppelmoset före serveringen med lite kanel eller timjan.

Citron och vanilj passar också bra, eller rör ner lite russin eller riven pepparrot.

Börja med att smaka dig fram.

Av Maria - 21 augusti 2020 06:15

Ingredienser:

40 ml  Havana
10 ml  White Cacao likör
30 ml  Färskpressad limejuice
20 ml  Sockerlag

 

Gör så här:

Skaka alla ingredienser och sila upp i snyggt glas på fot. 

Av Maria - 20 augusti 2020 17:10

Antal: 1 bröd

Jäsning: 4 timmar + ca 2 timmar

Ugn: 300 grader, 10 minuter + 30 minuter i stängd ugn


Ingredienser:
10 g jäst

3 dl ljummet vatten

1 rågad tsk salt

1½ dl (90 g) grahamsmjöl

7 dl (420 g) vetemjöl


Gör så här:
Rör ut jästen i det ljumma vattnet.

Tillsätt saltet.

Arbeta in mjölet till en jämn och smidig deg.

Den ska vara ganska fast.

Täck över degen och låt den jäsa 4 timmar i rumstemperatur.


Man kan också kalljäsa degen. 

Gör i ordning den på kvällen, täck den med plast och låt den ligga svalt över natten.

Baka ut följande morgon.


Platta ut degen med knuten hand till ett avlångt, platt band och rulla ihop som en rulltårta.

Foga ihop ändarna så att en krans bildas.

Lägg på smord plåt och låt jäsa ca 2 timmar.


Skåra med rakblad.

Grädda i 300 graders ugnsvärme 10 minuter.


Ta ut brödet och pensla med vatten.

Stäng av ugnen och låt brödet eftergrädda ca 30 minuter.

Skorpan blir då knaprig.

Isolera undervärmen med en extra plåt under.

Förvara inte brödet i plastpåsar eller burkar, det gör att skorpan mjuknar.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards