Alla inlägg under augusti 2020
Antal: 1 stort glas
Ingredienser:
2 tomater
½ röd paprika
1-2 spansk pepparfrukt
Ca ½ dl vatten
Gör så här:
Ansa och skär grönsaksfrukterna i bitar.
Mixa dem och späd med vatten.
Antal: 2 stycken
Jäsning: 30-40 min + 20 min
Ugn: 200 grader, ca 40 min
Ingredienser:
1½ dl vetekross
2-3 dl vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
½ dl Brödsirap
½ msk salt
1 ägg
1 dl Fibrex
ca 14 dl vetemjöl
Gör så här:
Koka vetekrosset mjukt i vattnet.
Häll bort överflödigt vatten och låt svalna.
Smula jästen i en bunke.
Häll över det ljumma vattnet och rör om.
Tillsätt oljan, brödsirapen, saltet, ägget och Fibrex-flingorna.
Tillsätt vetemjölet, lite i sänder, tills degen släpper bunkens kanter.
Låt jäsa i 30-40 minuter.
Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank och smidig.
Den får inte ha några sprickor.
Dela degen i 2 delar och forma till limpor.
Lägg dessa i smorda 1½ l formar.
Låt jäsa i 20 minuter.
Sätt ugnen på 200 °C.
Grädda formbröden på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter.
Pensla de färdiga bröden med vatten.
Antal: 4 Portioner
Ingredienser:
3½ dl couscous
2 msk sweet chilisås
1 dl matyoghurt
2 påsar späd bladspenat (á 150 g)
2 knipplökar
½ dl russin
1 ask körsbärstomater (á 250 g)
1 paket halloumiost (á 250 g)
Gör så här:
Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen.
Rör ihop sweet chilisås med yoghurt.
Smaka av med salt och peppar.
Skölj spenaten i kallt vatten.
Skiva löken.
Skär tomaterna i två delar.
Blanda den varma couscousen med grönsakerna och russinen.
Lägg upp i skål.
Ringla yoghurten över.
Skär halloumin i skivor och grilla eller stek den på båda sidor.
Lägg den på salladen och servera.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
4 bitar á 70 g oxfilé
2 dl crème fraiche
2 msk wasabi
1 tsk honung
Salt
10 rädisor
1 ask smörgåskrasse
Olivolja
Gör så här:
Välj ett bra kött i affären eller hos slaktaren.
Lägg en köttbit i plast, t. ex. mellan två bitar plastfilm.
Banka sedan ut köttet med en stekpanna så det är helt platt, ca 2 millimeter tjockt.
Lägg varje köttbit på varsin tallrik, smörj in ena sidan av det utbankade köttet med olivolja, lägg det sedan med den smorda sidan nedåt.
Detta gör att köttet inte fastnar.
Skär mycket tunna slantar av rädisorna och klipp ner krassen.
Blanda honung med crème fraiche och wasabi till en fin röra, smaka av med salt.
Styrkan på krämen bestämmer du själv genom mängden wasabi.
Klicka ut wasabikrämen på varje köttbit, toppa med krasse och rädisor.
Färdigt att servera!
Ingredienser:
2 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 msk fransk senap
1 msk finhackade färska salviablad
Salt
Peppar
Gör så här:
Blanda och ställ kallt till servering.
Antal: 2 glas
Ingredienser:
1 stor söt apelsin
½ mogen banan
En bit (½-1 cm) skalad och skivad ingefära
Ca 1½ dl mjölk, soja- eller havremjölk eller mild yoghurt
Ev. kanel
Gör så här:
Skär bort skalet på apelsinen.
Det gör inget om det är lite kavar av det vita.
Skär apelsinen bitar och ta bort ev. kärnor.
Mixa apelsinbitar, skalad banan, ingefära och sojamjölk eller yoghurt i mixer.
Häll upp drycken i glas och strö ev. över kanel.
Tips!
Mixa med en liten bit av apelsinskalet, vilket ger god smak åt drycken.
Byt gärna ut bananen mot moget päron.
Antal: 30 stycken
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
100 g mörk choklad, från Ghana
125 g smör/margarin
1.25 dl råsocker
1.25 dl brun farin
1 st ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl salta jordnötter
2 msk jordnötssmör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Grovhacka chokladen.
Blanda smör och socker.
Tillsätt ägget och vispa till en porös smet.
Sikta ner mjöl och bakpulver.
Blanda i jordnötter, jordnötssmör och choklad.
Rör ihop till en deg.
Forma degen till en rulle och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.
Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i mitten av ugnen 15-20 minuter, tills de fått fin färg.
Låt dem kallna på galler.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
8 ägg
1 gul lök
Smör eller kokosfett att steka i
500 g broccoli
3 dl vatten
2 dl vispgrädde/crème fraiche/kokosmjölk
½ kruka basilika
1-2 tsk örtkrydda
2 msk pressad citron
Salt
Peppar
Gör så här:
Koka äggen ca 7 minuter.
Hacka löken och fräs i smör eller kokosfett i en kastrull.
Dela broccolin i buketter och skala stammen och skär den i tunna skivor.
Lägg ner broccolin i kastrullen och häll på vatten.
Koka broccolin mjuk.
Tillsätt vispgrädde/crème fraiche/kokosmjölk och basilika och mixa slätt.
Krydda med örtkrydda och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar och servera soppan med ägghalvor.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|