Alla inlägg under augusti 2020

Av Maria - 20 augusti 2020 17:00

Antal: 1 stort glas


Ingredienser:
2 tomater

½ röd paprika

1-2 spansk pepparfrukt

Ca ½ dl vatten


Gör så här:

Ansa och skär grönsaksfrukterna i bitar.

Mixa dem och späd med vatten.

Av Maria - 20 augusti 2020 16:30

Antal: 2 stycken

Jäsning: 30-40 min + 20 min

Ugn: 200 grader, ca 40 min


Ingredienser:

1½ dl vetekross
2-3 dl vatten
50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 msk olja
½ dl Brödsirap
½ msk salt
1 ägg
1 dl Fibrex
ca 14 dl vetemjöl

 

Gör så här:

Koka vetekrosset mjukt i vattnet.

Häll bort överflödigt vatten och låt svalna.

Smula jästen i en bunke.

Häll över det ljumma vattnet och rör om.

Tillsätt oljan, brödsirapen, saltet, ägget och Fibrex-flingorna.

Tillsätt vetemjölet, lite i sänder, tills degen släpper bunkens kanter.

Låt jäsa i 30-40 minuter.


Ta upp degen på bakbordet och knåda den blank och smidig.

Den får inte ha några sprickor.

Dela degen i 2 delar och forma till limpor.

Lägg dessa i smorda 1½ l formar.

Låt jäsa i 20 minuter.


Sätt ugnen på 200 °C.

Grädda formbröden på nedersta falsen i ugnen i ca 40 minuter.

Pensla de färdiga bröden med vatten. 

Av Maria - 20 augusti 2020 08:00

Antal: 4 Portioner


Ingredienser:

3½ dl couscous

2 msk sweet chilisås

1 dl matyoghurt

2 påsar späd bladspenat (á 150 g)

2 knipplökar

½ dl russin

1 ask körsbärstomater (á 250 g)

1 paket halloumiost (á 250 g)


Gör så här:

Koka couscousen enligt anvisning på förpackningen.


Rör ihop sweet chilisås med yoghurt.
Smaka av med salt och peppar.


Skölj spenaten i kallt vatten.
Skiva löken.
Skär tomaterna i två delar.
Blanda den varma couscousen med grönsakerna och russinen.
Lägg upp i skål.

Ringla yoghurten över.


Skär halloumin i skivor och grilla eller stek den på båda sidor.


Lägg den på salladen och servera.

Av Maria - 20 augusti 2020 06:15

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

4 bitar á 70 g  oxfilé
2 dl  crème fraiche
2 msk  wasabi
1 tsk  honung
Salt
10  rädisor
1 ask  smörgåskrasse
Olivolja

 

Gör så här:

Välj ett bra kött i affären eller hos slaktaren. 
Lägg en köttbit i plast, t. ex. mellan två bitar plastfilm.

Banka sedan ut köttet med en stekpanna så det är helt platt, ca 2 millimeter tjockt.
Lägg varje köttbit på varsin tallrik, smörj in ena sidan av det utbankade köttet med olivolja, lägg det sedan med den smorda sidan nedåt.

Detta gör att köttet inte fastnar.
Skär mycket tunna slantar av rädisorna och klipp ner krassen.
Blanda honung med crème fraiche och wasabi till en fin röra, smaka av med salt.

Styrkan på krämen bestämmer du själv genom mängden wasabi.
Klicka ut wasabikrämen på varje köttbit, toppa med krasse och rädisor.

Färdigt att servera! 

Av Maria - 19 augusti 2020 16:30

Ingredienser:

2 dl crème fraiche

1/2 dl majonnäs

1 msk fransk senap

1 msk finhackade färska salviablad

Salt

Peppar


Gör så här:

Blanda och ställ kallt till servering.

Av Maria - 19 augusti 2020 11:59

Antal: 2 glas


Ingredienser:

1 stor söt apelsin

½ mogen banan

En bit (½-1 cm) skalad och skivad ingefära

Ca 1½ dl mjölk, soja- eller havremjölk eller mild yoghurt

Ev. kanel


Gör så här:

Skär bort skalet på apelsinen.

Det gör inget om det är lite kavar av det vita.

Skär apelsinen  bitar och ta bort ev. kärnor.

Mixa apelsinbitar, skalad banan, ingefära och sojamjölk eller yoghurt i mixer.

Häll upp drycken i glas och strö ev. över kanel.


Tips!

Mixa med en liten bit av apelsinskalet, vilket ger god smak åt drycken.

Byt gärna ut bananen mot moget päron.

Av Maria - 19 augusti 2020 10:28

Antal: 30 stycken

Ugn: 175 grader, 15-20 minuter


Ingredienser:

100 g mörk choklad, från Ghana
125 g smör/margarin
1.25 dl råsocker
1.25 dl brun farin
1 st ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl salta jordnötter
2 msk jordnötssmör


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Grovhacka chokladen.
Blanda smör och socker.

Tillsätt ägget och vispa till en porös smet.
Sikta ner mjöl och bakpulver.

Blanda i jordnötter, jordnötssmör och choklad.

Rör ihop till en deg.

Forma degen till en rulle och skär den i ca 2 cm tjocka skivor.

Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda kakorna i mitten av ugnen 15-20 minuter, tills de fått fin färg.

Låt dem kallna på galler.

Av Maria - 19 augusti 2020 08:00

Antal: 4 portioner


Ingredienser:

8 ägg

1 gul lök

Smör eller kokosfett att steka i

500 g broccoli

3 dl vatten

2 dl vispgrädde/crème fraiche/kokosmjölk

½ kruka basilika

1-2 tsk örtkrydda

2 msk pressad citron

Salt

Peppar


Gör så här:

Koka äggen ca 7 minuter.

Hacka löken och fräs i smör eller kokosfett i en kastrull.

Dela broccolin i buketter och skala stammen och skär den i tunna skivor.

Lägg ner broccolin i kastrullen och häll på vatten.

Koka broccolin mjuk.

Tillsätt vispgrädde/crème fraiche/kokosmjölk och basilika och mixa slätt.

Krydda med örtkrydda och citronsaft.

Smaka av med salt och peppar och servera soppan med ägghalvor.

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Augusti 2020 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards