Direktlänk till inlägg 23 januari 2021
Antal: 10 portioner
Ugn: 100 grader, 1½-2 timmar
Ingredienser:
Spröda marängbottnar, 2 st.
6 äggvitor
3 dl florsocker
Tårtan:
2 marängbottnar
5 dl vispgrädde
5 ägg, separerade vitor och gulor
2 msk strösocker
400 g Nutella
1 liter färska jordgubbar eller hallon
Gör så här:
Marängbottnar:
Sätt ugnen på 100°.
Vispa äggvitorna i en absolut ren bunke till ett fast skum (Var noga med att ingen gula kommer med äggvitorna!).
Tillsätt sedan florsockret lite i taget under kraftig vispning till en fast maräng du kan göra toppar av när du lyfter upp vispen.
Bred eller spritsa ut marängen till två rundlar på en bakplåtspappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen i 1,5-2 timmar.
Låt bottnarna svalna.
Tårtan:
Gör du egna marängbottnar så gör dem ungefär lika stora som din springform och använder du köpta marängbottnar välj en springform som har lika stor botten.
Vispa först äggvitorna tillsammans med 1 msk socker till fast vitt skum.
Vispa sedan äggulorna tillsammans med 1 msk strösocker vitt och pösigt.
Vispa till sist grädden till mjuka toppar.
Rör ihop den vispade grädden med äggulorna och sedan äggvitorna.
Värm Nutellan lite i micron eller i vattenbad så den blir aningen rinnande.
Ringla ned Nutellan i smeten och rör ihop slarvigt så att smeten blir marmorerad.
Vill du kunna ta loss hela glasstårtan från springformen, även botten så täck formen med plastfolie.
Lägg en marängbotten i botten på formen och häll över hälften av smeten.
Lägg på den andra marängbotten och täck med resten av smeten.
Täck med plastfolie och frys i minst 4 timmar.
Toppa tårtan med färska jordgubbar eller hallon.
Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (à 140 g)150 g feta...
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...
Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka. Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn. Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...
Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...
Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt. Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor. Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås. Aprikoskräm. Onsdag: Tortellini med brocc...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | |||
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | |||
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||
|