Direktlänk till inlägg 15 januari 2022
Mängd: 2 liter
Ingredienser:
1 stort huvud kinakål eller salladskål, ca 600 gram
1 dl grovt hushållssalt
4 salladslökar
2 morötter
15 gram gräslök
2 röda chilifrukter
½ rödlök
Kryddning:
3 msk finhackad vitlök
1 msk finhackad ingefära
1 dl koreanskt chilipulver gochugaru
3 msk koreansk fisksås aekjeot - anchovy sauce
1 msk koreansk sojasås ganjang
2 msk socker
Gör så här:
Skär bort en tunn bit av blomfästet.
Kålen ska sitta ihop.
Skölj och rensa bort fula delar från salladskålen.
Skär fyra snitt i botten så du kan dra isär kålen till fyra kvartsbitar.
Lägg på ett stort fat.
Gnid in salt mellan varje kålblad.
Ställ åt sidan i tre timmar.
Kryddning:
Skala och finhacka vitlök och ingefära.
Lägg i en skål.
Tillsätt chilipulver, fisksås, sojasås och socker.
Blanda ihop.
Skölj och strimla salladskål och gräslök grovt samt tillsätt till kryddblandningen.
Skala och skär morot i tunna stavar - julienne.
Tillsätt till kryddblandningen.
Skölj chili och dela den på längden.
Kärna ur och strimla den.
Tillsätt till kryddblandningen.
Skala och strimla rödlök.
Blanda och massera ihop kryddblandningen med grönsakerna.
Tips är att använda plasthandskar.
Skölj av kålen hastigt.
Lite salt får gärna vara kvar.
Nu finns två val till jäsningen - att behålla kålen i hela bitar eller hacka den grovt.
Hel variant:
Behåller du den i hela bitar så gnider du in kryddblandningen mellan varje blad.
Vik sedan ihop och rulla in bladen mot toppen till ett litet paket.
Placera tätt i en plastburk godkänd för livsmedel eller skål eller burk av keramik eller glas.
Hackad variant:
Enklast om man ej gör så mycket kimchi utan bara en sats som i detta recept är att strimla kålen grovt och sedan massera in kryddblandningen.
Lägg i en plastburk godkänd för livsmedel eller skål eller burk av keramik eller glas.
Efter ett tag börjar den hackade kimchin vätska sig och då tryckte jag ner den under ytan en gång om dagen.
Låt kimchin stå i rumstemperatur 20-25 grader i 5 dagar.
Lock ska vara på men inte helt tätt utan lite på glänt.
Ställ mörkt eller täck över med en kökshandduk.
Kimchin ska ej stå i direkt ljus.
Nu är kimchin klar att ätas.
Förvara den lufttät burk i kylen.
Låt gärna stå i kylen några dagar eller mer att mogna i smaken.
Kimchin håller i minst 6 månader.
Lägg gärna över kimchin i en finare syltburk av glas eller liknande.
Eller lägg upp i en liten skål eller portionsskålar till servering.
Har du jäst kålen i buntar så skär man upp den i grova bitar till servering.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|