Alla inlägg under januari 2022
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 vanlig gurka - slanggurka, 350-400 gram
2 krm salt
2 msk socker
1/2 krm vitpeppar
2 msk ättiksprit 12% eller 1 msk ättiksprit 24%
1/2 dl vatten eller sodavatten
2 msk hackad kruspersilja (eller dill om gurkan är till fiskrätt)
Gör så här:
Skölj gurkan. Gör ev. en mönster med en potatisskalare i skalet.
Skiva gurkan så tunt du kan med en mandolin, på rivjärn, med osthyvel eller skär med kniv.
Lägg gurkan i en skål och tillsätt salt.
Vänd runt. T
ryck ihop gurkan platt mot botten.
Ställ i press i kylen i 30 minuter.
Förslagsvis kan du lägga över gladplast och sedan en mindre skål eller ett litet fat.
Sedan sätter du på något tungt som en mortel eller mjölkpaket.
Saltet drar nu ut vätskan ur gurkan.
Hacka kruspersilja fint.
Häll bort vätskan som bildats från gurkan.
Tillsätt socker, ättika, vatten, persilja (eller dill) samt vitpeppar.
Blanda runt och låt stå i kylen 1 timme innan servering.
Du kan spara lite av persiljan (eller dillen) till garnering.
Vid servering så tar du upp gurkan ur lagen och lägger på fat eller i en skål.
Garnera med lite persilja om du önskar det.
Eller dill om gurkan är till fisk.
Pressgurkan håller sig i lagen minst någon vecka i kylen.
Ingredienser:
3 msk vardera av torkad basilika och oregano
2 msk vardera av torkad timjan, rosmarin och salvia
2 ½ msk torkad persilja
2 msk vardera av lökpulver och vitlökspulver
1 msk paprikapulver
2 tsk grovmalen svartpeppar
½ - 1 tsk hela fänkålsfrön
Gör så här:
Mal fänkålsfröna i mortel.
Blanda alla ingredienser och häll upp blandningen i en burk med tätt lock.
Förvara mörkt och svalt.
Måndag:
Köttbullar och makaroner
Tisdag:
Kyckling, spenatris och vitlökssås
Onsdag:
Stekt fläsk, potatis och löksås
Torsdag:
Krämig kycklingpastagrätäng
Fredag:
Gräddig pastasås och pasta
Lördag:
Mujaddara, stekt lök och vitlöksyoghurt
Söndag:
Grön kycklingsppa och varma mackor
Måndag:
Falsk fläskfilé, sås, potatis, gelé och inlagd gurka
Tisdag:
Torsk i ugn med god sås över och potatismos
Onsdag:
Chipsgratäng
Torsdag:
Senapspanerad falukorv med mos
Fredag:
Langos
Lördag:
Kotlettgratäng med hasselbackspotatis
Söndag:
Köttfärssås med spaghetti
Måndag:
Kycklingpaj med grönsallad
Tisdag:
Rotmos/potatismos med köttkorv
Onsdag:
Toast
Torsdag:
Kycklinggratäng med ris
Fredag:
Tacos
Lördag:
Fisk- och räkgratäng med dill, pressad potatis eller ris
Söndag:
Raggmunk med fläsk och lingon
Måndag:
Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.
Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.
Tisdag:
Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.
Aprikoskräm.
Onsdag:
Tortellini med broccolibuketter, ost att riva över.
Kiwi, banan och sharon, skivad/tärnad i sallad.
Torsdag:
Stekt torsk, kokt potatis, rårörda lingon.
Fredag:
Rimmad lax, dillstuvad potatis, blandad sallad.
Peach Melba:
Persikohalvor, värmda i sin lag, sås av ett paket tinade och mosade hallon, vaniljglass.
Lördag:
Viltskav med mycket lök och blandsvamp, potatis, lättkokta morötter med persilja.
Mandelmusslor med hjortronsylt och mild vaniljyoghurt.
Söndag:
Smörstekt rödspätta, citronklyftor, pressad potatis, majs och groddar.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | |||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | |||
17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | |||
31 | |||||||||
|