Direktlänk till inlägg 25 december 2022

Oxfilé med potatisros & grönpeppar- & sherrysås

Av Maria - 25 december 2022 15:15

Antal: 4 portioner

Ugn: 175 grader, 45 minuter + 125 grader, ca 15 minuter


Ingredienser:

Oxfilé:
4 bitar oxfilé (fina från mittbiten, 4-5 cm höga ā ca 200 g)
färsk timjan
1 klyfta vitlök
1 msk rapsolja
1 msk smör
salt
malen svartpeppar, nymalen

Potatisrosor:
6-8 potatisar (stora)
75 g smör
1 klyfta vitlök, finriven (stor)
1 dl parmesanost, riven
2 tsk färsk timjan, hackad
salt
svartpeppar, nymalen

Grönpeppar- och sherrysås:
1 msk grönpeppar i lag
1 msk grönpeppar, torkad
0,5 msk tomatpuré
3-4 msk sherry
4 dl vispgrädde
1 msk kalvfond, eller oxfond (koncentrerad)
2 tsk dijonsenap
1 krm kinesisk soja
svartpeppar, nymalen
salt, efter smak

Till servering:
0,5 förp rucolasallad (ā 65 g)
citronsaft, färskpressad
parmesanost
 
Gör så här:
Potatisrosor:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och blanda med riven vitlök, riven parmesan, hackad färsk timjan, salt och nymalen svartpeppar.
Skala och hyvla potatisen tunt med mandolin (eller skär tunna skivor med kniv).
Lägg i en skål, häll i smörblandningen och blanda runt väl.
Lägg potatisskivorna omlott och forma till rosor i en muffinsplåt
. Ca 1,5-2 potatisar per ros.
Tillaga i ugnen ca 45 minuter, sänk temperaturen till 125 grader när ca 15 minuter återstår för att låta köttet gå med på slutet.

Grönpeppar- och sherrysås:
Stöt den torkade grönpepparen i en mortel.
Lägg åt sidan.
Stöt även grönpeppar i lag lite grovt i morteln.
Hetta upp lite smör i en stekpanna och låt grönpepparn i lag fräsa kort i smöret.
Tillsätt tomatpuré och låt fräsa ihop.
Häll i sherry, låt bubbla upp och ha i hälften av grädden.
Tillsätt fond, dijonsenap, den torkade grönpepparn och nymalen svartpeppar.
Låt koka ihop och tillsätt resten av grädden successivt.
Låt reducera ned till en krämig sås.
Smaka av med salt och ev mer sherry om det behövs.

Kött:
Salta köttet runt om.
Hetta upp en stekpanna med olja och smör.
Bryn köttet runt om, tillsätt en rejäl klick smör, en krossad vitlöksklyfta och timjan.
Ös köttet under stekningen.
Lägg köttet i en ugnsfrom och ställ in i ugnen (125 grader) när potatisarna gått 30 minuter.
Tillaga tills köttets innertemperatur är 53 grader, ca 15 minuter.

Servering:
Vänd rucolan i citronsaft precis före servering.
Servera den perfekt stekta köttbiten till potatisrosorna och den magiskt goda såsen.
Toppa med den syrliga rucolan.
Avsluta med att riva över parmesan.
 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Tisdag 14 maj 14:15

Antal: 4-6 portioner Ugn: 175 grader, 10-12 minuter + ca 20 minuter   Ingredienser: Pajdeg: 3 dl vetemjöl125 g smör, kallt1 msk vatten, kallt Fyllning:2-3 kycklingfiléer1 purjolök1 röd paprika2 klyftor vitlök1 förp bacon (ā 140 g)150 g feta...

Av Maria - Tisdag 14 maj 06:34

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 gul lök2 klyftor vitlökolja, att steka i1 röd chilifrukt5 cm färsk ingefära 750 g morot500 ml kokosmjölk2 grönsaksbuljongtärningarvatten0,5 limefrukt, saften2 msk crunchy jordnötssmörsalt, efter smakpeppar, ...

Av Maria - Måndag 13 maj 21:30

Måndag: Vänd nykokt färsk pasta med olivolja, riven parmesan, soltorkade tomater i olja, rucola och svartpeppar. Toppa med knyten av parmaskinka.   Bre blåbärssylt och god vaniljkräm mellan havreflarn.   Tisdag: Vegetariska vårrullar. ...

Av Maria - Måndag 13 maj 16:45

Måndag: Rårakor med bacon: Skala och grovriv 4-6 potatisar. Blanda det rivna med salt och peppar. Stek ca 300 g skivat bacon knaprigt och låt det rinna av på hushållspapper. Håll det varmt. Stek den rivna potatisen lite åt gången i lite s...

Av Maria - Måndag 13 maj 14:30

Måndag: Stekta halverade kroppkakor, rivna morötter, lingonssylt.   Blåbärssoppa med grovhackade finskorpor.   Tisdag: Buljongkokad varmkorv, vitkålssallad och vita bönor i tomatsås.   Aprikoskräm.   Onsdag: Tortellini med brocc...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< December 2022 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards