Direktlänk till inlägg 3 januari 2023

Sabzi polo ba mahi - fisk med dillris

Av Maria - 3 januari 2023 11:45

Antal: 4 portioner

Ugn: 150 grader, 5-6 minuter


Ingredienser:

4 dl basmatiris
1 1/2 msk grovt salt
1 kruka persilja
1 kruka dill
1 kruka koriander
125 g salladslök
1/2 g saffran
4 msk smör
1 citron
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
4 bitar laxfilé (à ca 150 g)
1/2 msk smör
250 g körsbärstomater eller babyplommontomater
1/2 msk smör
lime- eller citronklyftor


Gör så här:

Ris:

Skölj riset i en sil tills sköljvattnet är klart.

Lägg riset i en bunke och täck med vatten och låt det stå minst 11/2 timme.
Koka upp 2 liter vatten med saltet (för 4 port).

Låt det blötlagda riset rinna av i en sil.

Häll ner det i det kokande vattnet och låt det koka 4-5 minuter.

Rör om då och då.

Låt riset rinna av i en sil och skölj det.


Lax:

Riv det yttersta skalet av citronen, blanda skalet med paprikapulvret, saltet och pepparn.
Krydda laxen på båda sidorna med kryddblandningen.

Låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter.


Ris:

Hacka persiljan, dillen och koriandern fint.

Ansa och skär salladslöken i ca 1/2 cm långa bitar.

Blanda örterna med salladslöken.
Blanda 3/4 av riset med ört- och salladslöksblandningen i en kastrull som har ett tätslutande lock, helst teflon.

Blanda resten av riset med saffran.

Lägg det i en liten kastrull som har ett tätslutande lock. 

Smält smöret och fördela det över riset i båda kastrullerna.

Täck undersidan av grytornas lock med en ren handduk, lägg på locken på de båda riskastrullerna och låt riset ångkoka på mycket svag värme 25-30 minuter (lyft inte på locket under tiden).


Sätt ugnen på 150˚C.


Lax:

Bryn laxen i smöret i en stekpanna.

Lägg den i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen 5-6 minuter eller tills innertemperaturen är 52˚C.


Tomater:

Stek tomaterna i smöret i en stekpanna 1-2 minuter.


Till servering:

Lägg en sträng av saffransriset över örtriset, servera det med lax, tomater och lime- eller citronklyftor. Garnera gärna med dill.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Maria - Onsdag 30 april 19:15

Antal: 4 portioner   Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt   Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...

Av Maria - Onsdag 30 april 09:30

Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter   Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör   Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter   Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl   Pensling ...

Av Maria - Tisdag 29 april 19:00

Antal: 8 bufféportioner   Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt   Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...

Av Maria - Söndag 27 april 19:00

Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter   Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin   Pensling: Äggvita   Garnering:Pärlsocker Hackad mandel   Gör så här: Blanda de tor...

Presentation


Hej & välkomna!
Det jag hade tänkt mig från början med den här bloggen var att föra in recept på sånt som intresserar oss här hemma. Men nu har det blivit mer som ett sätt att tömma bort en del recept jag har samlat på mig under ett antal år.

Fråga mig

4 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
<<< Januari 2023 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards