Direktlänk till inlägg 3 januari 2023
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, 5-6 minuter
Ingredienser:
4 dl basmatiris
1 1/2 msk grovt salt
1 kruka persilja
1 kruka dill
1 kruka koriander
125 g salladslök
1/2 g saffran
4 msk smör
1 citron
1 msk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 krm mald svartpeppar
4 bitar laxfilé (à ca 150 g)
1/2 msk smör
250 g körsbärstomater eller babyplommontomater
1/2 msk smör
lime- eller citronklyftor
Gör så här:
Ris:
Skölj riset i en sil tills sköljvattnet är klart.
Lägg riset i en bunke och täck med vatten och låt det stå minst 11/2 timme.
Koka upp 2 liter vatten med saltet (för 4 port).
Låt det blötlagda riset rinna av i en sil.
Häll ner det i det kokande vattnet och låt det koka 4-5 minuter.
Rör om då och då.
Låt riset rinna av i en sil och skölj det.
Lax:
Riv det yttersta skalet av citronen, blanda skalet med paprikapulvret, saltet och pepparn.
Krydda laxen på båda sidorna med kryddblandningen.
Låt den stå i rumstemperatur ca 30 minuter.
Ris:
Hacka persiljan, dillen och koriandern fint.
Ansa och skär salladslöken i ca 1/2 cm långa bitar.
Blanda örterna med salladslöken.
Blanda 3/4 av riset med ört- och salladslöksblandningen i en kastrull som har ett tätslutande lock, helst teflon.
Blanda resten av riset med saffran.
Lägg det i en liten kastrull som har ett tätslutande lock.
Smält smöret och fördela det över riset i båda kastrullerna.
Täck undersidan av grytornas lock med en ren handduk, lägg på locken på de båda riskastrullerna och låt riset ångkoka på mycket svag värme 25-30 minuter (lyft inte på locket under tiden).
Sätt ugnen på 150˚C.
Lax:
Bryn laxen i smöret i en stekpanna.
Lägg den i en ugnssäker form och sätt in mitt i ugnen 5-6 minuter eller tills innertemperaturen är 52˚C.
Tomater:
Stek tomaterna i smöret i en stekpanna 1-2 minuter.
Till servering:
Lägg en sträng av saffransriset över örtriset, servera det med lax, tomater och lime- eller citronklyftor. Garnera gärna med dill.
Antal: 4 portioner Ingredienser: 1 äggula 1 msk vitvinsvinäger 2 msk senap, svensk eller grovkornig 1 msk dijonsenap 1 msk strösocker 1 dl rapsolja 1 msk vatten ½ krm salt Gör så här: Blanda ihop äggula, vitvinsvinäger, ...
Antal: 70 stycken Vila: Ett par timmar eller natten i kylskåp Ugn: 175-200 grader, 10-12 minuter Ingredienser: 5 dl vetemjöl 1 1/4 dl socker 200 g margarin eller smör Nougat: 4 msk socker ½ dl mandel eller 1 påse (ca 35 g) h...
Antal: 40 stycken Vila: minst 1 timme i kylskåp Ugn: 175 grader, ca 12 minuter Ingredienser:150 g margarin eller smör 3/4 dl socker 1 äggula 1 tsk vanillinsocker eller motsvarande mängd vaniljsocker Ca 3½ dl vetemjöl Pensling ...
Antal: 8 bufféportioner Ingredienser: 400 g äpplen 200 g torkade aprikoser 1 gul lök 1 dl råsocker 1 dl äppelcidervinäger 1 stjärnanis 1 kanelstång 1 tsk malen ingefära 1 tsk salt Gör så här:Kärna ur äpplena och skär dem...
Antal: 30 stycken Ugn: 175 grader, ca 20 minuter Ingredienser: 4 dl vetemjöl 1 dl potatismjöl 1 dl socker 200 g smör eller margarin Pensling: Äggvita Garnering:Pärlsocker Hackad mandel Gör så här: Blanda de tor...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|