Alla inlägg under januari 2023
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
2 äggulor
2 tsk vitvinsvinäger
2 tsk fransk senap
2 vitlöksklyftor, pressade/rivna
2 dl rapsolja alt. byt ut en del mot olivolja
salt & vitpeppar
Gör så här:
Vispa ihop äggulor, vinäger, senap och vitlök antingen med stavmixer eller för hand.
Tillsätt oljan, till en början droppvis och sedan i en jämn stråle, under kraftig vispning.
Var noga med att majonnäsen tjocknar innan du har i mer olja.
Smaka av med salt och vitpeppar. Smaksätt gärna med chili, någon örtkrydda eller rivet citronskal.
Ingredienser:
1 nät musslor (1 kg)
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 knippe persilja, finhackad
1 dl vitt vin
1 dl fiskbuljong
½ krm cayennepeppar
½ krm vitpeppar
1 dl vispgrädde
Gör så här:
Borsta musslorna under rinnande vatten med hjälp av en borste eller svamp.
Släng de som är trasiga och de som inte stänger sig när du knackar dem mot bänken.
Smält smör och olja i en stor gryta.
Fräs lök och vitlök lite glansiga utan att de får färg.
Strö över persilja och häll på vinet och krydda.
Låt sjuda en stund, tillsätt sedan musslorna och koka cirka 5 minuter under lock tills alla musslor öppnat sig.
Lägg upp musslorna på ett djupt fat eller i djupa tallrikar.
Häll grädden i grytan och låt sjuda ett par minuter.
Smaka av och slå sedan över musslorna.
Servera genast tillsammans med aioli, lite bröd och eventuellt citron att pressa över.
Antal: 4 portioner
Ugn: 200 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
600 g torsk(rygg), delad i fyra bitar
½-1 tsk salt (beroende på hur salt skinkan är)
1 krm vitpeppar
8 skivor Serranoskinka
Ärtskum:
2 schalottenlökar, finhackade
1 vitlöksklyfta, finhackad
½ grönsaksbuljongtärning
2 dl vispgrädde
2 dl gröna ärtor
Gör så här:
Sätt ugnen på 200º.
Salta och peppra fisken och och linda sedan skinkan runtom.
Lägg den i en ugnssäker form och tillaga i ugnen i cirka 15 minuter.
Fräs löken glansig i lite smör.
Tillsätt grädde, ärtor och buljongtärning.
Låt koka en liten stund och mixa sedan såsen slät.
Servera fisken tillsammans med grönsaker, såsen, kokt potatis eller mos.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
2 askar med minimozzarella, halvera ostkulorna
1 liter jordgubbar, mosa ett par och tärna resten
jordgubbs- eller hallonbalsamvinäger
olivolja
svartpeppar, gärna grov malen
ett par kvistar färsk basilika
Gör så här:
Blanda osten med jordgubbshacket.
Smaksätt med vinäger, olivolja och svartpeppar.
Vänd ned strimlad basilika.
Ugn: 200 grader, 15 minuter
Ingredienser:
4 dl blandade valfria nötter, tex pekannötter, hasselnötter, mandel och valnötter
1 dl solroskärnor
1 dl pumpakärnor
1 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl kokosflingor
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver (inte vaniljsocker)
½ dl rapsolja
½ dl vatten
ev. 1 dl kokoschips
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Dela nötterna i mindre bitar om du önskar.
Blanda nötterna med frön, kanel och vaniljpulver.
Bred ut på en plåt.
Blanda vatten och olja och ringla över blandningen.
Krama in vätskan något i nöt- och fröblandningen.
Rosta mitt i ugnen i 15 minuter, men vänd runt var 5:e minut så det inte bränns.
Låt svalna.
Blanda om du önskar med kokoschips och torkad frukt.
Ingredienser:
1 paket fryst alska pollack
200 gr kräftstjärtar
1 halvt paket frysta wokgrönsaker
4 krm curry
1 gul lök
1 pressad vitlöksklyfta
2 burkar kokosmjölk
Valfri mängd färsk spenat
Gör så här:
Hacka löken och stek den med curry i en stor gryta eller större kastrull.
Pressa i en vitlöksklyfta.
När löken blivit gyllene häll då på kokosmjölk och släng i den frysta blockfisken.
Låt detta koka på medelvärme i ca 20 minuter.
När fisken har mjuknat så dela den i ännu mindre bitar med hjälp av en slev.
Häll på de frysta grönsakerna och låt soppan koka ytterligare 10 minuter.
Sist lägger du i kräftstjärtna några minuter sedan häller du upp soppan i en skål och strör över färska spenaten.
Soppan kan med fördel lagas dagen innan den ska ätas för den får ännu mer smak om den får stå.
Antal: 4 porrtioner
Ingredienser:
4 potatisar, tärnade
2 morötter, skurna i slantar
1 fänkål, tunt skivad
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2-3 tsk torkad oregano
1-2 krm cayennepeppar
1 kuvert saffran
1 dl vitt vin
2 msk fiskfond
1 msk hummerfond
1 liter vatten
300 g torsk eller sej, tärnad
300 g lax, tärnad
färsk dill
Gör så här:
Fräs grönsaker och lök i olivoljan utan att det tar färg.
Tillsätt cayennpeppar, saffran, vin, fond och vatten så att det täcker grönsakerna.
Låt koka 10-15 minuter, tills grönsakerna är mjuka.
Lägg i fisken och låt sedan grytan inte koka mer utan låt fisken bli klar av värmen från den.
Klipp över dill.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g valfri färs
1 tsk salt
½ tsk peppar
1 gul lök, hackad
½-1 spetsskål, tärnad
1 ½ tsk gul curry
1 tsk kanel
1 tsk sambal oelek
1 buljongtärning
3 dl grädde
1 äpple, tärnat eller i stavar
cashewnötter
Gör så här:
Bryn färsen i olja, krydda med salt och peppar.
Tillsätt sedan lök samt kål och stek lite till.
Strö över kryddorna och smula ned buljongtärningen, låt fräsa med någon minut.
Och häll sedan över grädden och tillsätt äpplet, låt allt småkoka 5 minuter.
Strö över nötterna före servering och bjud kokta nudlar eller ris till.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|