Alla inlägg under januari 2023
Ugn: 175 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
3 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt smör
1/2 dl kallt vatten
2 tsk strösocker
Antal: 4 portioner
Ugn: 250 grader, 10 minuter + 10 minuter
Ingredienser:
2 stora sötpotatisar. skalade och skurna i långa bitar
2 tsk flytande honung
2 tsk kanel
1 tsk chili flakes
olivoljaflingsalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 250°.
Krydda potatisen med honung, kanel och chili.
Lägg den kryddade sötpotatisen på en bakplåtspappersklädd plåt och ringla över oljan.
Rosta potatisen i 10 minuter, vänd sedan på den och rosta ytterligare 10 minuter.
Ta ut sötpotatisen och strö över lite flingsalt.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
2 morötter, tärnade
2 selleristjälkar, i mindre bitar
1 burk krossade tomater
1 l grönsaksbuljong
1 tsk sambal oelek
1 tsk torkad timjan
salt & svartpeppar
1 nypa socker
1 burk valfria bönor
200 g halloumi, tärnad
Gör så här:
Hetta upp olja i en stor gryta och fräs grönsakerna i några minuter.
Häll i krossade tomater och buljong.
Krydda med sambal oelek, timjan, salt och peppar.
Låt soppan småkoka tills grönsakerna är mjuka, 10-15 minuter.
Smaka av soppan och krydda mer om så behövs (tänk dock på att halloumiosten är lite salt) samt tillsätt lite socker.
Häll av spadet från bönorna och lägg i dem i soppan tillsammans med halloumin.
Strö över lite färsk timjan eller klipp över lite basilika vid servering.
Smaklig måltid!
Ugn: 175 grader, ca 20 minuter
Ingredienser:
Muffins:
125 gram smör
2 dl socker
2 ägg
1 1/2 dl mjölk
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Fyllning:
ca 50 g vit choklad i småbitar
frysta blåbär
Gör så här:
Blanda smör och socker och rör sedan i äggen, ett åt gången.
Blanda ner övriga ingredienser och häll smeten i muffinsformar.
Tryck ner chokladbitar och blåbär i mitten.
Grädda runt 20 minuter i 175 grader.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
½ sats pasta enligt recept nedan skuren till lasagneplattor
1 gul lök, hackad
400 g nötfärs eller quornfärs
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
2 msk färsk timjan eller 1 ½ tsk torkad
1 msk fond
2 vitlöksklyftor, rivna/pressade
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
4 dl crème fraiche
100 g riven parmesanost eller 200 g smulad fetaost
LCHF-pasta/glutenfripasta, 2 plåtar:
4 ägg
1 dl vatten
½ dl fiberhusk
2 msk kokosnötsmjöl
2 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225º.
Stek löken lite mjuk, tillsätt färsen och bryn allt en stund.
Tillsätt tomater och samtliga kryddor.
Låt sedan koka under lock i 15 minuter.
Blanda samman crème fraiche med riven parmesan eller smulad fetaost.
Ringla lite olja i botten på en ugnsform.
Bred ut en tredjedel av köttfärssåsen i botten, täck med en tredje del av lasagneplattorna och bred en tredjedel crème fraicheröran ovanpå.
Upprepa detta ytterligare två gånger.
Gratinera mitt i ugnen i 15-20 minuter.
LCHF-pasta/glutenfripasta:
Sätt ugnen på 150°.
Mixa ihop ägg, vatten, fiberhusk, kokosnötmjöl och salt.
Låt stå och svälla i 10 minuter.
Blanda en gång till.
Dela degen på två och kavla ut tunna plattor av degen i omgångar mellan två oljade bakplåtspapper. Varje deghalva räcker till en hel ugnsplåt.
Dra av det översta bakplåtspappret och grädda plattorna en i taget i 9-10 minuter.
Skär pastan till önskad form.
Jag gjorde lasagneplattor av min, men det går även att gör tex fettuccine.
Använder du inte all pasta vid samma tillfälle så rulla ihop den i bakplåtspappret och lägg i en plastpåse i kylen där den klarar sig ett par dagar eller frys in den.
Antal: 4-6 portioner
Ingredienser:
Gnudi:
250 g ricotta
15-200 g färskriven parmesan (jag tog även lite Trentino)
finhackad basilika eller färsk spenat
salt & svartpeppar
300 g durumvetemjöl (mjölet ska inte blandas med ostarna!)
Ratatouille:
1 grön paprika, i bitar
1 gul paprika, i bitar
1 röd paprika, i bitar
1 aubergine, i bitar
1 squash, i bitar
2 gula lökar, grovt hackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1-2 burkar krossade tomater
1 msk socker
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
balsamvinäger
Gör så här:
Gnudi:
Rör ihop ricotta, parmessan och basilika/spenat till en fast kräm.
Krydda med salt och peppar.
Täck bottnen av en form med hälften av durumvetemjölet.
Rulla små bollar av ostmassan och lägg i formen.
Täck sedan alltsammans med resten av mjölet.
Låt formen stå övertäckt med plastfolie i kylen över natten, eller gärna i 1 dygn, för att gnudin ska torka ordentligt.
Koka upp en stor kastrull med minst 2 liter vatten och 2-3 tsk salt.
Ta försiktigt upp gnudin ur formen och skaka av överflödigt mjöl.
Lägg försiktigt ned gnudin i det kokande vattnet.
Koka hälften av gnudin åt gången i 3-5 minuter, när dom flyter upp till ytan är bollarna färdigkokta.
Ta försiktigt upp med hålslev.
Ratatouille:
Fräs grönsaker och lök i olja i en gryta.
Tillsätt de krossade tomaterna och låt allt småkoka under lock i 30 minuter.
Smaka av med kryddorna och balsamvinäger.
Antal: 4 portioner
Ugn: 225 grader, ca 15 minuter
Ingredienser:
600 g urbenade kycklinglårfiléer eller bröstfiléer, skuren i smalare bitar ca 3-4/filé
Ingredienser:
800 g lamm- eller nötfärs
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 ½ tsk salt
1 ½ krm svartpeppar
2 tsk gurkmeja
2 tsk malen kanel
1 ½ tsk malen kryddnejlika
1 ½ tsk malen kardemumma
1 ½ tsk malen koriander
Gör så här:
Blanda färsen med gul lök, vitlök och kryddorna.
Forma till kebab, avlånga fingerstjocka rullar och trä eventuellt upp på spett.
Stek dem runt om i olja.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | |||
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | |||
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | |||
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | |||
30 | 31 | ||||||||
|