Alla inlägg under januari 2024
Ingredienser:
6 dl filmjölk eller mild yoghurt
1,5 dl sirap
5 tsk bakpulver
2 tsk salt
1,1 kg Finax mjölmix (röd) (Sempers mix funkar också bra)
Gör så här:
Blanda alla ingredienser i en assistent och kör tills degen inte är kladdig.
Låt degen vila 5-10 min.
Har man ingen assistent går det bra med elvisp (låghastighet).
Utan någon form av elektrisk apparat är det svårt eftersom degen blir väldigt kladdig, ibland kan man behöva tillsätta något mera mjöl, gör det vid utkavlingen i så fall...för mycket mjöl ger torrt bröd dock.
Knåda degen och dela i mindre bitar som kavlas ut med kruskavel på mjölat bakbord.
Kavla degen väldigt tunt så att det blir hårt tunnbröd.
Grädda i torr stekpanna (OBS inget fett) eller direkt på den största spisplattan tills det fått önskad färg.
Ett tips är att byta ut hälften av mjölet till en grövre variant så får man med lite fibrer också.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
1 nypa socker
1 msk fisksås
300 g skalade räkor
2 hackade salladslökar
2 msk färsk hackad ingefära
1-2 krm sambal oelek
1 paket wonton-deg
Ett uppvispat ägg eller vatten till pensling av degen
Dipsås:
1/2 dl soja av japansk typ
1 tsk sesamolja
2 msk vinäger
1 1/2 msk farinsocker
2 krm sambal oelek eller annan stark chilikrydda
1 tsk rostade sesamfrön
Gör så här:
Blanda fyllningen.
Lägg på ungefär 1,5 tsk fyllning i mitten av en wontonplatta.
Stryk ägg eller vatten längs kanterna och vik ihop degen diagonalt.
Använd fingrarna och tryck till ordentligt i kanterna.
Det får inte finnas några hål.
Gör dumplings tills fyllningen är slut.
Om det blir deg över kan man frysa om den.
Använd till exempel en bambukorg för att ångkoka dumplingsen.
Häll vatten i en kastrull, det räcker med ungefär 5 cm.
Låt vattnet koka upp.
Jag lade i lite bakplåtspapper korgarna för att degen inte skulle fastan.
Lägg i dumplings i korgarna och lägg på locket.
Ångkoka 2-3 minuter.
Rör ihop alla ingredienser till dippsåsen och servera till.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
500 g färdiggokta rödbetor
1/2 tsk flingsalt
1 burk matvete (à ca 400 g)
1 påse babyspenat eller ruccola (à 65 g)
150 g getost av chèvretyp
600 g varmrökt makrill eller lax
1 1/2 tsk dijonsenap
1 msk färskpressad citronjuice
1 tsk flytande honung
1/2 dl olivolja
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Skär rödbetorna i klyftor och blanda med flingsalt.
Häll av och skölj matvetet.
Senapsdressing:
Blanda samman alla ingredienser.
Lägg upp babyspenat eller ruccola på ett fat.
Toppa med matvete, rödbetor och smula över getosten.
Ringla över dressingen.
Servera gärna rödbetssalladen med varmrökt makrill eller lax.
Antal: ca 20 stycken
Ugn: 225 grader, 10-12 minuter
Ingredienser:
2 bananer, skalade och delade i bitar
100 g margarin, i kuber
2 dl strösocker
2 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk vanillinsocker
1 dl gräddfil, eller filmjölk
matfett, +ströbröd till ev plåtformar
Gör så här:
Ugnstemperatur 225º.
Använd matberedare med kniv i beredningsskålen.
Blanda banan, margarin och socker till en pösig smet.
Tillsätt övriga ingredienser.
Fördela smeten i muffins- formar som ställs på bakplåt och grädda mitt i ugnen 10-12 minuter
Eller gör i stora muffinsformar och då blir det ca 12 muffins som måste gräddas i ca 17 minuter.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g utskuren biff alt. lövbiff
1 msk soja
1 msk färskriven ingefära
1 tsk finhackad chili
1 1/2 msk rapsolja
600 g wokgrönsaker
2 dl hönsbuljong från tärning eller fond
1 msk socker
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk majsstärkelse + 1 msk vatten
1 tsk fisksås
Gör så här:
Strimla biffen ganska fint.
Blanda soja, färskriven ingefära, finhackad chili och rapsolja i en skål.
Vänd ner köttstrimlorna och låt allt dra en halvtimme innan köttet wokas.
Hetta upp en wokpanna eller ännu hellre en stor stekpanna eller järngryta.
Tippa i köttet och stek det hastigt under omrörning i en minut.
Ta upp och lägg i wokgrönsakerna istället.
Vänd runt dem någon minut.
Vänd ner köttet och tillsätt hönsbuljong, socker, rödvinsvinäger och en redning på majsstärkelse löst i vatten.
Låt allt koka upp.
Smaka av med fisksås och sjud grytan en dryg minut.
Serveras med ris och blandad sallad.
Antal: 4 portioner
Ugn: 150 grader, ca 10 minuter
Ingredienser:
4 laxfilèer (a ca 150 g)
400 g frysta gröna ärtor
2 msk crème fraiche
1 zucchini
3 dl kokta röda kidneybönor eller kidneybönor på burk (3 dl bönor motsvarar 1 burk à 400 g)
2 msk färskpressad citronjuice
Gör så här:
Sätt ugnen på 150°C.
Koka ärterna i lättsaltat vatten i 3-4 minuter.
Häll av kokvattnet och mixa med mixerstav tillsammans med crème fraiche direkt i kastrullen.
Smaka av purén med salt och peppar.
Grilla laxen i en grillpanna på varje sida så att den får färg.
Lägg på ett ugnssäkert fat och tillaga mitt i ugnen, ca 10 minuter.
Skölj och skiva zucchinin.
Grilla skivorna i grillpanna några minuter per sida.
Smaksätt kidneybönorna med olivolja, citronjuice, salt och peppar.
Servera ärtpurén ovanpå eller bredvid laxen.
Ugn: 200 grader, 15-20 minuter
Ingredienser:
600 g Falukorv
ost
ev. ananasringar
Sås:
1 msk margarin
½ finhackad gul lök
4 cm hackad purjolök
½ hackad röd paprika
½ banan
2 tsk curry
4 msk Mango Chutney
1 dl ananas-spad
½ buljongtärning
3 dl creme fraiche
salt + peppar
Gör så här:
Skåra korven och lägg ost och ananasringar emellan.
Ugnsbakas i 200°C, 15-20 minuter.
Fräs curry ½ minut i margarin.
Lägg i hacket och fräs en stund.
Mosa i bananen och fräs lite till.
Rör ner resten och koka under omrörning i fem minuter.
Serveras med ris.
Antal: 4 portioner
Ingredienser:
600 g färsk fiskfilé, t ex torsk eller kolja
2 schalottenlökar
1/2 röd chili
1/2 tsk salt
1 tsk råsocker
2 msk fisksås
1 lime, pressad saft och rivet skal
2 ägg, endast vitorna
1/2 dl olja
Gör så här:
Kör äggvitorna i en matberedare tills de är fluffiga.
Skär fisken i bitar (torka av fisken om den är fuktig) och tillsätt den i matberedaren.
Tillsätt även finhackad chili, hackad schalottenlök, fisksås, råsocker och salt.
Riv limeskal och pressa därefter ur saften.
Tillsätt skal och saft från limen till fiskblandningen.
Kör matberedaren till en hyfsat slät smet har bildats.
Hetta upp olja i en stekpanna.
Klicka ner drygt ca 2 matskedar smet i stekpannan och forma till en biff.
Stek några minuter per sida på medestar värme.
Gör så med resten av smeten.
Jag serverad risnudlar till fiskbiffarna.
De sista två minuterna lät jag sockerärtor (som jag delat i mindre bitar) koka med nudlarna.
Jag gjorde även en sojadressing på japansk soja, rapsolja, lite risvinäger, några droppar sesamolja och lite råsocker.
Dressingen passade väldigt bra till och utan den hade nog rätten blivit väldigt torr.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | |||
22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 | 31 | |||||||
|